Ο Σερ Κλάιβ Σινκλέρ, εφευρέτης και επιχειρηματίας που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση των προσωπικών υπολογιστών, πέθανε σε ηλικία 81 ετών. 

 

Η κόρη του, Μπελίντα, ανακοίνωσε ότι άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του στο Λονδίνο το πρωί της Πέμπτης, έπειτα από μακρά ασθένεια. Ο Σινκλέρ ήταν ο εφευρέτης της αριθμομηχανής τσέπης, αλλά ήταν περισσότερο γνωστός για τη συμβολή του στη διάδοχη του προσωπικού υπολογιστή. 

 

Πολλοί τιτάνες της σημερινής βιομηχανίας παιχνιδιών ξεκίνησαν με ένα από τα δικά του μοντέλα ZX. Για μια συγκεκριμένη γενιά gamers, η πρώτη επιλογή ήταν είτε το ZX Spectrum 48K, είτε ο ανταγωνιστής, το Commodore 64, επισημαίνει ο Guardian. 

 

«Αναπαύσουν εν ειρήνη σερ Σινκλέρ. Λάτρευα αυτό τον υπολογιστή», έγραψε ο Έλον Μασκ στο Twitter, σχολιάζοντας άρθρο που αποκαλούσε τον εκλιπόντα «πατέρα» του ZX Spectrum. 

 

 

Ο Κλάιβ Σινκλέρ εγκατέλειψε το σχολείο στα 17 του και εργάστηκε για τέσσερα χρόνια προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να ιδρύσει την Sinclair Radionics. Στις αρχές του ‘70 εφηύρε μία σειρά αριθμομηχανών σχεδιασμένες να είναι αρκετά μικρές και ελαφριές για να χωρούν στην τσέπη, σε μια εποχή που τα υπάρχοντα μοντέλα είχαν το μέγεθος ταμειακής μηχανής. «Ήθελε να κάνει τα πράγματα μικρά και φτηνά, ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτά οι άνθρωποι», δήλωσε η κόρη του. 

 

Ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής του, το ZX80- πήρε το όνομά του από τη χρονιά που παρουσιάστηκε- έφερε την επανάσταση στην αγορά. Με τιμή από 79,95 έως 99,95 λίρες, κόστιζε περίπου το ένα πέμπτο σε σύγκριση με άλλους προσωπικούς υπολογιστές της εποχής. Πούλησε 50.000 κομμάτια, ενώ το ZX81 που το διαδέχθηκε κόστιζε 69,95 λίρες και πούλησε 250.000 τεμάχια. 

 

Πολλοί βετεράνοι της βιομηχανίας των παιχνιδιών έκαναν τα πρώτα τους βήματα πληκτρολογώντας προγράμματα στο πληκτρολόγιό του και «κόλλησαν» με παιχνίδια όπως τα 3D Monster Maze και Mazogs. 

 

Το ZX80 και το ZX81 τον έκαναν πλούσιο. «Μέσα σε 2-3 χρόνια είχαμε ετήσιο κέρδος 14 εκατομμύρια λίρες», είχε δηλώσει ο Σινκλέρ το 2010 στον Guardian. Το 1982 κυκλοφόρησε το ZX Spectrum 48K. Αγαπημένα παιχνίδια, πλέον έγχρωμα, που ενέπνευσαν μία γενιά περιελάμβαναν τα Jet Set Willy, Horace Goes Skiing, Chuckie Egg, Saboteur, Knight Lore και Lords of Midnight. 

 

Έγινε μεγάλο όνομα,  τα προϊόντα του εξαφανίζονταν από τα ράφια και τιμήθηκε με τον τίτλο του ιππότη το 1983. Η λιγότερο δημοφιλής εφεύρεση του ήταν το Sinclair C5, που του κόστισε. Ήταν ένα ηλεκτρικό τρίκυκλο με μπαταρία, που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 1985 και ο Σινκλέρ προέβλεπε ότι θα πουλήσει 100.000 τον πρώτο χρόνο. 

 

Πέθανε ο Κλάιβ Σινκλέρ- Ο «πατέρας» του υπολογιστή ZX Spectrum
Ο Κλάιβ Σινκλέρ με το C5 (Πηγή φωτό EPA)

 

Τελικά απέτυχε και η Sinclair Vehicles χρεοκόπησε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς. Υπήρχαν ανησυχίες για το πόσο ασφαλές είναι να οδηγεί κάποιος ένα όχημα κάτω από το ύψος που βρίσκονταν οι άλλοι οδηγοί, όπως και για την έκθεση στα στοιχεία της φύσης. Έπειτα από μία χρονιά ο Σινκλέρ πούλησε την εταιρεία υπολογιστών του στην Amstrad. 

 

Η Sinclair TV80, μία τηλεόραση τσέπης, ήταν άλλη μία εφεύρεση του που δεν είχε απήχηση, αν και πλέον οι άνθρωποι παρακολουθούν προγράμματα στα κινητά τηλέφωνά τους. Αυτό που τον συνάρπαζε, σύμφωνα με την Μπελίντα Σινκλέρ, ήταν οι ιδέες και η πρόκληση. «Σκεφτόταν μία ιδέα και έλεγε “Δεν έχει νόημα να ρωτήσεις αν κάποιος το θέλει, γιατί δεν μπορούν να το φανταστούν”». 

 

Όμως, ο ίδιος δεν χρησιμοποιούσε τις εφευρέσεις του. Σύμφωνα με την κόρη του, από όσο ξέρει ο πατέρας της δεν είχε ποτέ αριθμομηχανή τσέπης. Επίσης, σε συνεντεύξεις του είχε πει ότι δεν χρησιμοποιούσε ούτε υπολογιστή, ούτε email. 

 

Με πληροφορίες από Guardian