Πέθανε ο Γιώργος Μπίζος, φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα

Πέθανε ο Γιώργος Μπίζος, φίλος και δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα Facebook Twitter
ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Ο Γιώργος Μπίζος, δικηγόρος και φίλος του Νέλσον Μαντέλα, που τον υπερασπίστηκε γλιτώνοντάς τον από τη θανατική καταδίκη, πέθανε σε ηλικία 92 ετών.

«Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο αετός των δικαστηρίων της χώρας μας, ο Γιώργος Μπίζος, απεβίωσε», δήλωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Σίριλ Ραμαφόζα, χαιρετίζοντας αυτό το «κοφτερό μυαλό». «Είναι μια πολύ θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας. Ο Γιώργος Μπίζος ήταν ένας δικηγόρος που συνέβαλε τρομερά στην επίτευξη της δημοκρατίας μας», συμπλήρωσε.

Στα χρόνια του απαρτχάιντ ο Μπίζος υπερασπιζόταν στα δικαστήρια τα μέλη του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου (ANC). Και όταν έφτασε η ώρα της πτώσης του καθεστώτος, συμμετείχε στη σύνταξη του νέου, δημοκρατικού Συντάγματος της χώρας.

Γνώρισε τον Νέλσον Μαντέλα το 1948, στο πανεπιστήμιο και έγιναν φίλοι. Από το 1954, όταν άρχισε την καριέρα του ως δικηγόρος, σε αρκετές υποθέσεις δικηγορούσε μαζί με τον Μαντέλα, είχε περιγράψει σε συνέντευξη που είχε δώσει στη LiFO. Ο Μπίζος, μαζί με άλλους τέσσερις δικηγόρους υηπερασπίστηκαν τον Μαντέλα στην πολύκροτη δίκη και πέτυχαν να γλιτώσει τη θανατική καταδίκη.

Ο Μπίζος είχε περιγράψει στη LiFO πώς έπεισε τον Μαντέλα να αλλάξει την απολογία του, καθώς αρχικά ανέφερε «Είμαι έτοιμος να πεθάνω για τις ιδέες μου», αλλά έπειτα από την παρέμβαση του φίλου του πρόσθεσε τις λέξεις «εάν χρειαστεί», κάτι που θεωρείται ότι συνέβαλε καθοριστικά στο να αποφευχθεί η θανατική ποινή.

Μετά την κατάργηση του απαρτχάιντ, ο Μπίζος συνέβαλε στη συγκρότηση της Επιτροπής Αλήθειας και Συμφιλίωσης, έργο της οποίας ήταν να ερευνήσει τα πολιτικά εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Ο Γιώργος Μπίζος γεννήθηκε το 1927 στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. Έφυγε το 1941 μαζί με τον πατέρα του και έφτασαν ως πρόσφυγες στη Νότια Αφρική. Για τους αγώνες του τιμήθηκε από πολλούς διεθνείς οργανισμούς. Το 2010 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του, «Οδύσσεια προς την ελευθερία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Στη δημοσιότητα έγγραφα ομοσπονδιακής έρευνας του 2019

Την προηγούμενη Παρασκευή, δικαστής στη Φλόριντα ενέκρινε ένα διαφορετικό αίτημα για την αποσφράγιση των πρακτικών του σώματος ενόρκων από μια άλλη έρευνα για τον Έπσταϊν, που χρονολογείται από το 2005 και το 2007
LIFO NEWSROOM
Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο μισό λεπτό πριν φτάσουν οι Αρχές

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: Οι δράστες διέφυγαν από το μουσείο 30 δευτερόλεπτα πριν φτάσουν οι Αρχές

Η έρευνα του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας εντόπισε σοβαρά κενά ασφαλείας, όπως χαλασμένες και σπασμένες κάμερες και έλλειψη συντονισμού στο διασημότερο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Διεθνή / Το γράμμα της Μέγκαν Μαρκλ στον πατέρα της μετά τον ακρωτηριασμό του ποδιού του

Ο Τόμας Μαρκλ εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στις Φιλιππίνες - Εξέφρασε την επιθυμία να συμφιλιωθεί με την κόρη του αλλά και να γνωρίσει τα εγγόνια του πριν φύγει από τη ζωή
LIFO NEWSROOM