Περισσότεροι από 33.000 και βαριά οπλισμένοι οι τζιχαντιστές σε Μέση Ανατολή, Λιβύη και Κεντρική Ασία

Περισσότεροι από 33.000 και βαριά οπλισμένοι οι τζιχαντιστές σε Μέση Ανατολή, Λιβύη και Κεντρική Ασία Facebook Twitter
0

Σχεδόν 33.000 μαχητές πολεμούν στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και είναι πολύ καλά οπλισμένοι, αφού διαθέτουν ακόμη και βαρύ οπλισμό, υποστηρίζει η υπηρεσία πληροφοριών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων.


"Το Ισλαμικό Κράτος έχει ισχυρή παρουσία στη Μέση Ανατολή. Έχει περίπου 33.000 μαχητές στην περιοχή αυτή, εκ των οποίων 19.000 στο Ιράκ και 14.000 στη Συρία" ανέφερε ο αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης Πληροφοριών (GRU) του ρωσικού γενικού επιτελείου, Σεργκέι Αφανάσιεφ. Σύμφωνα με τον Αφανάσιεφ, οι τζιχαντιστές έχουν στη διάθεσή τους άρματα, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πυροβόλα μεγάλου διαμετρήματος, αντιαρματικά και αντιαεροπορικά συστήματα μεταξύ των οποίων και MANPADs (φορητά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας).


Μιλώντας σε ένα διεθνές συνέδριο με αντικείμενο την ασφάλεια, ο Αφανάσιεφ υποστήριξε ότι ορισμένες χώρες χρησιμοποιούν τους τρομοκράτες στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. "Εξαπολύουν (σ.σ. οι τζιχαντιστές) επιθέσεις τόσο εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, όσο και εναντίον των μελών της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης που μετέχει στην ειρηνευτική διαδικασία. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτό συμβαίνει λόγω των πολλαπλών κριτηρίων ορισμένων χωρών που επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν τους τζιχαντιστές για να ανατρέψουν το καθεστώς του Άσαντ", είπε.


Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Ρώσος αξιωματούχος εξήγησε ότι οι τρομοκράτες του ΙΚ προσπαθούν να ενώσουν διάφορες τοπικές φυλές υπό το λάβαρό τους και να παρασύρουν άλλες χώρες της περιοχής στη σύγκρουση με στόχο να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση. "Εξαπολύουν επιθέσεις στον λιβυκό στρατό και τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις", είπε.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Μόσχας, το ΙΚ ελέγχει περίπου 250 χιλιόμετρα ακτογραμμής γύρω από την περιοχή του λιμανιού της Σύρτης και έχει στρατολογήσει περισσότερους από 4.000 Λίβυους, Αιγύπτιους και Τυνήσιους.


Στην Κεντρική Ασία το ΙΚ ενισχύει διαρκώς την παρουσία του, ιδρύοντας στρατόπεδα εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν και σε άλλες χώρες. Οι ένοπλες οργανώσεις που συνδέονται με το ΙΚ και δρουν στην περιοχή έχουν περίπου 4.500 μέλη, συνέχισε ο Αφανάσιεφ.


Για την Ευρώπη, οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες εκτιμούν ότι περισσότεροι από 800 τζιχαντιστές έχουν περάσει τα τελευταία 4 χρόνια στη Γερμανία. "Η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της επιστροφής των μαχητών από τις εμπόλεμες ζώνες, οι οποίοι είναι έτοιμοι να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία που απέκτησαν", κατέληξε.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - Πιέσεις στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Αποτύχαμε» - To «κατηγορώ» στη γαλλική κυβέρνηση για την ασφάλεια των μουσείων

Το σχόλιο του Γάλλου υπουργού Δικαιοσύνης για το γεγονός του ότι χρειάστηκαν μόνο 7 λεπτά για να κλαπούν ανεκτίμητης αξίας κοσμήματα από το πιο διάσημο μουσείο του κόσμου
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: Θα αποκλείσει εντελώς τον πρίγκιπα Άντριου από τη βασιλική ζωή όταν ανέβει στον θρόνο

Ο 43χρονος πρόκειται να ακολουθήσει αυστηρότερη στάση από αυτή του πατέρα του σε σχέση με τον πρίγκιπα Άντριου, απαγορεύοντάς του οποιαδήποτε εμπλοκή στη βασιλική ζωή
LIFO NEWSROOM
Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα για την κινηματογραφική ληστεία στο Λούβρο

Διεθνή / Πολύτιμα κοσμήματα και μια «τέλεια» διαφυγή: Τι γνωρίζουμε ως τώρα για τη ληστεία στο Λούβρο

Πώς οι δράστες εισέβαλαν στο πιο διάσημο μουσείο του κόσμου μέρα-μεσημέρι και κατάφεραν να εξαφανιστούν παίρνοντας μαζί τους οκτώ ανυπολόγιστης πολιτιστικής αξίας κοσμήματα
LIFO NEWSROOM
Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Διεθνή / Βιρτζίνια Τζιούφρε: «Φοβόμουν ότι θα πέθαινα ως σκλάβα του σεξ στα χέρια του Έπσταϊν»

Το βιβλίο «Nobody’s Girl», που αναμένεται να κυκλοφορήσει την Τρίτη –σχεδόν έξι μήνες μετά την αυτοκτονία της Τζιούφρε– περιγράφει με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τη φρίκη που βίωσε στα χέρια του
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί η υπόθεση Τζον Μπόλτον είναι πιο σοβαρή από εκείνες εναντίον άλλων επικριτών

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να πιέζει για διώξεις εναντίον επικριτών του, με τον πρώην σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να αντιμετωπίζει 18 κατηγορίες για κακή διαχείριση απόρρητων πληροφοριών
LIFO NEWSROOM
Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Διεθνή / Ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει σχέδιο για επιθεωρήσεις στα πλοία του «σκιώδους στόλου» της Ρωσίας, με στόχο να περιορίσει τη χρηματοδότηση του πολέμου στην Ουκρανία και να ενισχύσει την ασφάλεια των θαλασσών
LIFO NEWSROOM