ΠΓΔΜ: Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε οτι θα προχωρήσει στην «εκλογή» νέας κυβέρνησης

ΠΓΔΜ: Η αντιπολίτευση ανακοίνωσε οτι θα προχωρήσει στην «εκλογή» νέας κυβέρνησης Facebook Twitter
2

Ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης υπό τη Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα «εκλέξει» σύντομα μια νέα κυβέρνηση μετά την εκλογή, την Πέμπτη, του Ταλάτ Τζαφέρι στη θέση του προέδρου του κοινοβουλίου, μια ψηφοφορία που συνοδεύτηκε από βίαια επεισόδια.

Η ανακοίνωση έρχετα την ώρα που στα Σκόπια αναμένεται να φτάσει σήμερα ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι για συνομιλίες με τους τοπικούς πολιτικούς ηγέτες προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο όπου έχει βυθιστεί η ΠΓΔΜ τα δύο τελευταία χρόνια.

Η εκλογή του Αλβανού Τζαφέρι στην προεδρία του κοινοβουλίου, μια ενέργεια που χαιρετίστηκε από τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον, προκάλεσε βίαια επεισόδια στα Σκόπια: περίπου 100 διαδηλωτές, κυρίως υποστηρικτές του κόμματος VMRO του απερχόμενου πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

Τουλάχιστον εκατό άνθρωποι τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ο Ζάεφ και πολλοί βουλευτές. Η ένταση ωστόσο εκτονώθηκε τις επόμενες ώρες και δεν έχουν σημειωθεί άλλα επεισόδια.

Ωστόσο, τα πολιτικά κόμματα εξακολουθούν να επιρρίπτουν την ευθύνη το ένα στο άλλο.

«Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου εξελέγη με βάση τον νόμο και μια νέα κυβέρνηση θα εκλεγεί προσεχώς, με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η SDSM, όπου κατηγορεί τη δεξιά ότι προσπαθεί να εμποδίσει την ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας.

Από την πλευρά του το VMRO κατήγγειλε τον «παντελώς παράνομο τρόπο εκλογής του προέδρου του κοινοβουλίου».

Το VMRO κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τον Δεκέμβριο με σκοπό να τερματιστεί η πολιτική κρίση.

Όμως δεν κατάφερε να αποσπάσει την πλειοψηφία στο 120μελές κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβανόφ από την άλλη, αρνείται να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζάεφ που, μαζί με τα αλβανικά κόμματα διαθέτει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο (67 έδρες). Ο πρόεδρος, αλλά και οι υποστηρικτές της δεξιάς που διαδηλώνουν καθημερινά εδώ και πολλές εβδομάδες στα Σκόπια, θεωρούν ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα έπληττε την εθνική ενότητα της χώρας.

Διεθνή
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Διεθνή / Βρετανία: Νέα εξοπλιστικά προγράμματα με 12 επιθετικά υποβρύχια και 1,5 δισ. λίρες σε νέες εργοστασιακές μονάδες

Ο Κιρ Στάρμερ ανακοινώνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στη στρατιωτική ενίσχυση της Βρετανίας, με νέες υποβρύχιες μονάδες και πυραυλικά συστήματα στο πλαίσιο της επανασύνταξης των ένοπλων δυνάμεων
LIFO NEWSROOM
«Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Διεθνή / «Άντε γ@@@@ου» - Η πρώην σταρ των Little Mix στράφηκε εναντίον της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ λόγω της τρανφοβίας της

Η JADE κατά τη διάρκεια της εμφάνισής της στο φεστιβάλ Mighty Hoopla κάλεσε το κοινό να φωνάξει μαζί της, αναφερόμενη σε διάφορα πρόσωπα που αξίζουν ένα «άντε γεια»
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Διεθνή / ΗΠΑ: Επίθεση με μολότοφ κατά φιλοϊσραηλινών διαδηλωτών στο Κολοράντο - «Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση», λέει το FBI

Στοχευμένη τρομοκρατική επίθεση κατά εβραϊκής διαδήλωσης στο Μπόλντερ του Κολοράντο αφήνει πίσω της πολλούς τραυματίες. Τι αναφέρει το FBI, η τοπική αστυνομία και η διεθνής κοινότητα
LIFO NEWSROOM
«Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Διεθνή / «Η Ρωσία μπορεί να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ τα επόμενα τέσσερα χρόνια», προειδοποιεί Γερμανός στρατηγός

Ο στρατηγός Καρστεν Μπρέουερ δήλωσε ότι η Ρωσία παράγει εκατοντάδες τανκς ετησίως, πολλά από τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στις Βαλτικές χώρες έως το 2029 ή και νωρίτερα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
πιστευει καποιος οτι αν ειχε ονομαστει απο την αρχη ως Μακεδονια με την συγκαταθεση και της Ελλαδας δεν θα γινοταν καποια στιγμη αυτο; Ας το βλεπουν οσοι μας κατηγορουσαν για την εμμονη μας για τ ονομα. Φυσικα ακομα και με οποιοδηποτε ονομα το ψευδοκρατος αυτο θα διαλυοταν.