«Παράθυρο» Μακρόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία, Αλβανία

«Παράθυρο» Μακρόν για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία, Αλβανία Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με τη Ρωσία (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Εμανουέλ Μακρόν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηρίξει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Η διαδικασία μπλόκαρε το περασμένο φθινόπωρο, έπειτα από το βέτο που έθεσε ο Γάλλος πρόεδρος. Τώρα, ο Μακρόν δηλώνει ότι αν η έκθεση της Κομισιόν για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία είναι θετική, τότε θα στηρίξει την επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

«Αναμένουμε την έκθεση τον Μάρτιο... αν τα αποτελέσματα είναι θετικά και εδραιωθεί η εμπιστοσύνη τότε θα είμαστε σε θέση να ξαναξεκινήσουμε τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Μακρόν, που βρίσκεται στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

«Χρειάζεται διάλογος με τη Μόσχα»

Στην ίδια τοποθέτηση, ο Εμανουέλ Μακρόν χαρακτήρισε αποτυχημένη την πολιτική περιφρόνησης που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στη Ρωσία τα τελευταία χρόνια.

«Αφουγκράζομαι την περιφρόνηση όλων των εταίρων μας, δεν είμαι τρελός, αλλά γνωρίζω ότι με το να είμαστε ανυποχώρητοι και αδύναμοι, αυτό δεν είναι πολιτική, είναι ένα εντελώς αναποτελεσματικό σύστημα», είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι κανένας από τους συμμάχους του δεν είναι πρόθυμος να αντιμετωπίσει τη Ρωσία.

«Υπάρχει και μια δεύτερη επιλογή, η οποία είναι να απαιτούμε και να ξεκινήσουμε εκ νέου έναν στρατηγικό διάλογο γιατί σήμερα μιλάμε όλο και λιγότερο, οι συγκρούσεις πολλαπλασιάζονται και δεν είμαστε σε θέση να τις επιλύσουμε», συνέχισε ο Μακρόν.

Ακόμη, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να «ξυπνήσει» και να αντιστοιχίσει τον προϋπολογισμό της στις φιλοδοξίες της, έτσι ώστε να μην μείνει πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα, ειδικά στις τεχνολογίες του μέλλοντος.

«Γινόμαστε μια ήπειρος που δεν πιστεύει στο μέλλον της. Δεν επενδύουμε στο μέλλον μας επαρκώς. Και από πολιτικής πλευράς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να συμφιλιωθούμε με τις μεσαίες τάξεις (μας)», κατέληξε ο Μακρόν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM