Πεντάγωνο: «Υψηλού κινδύνου» η μεταφορά αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία

Πεντάγωνο: «Υψηλού κινδύνου» η μεταφορά αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία Facebook Twitter
Ρωσικό MiG-29 - Φωτ.: Getty Images.
0

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τζον Κίρμπι μίλησε για το σχέδιο παράδοσης πολωνικών μαχητικών αεροσκαφών MiG-29 στην Ουκρανία μέσω των ΗΠΑ. Επί του παρόντος, το Πεντάγωνο δεν προτίθεται να εγκρίνει μια τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, συνομίλησε με τον Πολωνό ομόλογό του τονίζοντάς του ότι «δεν υποστηρίζουμε τη μεταφορά πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών στην ουκρανική Πολεμική Αεροπορία αυτή τη στιγμή και επομένως δεν επιθυμούμε να τα έχουμε στην κηδεμονία μας».

«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε την ουκρανική άμυνα είναι παρέχοντάς τους τα όπλα και τα συστήματα που χρειάζονται περισσότερο για να νικήσουν τη ρωσική επιθετικότητα, ιδιαίτερα την αντιαρματική και την αεράμυνα», δήλωσε ο Κίρμπι. 

Όπως σημείωσε, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία «διαθέτει επί του παρόντος αρκετές μοίρες αεροσκαφών πλήρως ικανών για αποστολή. Εκτιμούμε ότι η προσθήκη αεροσκαφών στο ουκρανικό απόθεμα δεν είναι πιθανό να αλλάξει σημαντικά την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας σε σχέση με τις ρωσικές δυνατότητες. Επομένως, πιστεύουμε ότι το κέρδος από τη μεταφορά αυτών των MIG-29 είναι χαμηλό».

Εκτός αυτών ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι «η μεταφορά των MiG-29 στην Ουκρανία μπορεί να εκληφθεί λανθασμένα ως κλιμάκωση και θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια σημαντική ρωσική αντίδραση που θα αύξανε τις πιθανότητες μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης με το ΝΑΤΟ. Ως εκ τούτου, αξιολογούμε επίσης ότι η μεταφορά του MiG 29 στην Ουκρανία είναι υψηλού κινδύνου. Πιστεύουμε επίσης ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές που είναι πολύ πιο κατάλληλες για να υποστηρίξουν τον ουκρανικό στρατό στον αγώνα τους εναντίον της Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε αυτές τις επιλογές».

Εχθές, η Πολωνία δήλωσε έτοιμη να αναπτύξει όλα τα μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 που διαθέτει στην αεροπορική βάση Ραμστάιν της Γερμανίας και να τα θέσει στη διάθεση των Ηνωμένων Πολιτειών.

Παράλληλα, η Βαρσοβία προέτρεψε τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ οι οποίες διαθέτουν τέτοια αεροπλάνα ρωσικής κατασκευής να ακολουθήσουν το παράδειγμά της.

Τη Δευτέρα, μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ πίεσαν τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να διευκολύνει τη μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία και άλλες χώρες της ανατολικής Ευρώπης στην Ουκρανία, μετά την έκκληση που απηύθυνε την Κυριακή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Η αποξένωση από τη βασιλική οικογένεια και ο μονόλογος της συμφιλίωσης

Ο πρίγκιπας Χάρι, σε νέα συνέντευξή του, εκφράζει την επιθυμία του για συμφιλίωση με τη βασιλική οικογένεια, ωστόσο οι δηλώσεις του περιέχουν θυμό, αιχμές και επιθέσεις κατά του πατέρα του, του θεσμικού κατεστημένου και του δικαστικού σώματος
LIFO NEWSROOM
ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Διεθνή / Νέο διάταγμα Τραμπ απειλεί την οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών στις ΗΠΑ

Το νέο εκτελεστικό διάταγμα Τραμπ, με επίφαση την αξιοκρατία και την «ουδετερότητα», αμφισβητεί κρίσιμες προστασίες κατά των έμφυλων και φυλετικών διακρίσεων
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Διεθνή / Ερντογάν από Κατεχόμενα: «Δεν θα επιτρέψουμε να αγγίξετε τις μαντίλες των κοριτσιών μας»

Την Παρασκευή, χιλιάδες Τουρκοκύπριοι κατέκλυσαν τους δρόμους της Λευκωσίας διαδηλώνοντας ενάντια στο νομοθέτημα που επιτρέπει τη χρήση μαντίλας στα σχολεία, φωνάζοντας συνθήματα όπως «κάτω τα χέρια από τον τόπο μας»
LIFO NEWSROOM