Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα»

Πέθανε ο Μπέρνι Μέιντοφ, «εγκέφαλος» της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα» Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Μπέρνι Μέιντοφ, χρηματιστής που παραδέχθηκε την ενορχήστρωση της μεγαλύτερης απάτης «πυραμίδα» στην ιστορία, πέθανε σε ομοσπονδιακή φυλακή, σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press.

 

Ο Μέιντοφ πέθανε σήμερα, Τετάρτη, στο Federal Medical Center στο Μπάτνερ της Βόρειας Καρολίνας, κατά τα φαινόμενα από φυσικά αίτια, σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 

Πέρυσι οι δικηγόροι του Μέιντοφ κατέθεσαν έγγραφα προκειμένου να πετύχουν την αποφυλάκιση του 82χρονου λόγω της πανδημίας, υποστηρίζοντας ότι έπασχε από νεφρική πάθηση στο τελικό στάδιο και άλλες χρόνιες ασθένειες. Το αίτημά τους απορρίφθηκε.

 

Ο Μέιντοφ είχε παραδεχθεί ότι εξαπάτησε χιλιάδες πελάτες, αποσπώντας τους δισεκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, επί δεκαετίες. Εμφανιζόταν ως ένας αυτοδημιούργητος «γκουρού» των επενδύσεων, με ένα άγγιγμα του Μίδα που αψηφούσε τις διακυμάνσεις των αγορών.


Πρώην πρόεδρος του χρηματιστήριο Nasdaq, είχε προσελκύσει μια αφοσιωμένη «στρατιά» πελατών, από συνταξιούχους στη Φλόριντα μέχρι διάσημους όπως ο Στίβεν Σπίλμπεργκ και ο Κέβιν Μπέικον. Αποδείχθηκε ότι πλήρωνε τους επενδυτές με χρήματα από νέους πελάτες. Τα θύματά του εκτιμάται ότι έχασαν 20 δισεκατομμύρια δολάρια που είχαν επενδύσει αρχικά και 65 δισεκατομμύρια από αυτά που θα έπρεπε να είχαν κερδίσει.

 

Το 2008 αποκαλύφθηκε ότι η επιχείρηση παροχής επενδυτικών συμβουλών του ήταν ένα ένα σχήμα Πόντσι, μια απάτη που εξαφάνισε τις περιουσίες πολιτών και κατέστρεψε φιλανθρωπικές οργανώσεις και ιδρύματα. Έγινε τόσο μισητός, που αναγκάστηκε να εμφανίζεται στο δικαστήριο φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο.



Τον Μάρτιο του 2009 δήλωσε ένοχος για απάτη και άλλες κατηγορίες, λέγοντας ότι λυπόταν βαθιά και πως ντρεπόταν. Ο δικαστής Ντένι Τσιν δεν έδειξε έλεος και τον καταδίκασε στο μάξιμουμ της ποινής: 150 έτη φυλάκισης.

 

Έπειτα από μήνες σε κατ’ όίκον περιορισμό στο 7 εκατομμυρίων δολαρίων ρετιρέ του στο Μανχάταν, οδηγήθηκε στη φυλακή φορώντας χειροπέδες, ενώ οι οργισμένοι πελάτες του χειροκροτούσαν στο δικαστήριο.

 

«Έκλεψε τους πλούσιους. Έκλεψε τους φτωχούς. Έκλεψε από όσους είναι στο ενδιάμεσο. Δεν είχε αξίες», δήλωσε στο δικαστήριο ο επενδυτής Τομ Φιτζμόρις κατά την ανακοίνωση της ποινής. «Εξαπάτησε τα θύματά του αποσπώντας τους χρήματα ώστε ο ίδιος και η σύζυγός του να ζουν μια απίστευτα πολυτελή ζωή», συμπλήρωσε.

 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον γιατρό του: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Διεθνή / Συγκινούν οι γονείς του Μάθιου Πέρι σε επιστολή προς τον Δρ. Πλασένσια: «Γιατί το έκανες; Για μερικές χιλιάδες δολάρια;»

Ο Δρ. Πλασένσια είναι από τους βασικούς κατηγορούμενους στην υπόθεση θανάτου του Πέρι - Οι επιστολές του πατέρα, της μητέρας, του πατριού και της μητριάς του
LIFO NEWSROOM
Αγία Σοφία:

Διεθνή / Αγία Σοφία: Οι επικεφαλής των έργων αποκατάστασης απαντούν για τα φορτηγά μέσα στο μνημείο

Η σκληρή κριτική οφείλεται στην πολιτική πόλωση, ενώ η πολυπλοκότητα των εργασιών καθιστά δύσκολη την πλήρη κατανόησή τους από το ευρύ κοινό, εξηγεί μέλος του επιστημονικού συμβουλίου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πόσο διαρκεί η ενοικίαση του «παντοτινού» τους σπιτιού στο Forest Lodge

Ο πρίγκιπας και η πριγκίπισσα της Ουαλίας έχουν ήδη εγκατασταθεί στο νέο τους σπίτι, στο οποίο σκοπεύουν να μείνουν ακόμη και όταν ο Ουίλιαμ γίνει βασιλιάς
LIFO NEWSROOM
Instagram: Ο CEO βάζει τέλος στην τηλεργασία για λόγους δημιουργικότητας και συνεργασίας

Διεθνή / Instagram: Ο CEO Άνταμ Μοσέρι βάζει τέλος στην τηλεργασία των υπαλλήλων

Ο Μοσέρι υποστήριξε ότι η επιστροφή στο γραφείο και οι αλλαγές στον τρόπο εργασίας θα βοηθήσουν την εταιρεία να γίνει πιο ευέλικτη και αποτελεσματική, ενόψει αυτού που χαρακτήρισε ως δύσκολη χρονιά
LIFO NEWSROOM
«Καμιά λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Διεθνή / «Καμία λύση» για τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη μετά τις συνομιλίες Πούτιν και Γουίτκοφ

Ο Στιβ Γουίτκοφ, συνοδευόμενος από τον Τζάρεντ Κούσνερ, συζητούσε επί σχεδόν πέντε ώρες στο Κρεμλίνο με τον ρώσο ηγέτη σχετικά με το σχέδιο της Ουάσιγκτον που σκοπός του ειναι να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM