Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο ηγέτης που από ήρωας του αγώνα ανεξαρτησίας της Αφρικής, κατέληξε να χαρακτηρίζεται δικτάτορας σε μια θητεία που οδήγησε σε τυραννία, διαφθορά και ανατροπή του από την εξουσία ως πρόεδρος της Ζιμπάμπουε.

 

Ο Μουγκάμπε κυβέρνησε τη Ζιμπάμπουε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες πριν από την απομάκρυνσή του με στρατιωτικό πραξικόπημα το Νοέμβριο του 2017. Ο θάνατός του σηματοδοτεί το οριστικό τέλος μιας εποχής στην ιστορία της πρώην βρετανικής αποικίας.

 

Ο Μουγκάμπε πραγματοποίησε συχνές επισκέψεις στη Σιγκαπούρη για να λάβει ιατρική περίθαλψη τους τελευταίους μήνες καθώς η υγεία του έχει επιδεινωθεί. Μέχρι το Νοέμβριο του 2018 δεν μπορούσε πλέον να περπατήσει και καθημερινά η κατάπτωσή του ήταν μεγαλύτερη, ενώ απέφευγε κάθε δημόσια εμφάνιση.

 


Ο «ιδρυτής πατέρας» και πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, πέθανε σε ηλικία 95 ετών, ανακοίνωσε μέσω Twitter ο πρόεδρος της χώρας Έμερσον Μνανγκάγκουα. Ο Μνανγκάγκουα ανέφερε πως «ο σύντροφος Μουγκάμπε» υπήρξε προσωπικότητα-«εικόνισμα της απελευθέρωσης», ήταν «παναφρικανιστής που αφιέρωσε τη ζωή του στην χειραφέτηση και την ενδυνάμωση του λαού του» και ότι η «συμβολή του στην ιστορία του έθνους μας και της ηπείρου μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

 

Πέθανε ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε, ο πρώην πρόεδρος της Ζιμπάμπουε που κατέληξε δικτάτορας
O Μουγκάμπε και η σύζυγός του Γκρέις

 

Μια πηγή που μίλησε στο Rueters διευκρίνισε πως ο πρώην πρόεδρος —και πρώην ηγέτης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα στην άλλοτε Ροδεσία, το de facto κράτος που προέκυψε από την βρετανική αποικία της Νότιας Ροδεσίας χωρίς να εξασφαλίσει ποτέ διεθνή αναγνώριση— πέθανε στη Σιγκαπούρη, όπου νοσηλευόταν συχνά τα τελευταία χρόνια.

 

Ο Μουγκάμπε εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αφήνοντας τη χώρα βυθισμένη σε βαθιά οικονομική κρίση, που δεν σταματά να επιδεινώνεται.

 

Τα τελευταία χρόνια της ηγεσίας του Ρόμπερτ Μουγκάμπε συνοδεύτηκαν από εντάσεις και συγκρούσεις και τον ανέδειξαν ως μια από τις πιο αμφιλεγόμενες προσωπικότητες της πολιτικής παγκοσμίως. Εκτός από εκκεντρικότητες και ιστορίες για κατασπατάληση του πλούτου της χώρας, μαζί με τη σύζυγό του ενεπλάκη και σε σειρά οικονομικών σκανδάλων και έπειτα από εκλογές που έγιναν εν μέσω συγκρούσεων, στη θέση του εξελέγη τον Αύγουστο του 2018 ο πρώην αρχηγός της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Ζιμπάμπουε Έμερσον Μνανγκάγκουα. 

 

Η απομάκρυνσή του από την εξουσία συνοδεύτηκε από ένα χρυσό deal που εξασφάλιζε την ασφάλεια και την ευημερία του Μουγκάμπε και της οικογένειάς του. Η συμφωνία λέγεται πως περιελάμβανε αμνηστία και εξασφάλιση για παροχή πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της διαπραγμάτευσης για να παραιτηθεί από την προεδρία της Ζιμπάμπουε.

 

Ο Ρόμπερτ Μουγκάμπε είχε γεννηθεί στις 21 Φεβρουαρίου του 1924 στην άλλοτε Ροδεσία. Είχε φυλακιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία καθώς άσκησε κριτική στην κυβέρνησή της το 1964. Είχε παντρευτεί τον Αύγουστο του 1996 με την κατά 40 χρόνια μικρότερή του, Γκρέις Μαρούφου και απέκτησαν τρία παιδιά.

 

 

>>> Μουγκάμπε: η ιστορία του μακροβιότερου δικτάτορα της υφηλίου