Πέθανε ο Γιώργος Μπίζος, φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Πέθανε ο Γιώργος Μπίζος, φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Ο Γιώργος Μπίζος, δικηγόρος και φίλος του Νέλσον Μαντέλα, που τον υπερασπίστηκε γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Γιώργος Μπίζος, απεβίωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό». «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας. Ο Γιώργος Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συμπλήρωσε.

Στα χρόνια του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Γνώρισε τον Νέλσον Μαντέλα το 1948, στο πανεπιστήμιο και έγιναν φίλοι. Από το 1954, όταν άρχισε την καριέρα του ως δικηγόρος, σε αρκετές υποθέσεις δικηγορούσε μαζί με τον Μαντέλα, είχε περιγράψει σε συνέντευξη που είχε δώσει στη LiFO. Ο Μπίζος, μαζί με άλλους τέσσερις δικηγόρους υηπερασπίστηκαν τον Μαντέλα στην πολύκροτη δίκη και πέτυχαν να γλιτώσει τη θανατική καταδίκη.

Ο Μπίζος είχε περιγράψει στη LiFO πώς έπεισε τον Μαντέλα να αλλάξει την απολογία του, καθώς αρχικά ανέφερε «Είμαι έτοιμος να πεθάνω για τις ιδέες μου», αλλά έπειτα από την παρέμβαση του φίλου του πρόσθεσε τις λέξεις «εάν χρειαστεί», κάτι που θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στο να αποφευχθεί η θανατική ποινή.

Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM
Στο στόχαστρο των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Διεθνή / Στο «στόχαστρο» των ΗΠΑ ο Πειραιάς: Εκστρατεία ενάντια στην κυριαρχία της Κίνας στα λιμάνια παγκοσμίως

Οι ΗΠΑ βάζουν στο στόχαστρο την κινεζική παρουσία στον Πειραιά, με σχέδιο περιορισμού της COSCO και ανάκτησης του γεωπολιτικού ελέγχου του μεγαλύτερου λιμανιού της Ελλάδας
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη»

Διεθνή / Νετανιάχου: Πρέπει να κάνουμε το Ισραήλ «υπερ-Σπάρτη» - Τι σημαίνει αυτό

Σε ομιλία του ο Νετανιάχου προειδοποίησε ότι η χώρα θα πρέπει να γίνει μια «υπερ-Σπάρτη», προδιαγράφοντας το ενδεχόμενο ενός στρατιωτικοποιημένου, αυτοδύναμου μέλλοντος, με λιγότερες εμπορικές συναλλαγές με τον υπόλοιπο κόσμο
LIFO NEWSROOM