Πάπας: «Ντροπή» το σχέδιο Τραμπ για απελάσεις μεταναστών

Πάπας: Το σχέδιο του Τραμπ για απελάσεις μεταναστών είναι «ντροπή» Facebook Twitter
Η οικογένεια Τραμπ στην επίσκεψή της στο Βατικανό το 2017 / Φωτ: EPA, αρχείου / Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Πάπας Φραγκίσκος επέκρινε τα σχέδια του νέου πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για μαζικές απελάσεις μεταναστών από τη χώρα, λέγοντας ότι θα ήταν «ντροπή» αν υλοποιούνταν.

Μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση από την κατοικία του στο Βατικανό, ο Φραγκίσκος είπε ότι αν τα σχέδια προχωρήσουν, ο Τραμπ θα αναγκάσει τους «εξαθλιωμένους φτωχούς να πληρώσουν τον λογαριασμό».

«Αυτό δεν είναι σωστό. Δε λύνεις έτσι τα προβλήματα», είπε ο Ποντίφικας. Ο 45ος και 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί ότι θα ξεκινήσει τη μεγαλύτερη επιχείρηση απέλασης παράτυπων μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος έχει δηλώσει ότι πρόκειται για μία από τις κορυφαίες προτεραιότητές του, που θα προσπαθήσει να εφαρμόσει από την πρώτη, κιόλας, ημέρα της προεδρίας του.

Σε μήνυμα που μοιράστηκε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, ενόψει της ορκωμοσίας του Τραμπ, ο Πάπας Φραγκίσκος πρόσφερε «εγκάρδιους χαιρετισμούς» στον Αμερικανό πρόεδρο και τον προέτρεψε να ηγηθεί μιας κοινωνίας που δεν θα έχει «κανένα περιθώριο για μίσος» και να προάγει «την ειρήνη και τη συμφιλίωση μεταξύ των λαών».

Όπως έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν με τις δηλώσεις του, ο Πάπας Φραγκίσκος θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της μετανάστευσης.

Κατά τη διάρκεια δημόσιας ακρόασης τον περασμένο Αύγουστο, δήλωσε ότι «η συστηματική προσπάθεια για την εκδίωξη των μεταναστών με κάθε μέσο» είναι «σοβαρή αμαρτία».

Το 2016, πριν από τις πρώτες προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο Τραμπ, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι «ένα άτομο που σκέφτεται μόνο να χτίσει τείχη... και όχι να χτίσει γέφυρες, δεν είναι χριστιανός».

Αναφερόμενος στην υπόσχεση του Τραμπ να χτίσει τείχος στα σύνορα με το Μεξικό για να εμποδίσει τους μετανάστες από το να εισρέουν στις ΗΠΑ, ο Φραγκίσκος είπε: «Λέω μόνο ότι αυτός ο άνθρωπος δεν είναι χριστιανός αν έχει πει τέτοια πράγματα. Πρέπει να δούμε αν είπε πράγματα με αυτόν τον τρόπο και θα του δώσω το πλεονέκτημα της αμφιβολίας».

Πάπας: Το σχέδιο του Τραμπ για απελάσεις μεταναστών είναι «ντροπή» Facebook Twitter
Η οικογένεια Τραμπ στην επίσκεψή της στο Βατικανό το 2017 / Φωτ: EPA, αρχείου / Φωτ: EPA, αρχείου

Ο Φραγκίσκος και ο Τραμπ συναντήθηκαν αργότερα όταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ και η οικογένειά του επισκέφθηκαν τη Ρώμη το 2017. Ερωτηθείς για το ποιον υποψήφιο πρέπει οι πιστοί να ψηφίσουν στις αμερικανικές εκλογές του 2024, ο Πάπας δεν εξέφρασε υποστήριξη προς την Κάμαλα Χάρις ή τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά απλά προέτρεψε τους ανθρώπους να επιλέξουν «το μικρότερο κακό» σύμφωνα με τη συνείδησή τους.

Χώρες της νότιας Ευρώπης «δεν κάνουν παιδιά και χρειάζονται εργατικό δυναμικό»

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε το βράδυ της Κυριακής, ο Φραγκίσκος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της μετανάστευσης προς την Ευρώπη, λέγοντας ότι υπάρχει «πολλή σκληρότητα» και ότι όλοι έχουν «το δικαίωμα να παραμείνουν στην πατρίδα τους και το δικαίωμα να μεταναστεύσουν».

Ο Πάπας πρόσθεσε επίσης ότι ορισμένες από τις χώρες της νότιας Ευρώπης που δέχονται τις περισσότερες αφίξεις μεταναστών «δεν κάνουν παιδιά και χρειάζονται εργατικό δυναμικό».

«Σε ορισμένες από αυτές τις χώρες, υπάρχουν ολόκληρα χωριά που είναι άδεια. Μια καλή, σωστά μελετημένη μεταναστευτική πολιτική θα βοηθούσε και χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία», συμπλήρωσε.

Σε ένα άλλο τμήμα της συνέντευξης, ο Φραγκίσκος ρωτήθηκε για τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή και είπε ότι δεν γνωρίζει γιατί η επίτευξη της ειρήνης είναι τόσο δύσκολη.

«Δεν ξέρω γιατί... είναι σαν να υπάρχει μια διεθνής τάση προς την αυτοκαταστροφή», είπε ο Πάπας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Διεθνή / Σουδάν: Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο καταδίκασε τον Αλί Κουσάιμπ για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Ο πόλεμος του Νταρφούρ, που ξέσπασε το 2003, στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 300.000 ανθρώπους και εκτόπισε εκατομμύρια, ενώ χαρακτηρίστηκε από τη διεθνή κοινότητα ως γενοκτονία
LIFO NEWSROOM
ΣΑΡΔΗΝΙΑ ΥΠΕΡΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Διεθνή / Σαρδηνία: Δίνει 15.000€ και σπίτια 1€ για να μην χαθούν τα χωριά της, αλλά κανείς δεν πάει

Η Σαρδηνία αντιμετωπίζει πληθυσμιακή κατάρρευση στα μικρά χωριά της λόγω χαμηλής γονιμότητας και μετανάστευσης - Επιδοτήσεις, σπίτια 1€ και ξένοι επενδυτές δίνουν νέα ζωή σε κοινότητες που κινδυνεύουν να γίνουν φαντάσματα
LIFO NEWSROOM
ΓΑΖΑ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Γάζα: Διπλωματικός μαραθώνιος στο Σαρμ Ελ Σέιχ - Αισιόδοξος ο Τραμπ

Οι διαπραγματεύσεις για το ειρηνευτικό σχέδιο των ΗΠΑ συνεχίζονται στο Σαρμ Ελ Σέιχ, με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα - Ελπίδες για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυση πυρός, ενώ οι διεθνείς πιέσεις αυξάνονται
LIFO NEWSROOM
Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Διεθνή / Δικαιώματα των γυναικών στη Συρία: Σύγκρουση μεταξύ SDF και της ισλαμιστικής κυβέρνησης Αλ Σαράα

Οι γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών SDF στη βόρεια Συρία εκπαιδεύονται με πλήρη στρατιωτική εξουσία, συγκρούονται με περιορισμούς της νέας κυβέρνησης και συνεχίζουν να προωθούν το σύνθημα «Γυναίκες, Ζωή, Ελευθερία»
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: Stalker τον παρακολουθούσε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βρετανία

Το περιστατικό έρχεται λίγους μήνες μετά την απόρριψη της αίτησής του για κρατική χρηματοδότηση της ασφάλειάς του - Η γυναίκα αυτή φέρεται να είχε ακολουθήσει τον πρίγκιπα Χάρι και τη Μέγκαν Μαρκλ ακόμη και σε ταξίδι τους στη Νιγηρία
LIFO NEWSROOM
«Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Διεθνή / «Δεν είχα εμβολιαστεί ποτέ»: Παιδιά χωρίς εμβόλια, ενήλικες χωρίς ανοσία – Το ανησυχητικό φαινόμενο στις ΗΠΑ

Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενηλικιώνονται χωρίς βασικά εμβόλια λόγω της διστακτικότητας των γονιών τους - Η ιστορία της Λέισι Μάντισον αποκαλύπτει τους κινδύνους, τις επιπτώσεις και τη σημασία της εμπιστοσύνης στην επιστήμη
LIFO NEWSROOM
BBC: Η Γαλλία σε νέα πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Διεθνή / Γαλλία: Βαθαίνει η πολιτική κρίση μετά την παραίτηση Λεκορνί - Προθεσμία 48 ωρών για σταθερότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος παρά την παραίτησή του Σεμπαστιάν Λεκορνί, του έδωσε προθεσμία 48 ωρών, για να να επιτευχθεί συμφωνία με τα κόμματα για ένα «σχέδιο σταθερότητας» για τη χώρα
LIFO NEWSROOM
Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η μυστική συνάντηση με πρώην δεξί χέρι του μετά από χρόνια στο Clarence House

«Μπορώ να τα καταφέρω χωρίς σχεδόν κανέναν, εκτός από τον Μάικλ» φέρεται να είχε πει κάποτε για τον συνεργάτη του, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του μετά από οικονομικό κάνδαλο
LIFO NEWSROOM