No.1

«Περίπολος» γουρουνιών: Το αεροδρόμιο Σίπχολ δοκιμάζει μια πρωτότυπη λύση για την ασφάλεια των πτήσεων

«Περίπολος» γουρουνιών: Το αεροδρόμιο Σίπχολ δοκιμάζει μια πρωτότυπη λύση για την ασφάλεια των πτήσεων Facebook Twitter
0

Τα ανά τον κόσμο αεροδρόμια εφαρμόζουν σχέδια για την αντιμετώπιση των πουλιών που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για τις πτήσεις. Στο Σίπχολ του Άμστερνταμ δοκιμάζουν μία πρωτότυπη λύση: γουρούνια. 

Οι χήνες αυξάνονται γύρω από το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στην Ευρώπη. Έτσι επιστρατεύθηκαν γουρούνια για να αντιμετωπιστεί αυτός ο κίνδυνος. 

Πρόκειται για πιλοτικό πρόγραμμα έξι εβδομάδων, με στόχο να διαπιστωθεί αν ένα μικρό κοπάδι γουρουνιών μπορεί να αποτρέψει τα σμήνη από χήνες και άλλα πουλιά, που τα προσελκύουν τα υπολείμματα καλλιέργειας στην περιοχή. 

Συνολικά 19 γουρούνια απόλαυσαν αρχικά τη ζωή σε 20 στρέμματα ανάμεσα σε δύο διαδρόμους, τρώγοντας τα ζαχαρότευτλα που προσελκύουν τα πουλιά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ο κίνδυνος να συγκρουστούν με αεροπλάνα ή- στο χειρότερο σενάριο- να μπουν στους κινητήρες τους. 

Από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του 2019 υπήρξαν 565 «επιθέσεις» πουλιών σε αεροπλάνα κοντά στο Σίπχολ, με κορύφωση τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο αριθμός μειώθηκε σε 259 την περίοδο 2020-21, καθώς μειώθηκε η εναέρια κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. 

Το αεροδρόμιο έχει 20 ελεγκτές, που καταγράφουν κάθε δραστηριότητα των πτηνών στην περιοχή και με μεθόδους όπως οι ακτίνες λέιζες ή οι θόρυβοι προσπαθούν να τα διώχνουν. Τώρα, η Royal  Schiphol Group απευθύνθηκε σε ένα μικρό υπαίθριο χοιροστάσιο, προκειμένου να διαπιστώσει αν τα γουρούνια μπορούν να φέρουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. 

«Τους αρέσουν τα πάντα», δήλωσε ο Σταν Γκλούνεμανς- συνιδιοκτήτης του χοιροστασίου- αναφερόμενος στα γουρούνια και σημείωσε ότι οι χήνες στην Ολλανδία έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του ‘70. 

«Είναι επικίνδυνες, αλλά είναι ζώα και πρέπει να τις αντιμετωπίσεις σωστά. Το γουρούνι είναι διπλός εχθρός. Προσπαθεί να πιάσει τη χήνα και επίσης τρώει το φαΐ της, είναι διπλή επίθεση», εξήγησε. 

Μετά τη δοκιμαστική περίοδο, που μόλις ολοκληρώθηκε, το αεροδρόμιο εξετάζει αν είναι δυνατόν να αναπτύξει γουρούνια σε μεγαλύτερη κλίμακα, δήλωσε η Βιλεμέικε Κόστερ, εκπρόσωπος της Royal Schiphol Group. 

Το Σίπχολ, σημείωσε, είναι σε περιοχή με πολύ νερό, λιβάδια με χόρτα και πλούσια χωράφια. «Αυτοί οι παράγοντες το κάνουν δημοφιλές σημείο για τα πουλιά, όμως αποτελούν κίνδυνο για τα αεροσκάφη», συμπλήρωσε. 

«Η πρώτη μας εντύπωση είναι πως λίγες χήνες εντοπίστηκαν στην περιοχή των γουρουνιών. Και τα γουρούνια έκαναν τη δουλειά τους τρώγοντας τα υπολείμματα καλλιεργειών, που πλέον έχουν εξαφανιστεί. Όλα τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, μεταξύ άλλων από το ραντάρ πτηνών και από οπτικές παρατηρήσεις, θα αναλυθούν τους επόμενους μήνες», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

No.1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Μπιλ Γκέιτς: «Ήταν τεράστιο λάθος» - Η συγγνώμη από το προσωπικό του ιδρύματος για τους δεσμούς του με τον Έπσταϊν

Ο δισεκατομμυριούχος παραδέχτηκε ότι είχε δύο εξωσυζυγικές σχέσεις και μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση, απαντώντας σε ερωτήσεις και αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις του
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Διεθνή / Η Ιαπωνία σχεδιάζει την εγκατάσταση πυραυλικών συστημάτων σε νησί κοντά στην Ταϊβάν

Τα τελευταία δέκα χρόνια, η Ιαπωνία έχει μετατρέψει τo Γιοναγκούνι από ένα ήσυχο νησί σε στρατιωτική βάση, όπου περίπου 160 μέλη των Δυνάμεων Αυτοάμυνας φροντίζουν για την ασφάλεια των ακτών
THE LIFO TEAM
Η Αίγυπτος απαλλάσσει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Διεθνή / Η Αίγυπτος απαλλάσσει Αμερικανούς και Ευρωπαίους από την υποχρέωση έκδοσης βίζας

Τα τελευταία χρόνια η χώρα έχει χαλαρώσει σταδιακά τους κανόνες εισόδου για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι προορισμών όπως η Τουρκία, το Μαρόκο και το Ντουμπάι
THE LIFO TEAM