Η Eva Mozes Kor, επιζήσασα του Άουσβιτς και του περίφημου Γιόζεφ Μένγκελε που ήταν γνωστός ως «Αγγελος του Θανάτου», πέθανε στην Πολωνία κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο χώρο του Ολοκαυτώματος.

 

Η Kor αφιέρωσε τη ζωή του στο να κάνει γνωστή την ιστορία των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, και πέθανε σε ηλικία 85 ετών. Φαίνεται πως πέθανε την Πέμπτη στην Κρακοβία, στη νότια Πολωνία, κατά τη διάρκεια ενός ετήσιου ταξιδιού επίσκεψης στο Άουσβιτς, στο πρώην ναζιστικό στρατόπεδο.

 

Μηνύματα θλίψη για την απώλειά της έστειλαν πολλοί φορείς και άνθρωποι που γνώριζαν την ιστορία της. «Συγχωρήστε τους χειρότερους εχθρούς σας», είχε δηλώσει η Kor σε ένα βίντεο που είχε καταγράψει την τελευταία επίσκεψή της στο Μουσείο του Άουσβιτς. «Την στιγμή που συγχώρησα τους Ναζί, ένιωσα απαλλαγμένη από το Άουσβιτς και από όλη την τραγωδία που μου είχε συμβεί», πρόσθεσε.

 

Η Κοr έλεγε επίσης ότι γι' αυτήν, η καταπολέμηση της φυλετικής προκατάληψης που μπορεί να οδηγήσει σε γενοκτονία είναι απλή και πως αρκεί να αντιμετωπίζουμε ο ένας με τον άλλο με σεβασμό και δικαιοσύνη. «Αυτό δεν απαιτεί νόμους και καμία από απόφαση από κάποια κυβέρνηση» εξηγούσε.

 

Η Kor κατέθεσε στη δίκη του 2015 κατά του πρώην αξιωματικού των Ες -Ες SS Oskar Groening, του λεγόμενου Λογιστή του Άουσβιτς. Κατά τη διάρκεια της δίκης περιέγραψε τις εμπειρίες της στα χέρια του Μένγκελε ο οποίος είχε μια προτίμηση στα δίδυμα. Αυτή και η δίδυμη αδελφή της, Miriam, ήταν 10 ετών και κατάφεραν να επιβιώσουν από τις μυστηριώδεις ενέσεις που τους έκαναν στα εργαστήρια των Ναζί.

 

Αφηγήθηκε πως ενώ υπέφερε από έναν υψηλό πυρετό, είδε τον Μένγκελε στο κρεβάτι της να γελά και να λέει πως ήταν κρίμα που θα πέθαινε τόσο νέα. Τελικά ούτε αυτή, ούτε η αδελφή της πέθαναν.

 

Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, οι δύο αδελφές παρακολουθούσαν του ρώσους στρατιώτες καθώς απελευθέρωναν το Άουσβιτς. «Μας έδωσαν σοκολάτα, μπισκότα και μας αγκάλιασαν. Αυτή ήταν η πρώτη γεύση της ελευθερίας»,είπε η Kor της οποίας οι γονείς και δύο αδελφές της έχασαν τη ζωή τους στο στρατόπεδο θανάτου.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr