Πέθανε ο Ζορζ Λουανιέ, ο ήρωας που έσωσε εκατοντάδες παιδιά από τους Ναζί

Πέθανε ο Ζορζ Λουανιέ, ο ήρωας που έσωσε εκατοντάδες παιδιά από τους Ναζί Facebook Twitter
0

Σε ηλικία 108 ετών πέθανε ο Γάλλος αντιστασιακός Ζόρζ Λουανιέ, ο οποίος έσωσε εκατοντάδες εβραιόπουλα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Ο θάνατός του ανακοινώθηκε από το Γαλλικό Ίδρυμα Μνήμης Ολοκαυτώματος


Γεννημένος στο Στρασβούργο από Εβραϊκή οικογένεια, ο Λουανιέ είχε συλληφθεί από τους Ναζί το 1940 αλλά στη συνεχεία κατάφερε ν' αποδράσει.


Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε προκειμένου να σώσει τα παιδιά, ήταν να τα πηγαίνει στα Ελβετικά σύνορα και να περνάει μία μπάλα ποδοσφαίρου πέρα από τα σύνορα προσκαλώντας τα έπειτα να πάνε να την πιάσουν.

Πέθανε ο Ζορζ Λουανιέ, ο ήρωας που έσωσε εκατοντάδες παιδιά από τους Ναζί Facebook Twitter


«Είχα βρει ένα χωράφι ακριβώς πάνω στα σύνορα. Ήταν περιφραγμένο από δύο φράχτες ύψους δύο μέτρων και είχα παρατηρήσει ότι δεν ήταν κανείς εκεί» είχε δηλώσει.


«Έβαζα τα παιδιά να παίζουν και μετά τους έλεγα να σηκώσουν τον φράκτη και τους περνούσα την μπάλα».


Ο Λουανιέ υπηρετούσε τον Γαλλικό στρατό όταν έγινε η σύλληψή του το 1940, αλλά τα ξανθά μαλλιά και τα γαλάζια μάτια του «απέκρυπταν» την εβραϊκή καταγωγή του από τους Γερμανούς, κάτι που εκμεταλλεύτηκε για να γλιτώσει από την φυλακή στο στρατόπεδο συγκέντρωσης.


Επιστρέφοντας στην Γαλλία κατά τη διάρκεια του πολέμου, μπήκε σε μία οργάνωση που έσωζε παιδιά εβραϊκής καταγωγής από την σύλληψή τους και την μεταφορά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.


Μία ακόμα μέθοδος που χρησιμοποιούσε προκειμένου να βοηθήσει τα παιδιά, ήταν να τα ντύνει με ρούχα πένθους και να τα οδηγεί στο κοιμητήριο δίπλα στα Γαλλο-ελβετικά σύνορα. Εκεί τα έβαζε να ανεβαίνουν από την σκάλα του νεκροθάφτη για να περάσουν απέναντι, σε ουδέτερη περιοχή.


Ο Λουανιέ, ο οποίος μεταξύ άλλων ήταν και εξάδελφος του επίσης αντιστασιακού και πασίγνωστου μίμου, Μαρσέλ Μαρσό, πιστεύεται ότι είχε σώσει περισσότερα από 350 παιδιά.

Με πληροφορίες από το BBC 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ