Πέθανε ο πρώην διοικητής του IRA και πρώην αντιπρόεδρος της Β. Ιρλανδίας Mάρτιν ΜακΓκίνες

Πέθανε ο πρώην διοικητής του IRA και πρώην αντιπρόεδρος της Β. Ιρλανδίας Mάρτιν ΜακΓκίνες Facebook Twitter
0

O Mάρτιν ΜακΓκίνες, ο πρώην διοικητής του IRA ο οποίος διετέλεσε επί μια δεκαετία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, πέθανε σε ηλικία 66 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το κόμμα του Σιν Φέιν.


Σημαντική προσωπικότητα στη διάρκεια των πέντε δεκαετιών συγκρούσεων και περιόδων ειρήνης στην επαρχία αυτή του Ηνωμένου Βασιλείου, ο ΜακΓκίνες είχε ανακοινώσει στις 19 Ιανουαρίου ότι αποσύρεται από την πολιτική και ότι δεν θα ηγείτο του εθνικιστικού του κόμματος στις εκλογές του Μαρτίου.


Όπως είχε πει τότε, ο λόγος ήταν ένα πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε και η πολιτική κρίση που είχε προκληθεί από την παραίτησή του από την θέση του αντιπροέδρου νωρίτερα τον Ιανουάριο που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή αρκετούς μήνες νωρίτερα απ' ό,τι αρχικά είχε σχεδιάσει.


«Ο Μακ Γκίνες σε όλη τη διάρκεια της ζωής του επέδειξε μεγάλη αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και ταπεινότητα χαρακτηριστικά που παρέμειναν αναλλοίωτα και όσο ήταν άρρωστος», δήλωσε ο πρόεδρος του Σιν Φέιν, Τζέρι Ανταμς. Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ήταν ένας παθιασμένος ρεπουμπλικάνος που εργάστηκε αδιάκοπα για την ειρήνη, τη συμφιλίωση και την επανένωση της χώρας του. Αλλά πάνω από όλα αγαπούσε την οικογένειά του και τον λαό του Ντέρι και ήταν εξαιρετικά υπερήφανος και για τα δύο».


Σύμφωνα με το BBC, o ΜακΓκίνες έπασχε από μια σπάνια καρδιακή νόσο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΣΡΑΗΛ ΠΟΛΩΝΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Διεθνή / Πολωνία: Βουλευτής της ακροδεξιάς επιδεικνύει ισραηλινή σημαία με σβάστικα στο κοινοβούλιο

«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία μπροστά στα μάτια μας... είναι το νέο Τρίτο Ράιχ και η σημαία του θα έπρεπε να μοιάζει ακριβώς έτσι», δήλωσε ο Πολωνός βουλευτής, πριν εμφανίσει τη μεταποιημένη σημαία
THE LIFO TEAM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΔΡΟ ΣΑΝΤΣΕΘ

Διεθνή / Η Ισπανία εγκρίνει σχέδιο για τη νομιμοποίηση περίπου 500.000 μεταναστών χωρίς χαρτιά

Το σχέδιο προβλέπει τη χορήγηση άδειας διαμονής ενός έτους, με δυνατότητα ανανέωσης. Για να είναι κάποιος επιλέξιμος, θα πρέπει να διαμένει ήδη στην Ισπανία για τουλάχιστον πέντε μήνες και να μην έχει ποινικό μητρώο.
THE LIFO TEAM