ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Ισραήλ μετά το πολιτικό αδιέξοδο

Παρέμβαση από τον πρόεδρο του Ισραήλ μετά το πολιτικό αδιέξοδο Facebook Twitter
0

Καθώς ο πρόεδρος του Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα τη διαδικασία διαβουλεύσεων για την ανάθεση σχηματισμού κυβέρνησης μετά το πολιτικό αδιέξοδο της κάλπης, φαίνεται να προτείνει ως λύση ο Νετανιάχου να ενώσει τις δυνάμεις του με τον μεγάλο πολιτικό του αντίπαλο

Ο πρόεδρος του Ισραήλ Ρέουβεν Ρίβλιν συνηγόρησε σήμερα υπέρ του σχηματισμού μιας σταθερής κυβέρνησης στην οποία θα μετέχουν τόσο το συντηρητικό κόμμα Λικούντ του απερχόμενου πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου όσο και το κεντρώο Καχόλ Λαβάν (Μπλε-Λευκό) του πρώην στρατηγού Μπένι Γκαντς.

Είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να σχηματίσουμε σταθερή κυβέρνηση με τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε ο Ρίβλιν, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα τις διαβουλεύσεις με τα πολιτικά κόμματα για να καθορίσει σε ποιον θα αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης. «Αυτή είναι η βούληση του λαού (...) κανείς δεν θέλει τρίτες εκλογές», πρόσθεσε.

Στις εκλογές της περασμένης εβδομάδας το Καχόλ Λαβάν κέρδισε εκλέγοντας 33 βουλευτές στην Κνεσέτ, έναντι 31 του Λικούντ.

Η Ενωμένη Λίστα των αραβικών κομμάτων, που εξέλεξε 13 βουλευτές, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προτείνει τον Γκαντς για πρωθυπουργό. Ο επικεφαλής της Λίστας, Αϊμάν Όντεχ, σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times, ανέφερε ότι στηρίζει τον Γκαντς, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 1992. Τότε, πέντε Άραβες Ισραηλινοί βουλευτές στήριξαν τον Γιτζάκ Ράμπιν, δίνοντάς του την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, λίγο πριν υπογραφούν οι συμφωνίες του Όσλο.

Με τη στήριξη των αραβικών κομμάτων, ο Γκαντς συγκεντρώνει 57 βουλευτές και ο Νετανιάχου, εφόσον εξασφαλίσει τη στήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, 55. Αυτό σημαίνει ότι κανείς από τους δύο δεν θα έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 61 βουλευτών.

Ο Αβίγκντορ Λίμπερμαν, ο ηγέτης του εθνικιστικού λαϊκού κόμματος Ισραέλ Μπεϊτένου, ο θεωρούμενος "ρυθμιστής" της κατάστασης, δήλωσε ότι δεν θα προτείνει κανέναν από τους δύο για την πρωθυπουργία. "Δεν θα μετάσχουμε στο μπλοκ των χαρεντίμ (υπερορθόδοξοι Εβραίοι) και των μεσσιανιστών. Για τον λόγο αυτό δεν θα προτείνουμε τον Νετανιάχου στον πρόεδρο (Ρίβλιν). Οι χαρεντίμ είναι οι πολιτικοί αντίπαλοί μας, αλλά οι Άραβες είναι οι εχθροί μας", δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Γιαντ Ασμόνα.

Η δήλωση αυτή έγινε πριν από τη συνάντηση του Λίμπερμαν με τον πρόεδρο Ρίβλιν.

Διεθνή
0

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΚΑΤΑ ΤΡΑΜΠ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Διεθνή / Η Τέιλορ Σουίφτ αποτελεί πρότυπο για όσους αντιμετωπίζουν διατροφικές διαταραχές, σύμφωνα με μελέτη

Μελέτη αποκαλύπτει τον θετικό αντίκτυπο που έχει η κορυφαία τραγουδίστρια στο κοινό της, λόγω της προθυμίας να συζητήσει ανοιχτά τις προσωπικές της δυσκολίες
LIFO NEWSROOM
Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Διεθνή / Από την δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν στην απόπειρα κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Στην αμερικανική ιστορία τέσσερις πρόεδροι δολοφονήθηκαν, από τον Αβραάμ Λίνκολν το 1865 μέχρι τον Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι το 1963 - Απόπειρα δολοφονίας κατά του Ρόναλντ Ρήγκαν έγινε το 1981
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ