Πάπας Λέων: «Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί»

Πάπας Λέων: «Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί» Facebook Twitter
Ο πάπας Λέων ΙΔ ' / Φωτ: EPA
0

«Η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα πραγματοποιηθεί, την ετοιμάζουμε», δήλωσε ο πάπας Λέων ΙΔ ', κατά την σημερινή συνάντησή του με τον Τύπο.

Πρόκειται για την συνάντηση που είχαν συμφωνήσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο μακαριστός πάπας Φραγκίσκος για τις 26 Μαΐου στην Νίκαια της Μικράς Ασίας, επ' ευκαιρία των 1.700 χρόνων από την Α' Οικουμενική Σύνοδο.

Ο νέος ποντίφικας ωστόσο δεν αναφέρθηκε στο αν πρόκειται να υπάρξει μικρή αναβολή, για οργανωτικούς λόγους, ή αν θα μεταβεί κανονικά στην Νίκαια σε δύο εβδομάδες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναμένεται παντως να έλθει στην Ρώμη την ερχόμενη Κυριακή, 18 Μαΐου, για την ενθρόνιση του νέου Αγίου Πατέρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και να έχει ιδιαίτερη συνάντηση μαζί του.

 Ο πάπας Λέων ΙΔ' ζητάει να απελευθερωθούν οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι

Νωρίτερα, ο πάπας Λέων ΙΔ' ζήτησε να απελευθερωθούν οι δημοσιογράφοι που έχουν φυλακισθεί «επειδή έψαξαν και αφηγήθηκαν την αλήθεια», προς τους οποίους εξέφρασε σήμερα «την αλληλεγγύη της Εκκλησίας», στη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους μέσων ενημέρωσης.

«Η Εκκλησία αναγνωρίζει σ' αυτούς τους μάρτυρες -σκέπτομαι αυτούς που εξιστορούν τον πόλεμο ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους- το θάρρος αυτών που υπερασπίζονται την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και το δικαίωμα των λαών να είναι ενημερωμένοι», τόνισε ο πάπας, εκτιμώντας πως «μόνο οι λαοί που είναι ενημερωμένοι μπορούν να κάνουν ελεύθερες επιλογές». Ο αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας δήλωσε πως «ο πόνος αυτών των φυλακισμένων δημοσιογράφων βαραίνει τη συνείδηση των εθνών και της διεθνούς κοινότητας και καλεί όλους εμάς να προστατεύσουμε το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου».

«Είστε στην πρώτη γραμμή για να αφηγείστε τις συγκρούσεις και τις ελπίδες για ειρήνη, τις καταστάσεις αδικίας και φτώχειας και τη σιωπηλή δουλειά πολλών για ένα καλύτερο κόσμο. Γι' αυτό σας ζητώ να επιλέξετε συνειδητά και με θάρρος την οδό μιας επικοινωνίας ειρήνης», δήλωσε ο 69χρονος πάπας ο οποίος εξελέγη την Πέμπτη, έπειτα από δύο ημέρες κονκλαβίου.

Ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρέβοστ είχε ήδη απευθύνει χθες, Κυριακή, έκκληση για ειρήνη προς τους «μεγάλους αυτού του κόσμου», κατά την πρώτη κυριακάτικη προσευχή του από τον εξώστη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Πέτρου.

Διαβάστε: Πώς κατάφερε ο καρδινάλιος Ρόμπερτ Πρέβοστ να γίνει πάπας Λέων - Το παρασκήνιο της εκλογής

Υπογραμμίζοντας τις «προκλήσεις» που υπάρχουν για «να διατρέξουμε και να αφηγηθούμε» τους «δύσκολους» καιρούς, ζήτησε «να μην υποκύψουμε ποτέ στη μετριότητα».

Ο πνευματικός ηγέτης 1,4 δισεκατομμυρίου καθολικών δήλωσε επίσης πως «μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις είναι να προωθήσουμε μια επικοινωνία ικανή να μας βγάλει από τον 'πύργο της Βαβέλ' στον οποίο βρισκόμαστε μερικές φορές».

Ο ίδιος υπογράμμισε επίσης την πρόκληση «της τεχνητής νοημοσύνης», ένα θέμα που είχε ήδη θίξει το Σάββατο ενώπιον των καρδιναλίων και το οποίο απαιτεί, σύμφωνα με τον ίδιο, «υπευθυνότητα και διορατικότητα».

«Μια θορυβώδης, δυναμική επικοινωνία δεν είναι απαραίτητη», πρόσθεσε και κάλεσε να δοθεί «μάλλον» προτεραιότητα «σε μια επικοινωνία ικανή να ακούει, να συλλέγει τις φωνές των αδυνάμων που δεν έχουν φωνή».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Διεθνή / ΗΠΑ: Εφετείο ανακαλεί τη συμφωνία ομολογίας ενοχής για τον «εγκέφαλο» της 11ης Σεπτεμβρίου

Ο πρώην υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε ακυρώσει τις συμφωνίες που επέτρεπαν στον Χαλίντ Σεΐχ Μοχάμεντ και δύο συγκατηγορούμενούς του να ομολογήσουν την ενοχή τους προκειμένου να αποφύγουν τη θανατική ποινή
LIFO NEWSROOM
Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Διεθνή / Πλημμύρες στο Τέξας: Επίσκεψη Τραμπ και Μελάνια στις πληγείσες περιοχές - Στους 120 οι νεκροί

Η επίσκεψη γίνεται σε μια στιγμή που πληθαίνουν τα ερωτήματα για τον ρόλο που έπαιξαν οι περικοπές δαπανών - τις οποίες προώθησε ο Τραμπ - στη λειτουργία των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και διάσωσης
LIFO NEWSROOM
ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Διεθνή / ΕΕ: Το σχέδιο για νέο φόρο στις επιχειρήσεις με τζίρο άνω των €50 εκατ - Στο στόχαστρο οι εισαγωγές από την Κίνα

Οι νέες δημοσιονομικές απαιτήσεις, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, εντείνουν την ανάγκη για πιο φιλόδοξες λύσεις, υποστηρίζει η Κομισιόν
LIFO NEWSROOM