Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «πιθανώς να προκλήθηκε» - Η συνομιλία με ηγέτη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ

Πάπας Φραγκίσκος: Ο πόλεμος στην Ουκρανία «πιθανώς να προκλήθηκε» - Η συνομιλία με ηγέτη για τον ρόλο του ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/FABIO FRUSTACI
0

Νέα τοποθέτηση του πάπα Φραγκίσκου κατά της Ρωσίας και της εισβολής που πραγματοποίησε στην Ουκρανία.

Χαρακτήρισε τα ρωσικά στρατεύματα βάρβαρα, θηριώδη, απάνθρωπα και εξήρε τους Ουκρανούς που μάχονται για την επιβίωσή τους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος «πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο».

Στο κείμενο αυτό ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκε τον διαχωρισμό «καλού και κακού» στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ του ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε: «Όχι, δεν είμαι, θα ήταν υπεραπλούστευση να έλεγα κάτι τέτοιο» είπε, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει το θέμα να περιοριστεί απλώς στη διάκριση ανάμεσα «στο καλό και στο κακό».

Δύο μήνες πριν στείλει τον στρατό του ο Πούτιν στην Ουκρανία, ο ποντίφικας, όπως είπε ο ίδιος, είχε συναντηθεί με έναν επικεφαλής κράτους, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ διακινδύνευε να προκαλέσει αυτό που συνέβη».

«Ένας σοφός άνθρωπος που μιλάει λίγο, ένας πολύ σοφός άνθρωπος πράγματι (...) μου είπε ότι ανησυχούσε πολύ για το πώς κινείται το ΝΑΤΟ. Τον ρώτησα γιατί, και μου απάντησε: "Γαβγίζουν στα σύνορα της Ρωσίας. Δεν καταλαβαίνουν ότι οι Ρώσοι είναι αυτοκρατορικοί και δεν μπορούν να έχουν καμία ξένη δύναμη να τους πλησιάζει"».

«Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω απ’ αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε» κατέληξε ο πάπας.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αληθινά προβλήματα αν επιθυμούμε την επίλυσή τους» σημείωσε επίσης ο πάπας αναφέροντας ως «έναν από τους παράγοντες που δίνουν κίνητρα για πόλεμο τη βιομηχανία των όπλων».

«Αληθεύει, επίσης, ότι οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι θα τελείωναν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά υπολόγισαν λάθος. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται για να επιβιώσει και που έχει μια προϊστορία στους αγώνες» είπε.

Ο πάπας ευελπιστεί να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν, όπως δήλωσε ο ίδιος.

Ο Κύριλλος είχε επιπλήξει τον Φραγκίσκο, αφού ο ποντίφικας τον προέτρεψε να μην γίνει το «παπαδοπαίδι» του Κρεμλίνου. Τον είχε κατηγορήσει πως επέλεξε «λανθασμένο τόνο» για να μεταφέρει το μήνυμά του, προσθέτοντας ότι τέτοια σχόλια θα βλάψουν τον διάλογο μεταξύ των δύο εκκλησιών.

Οι δυό τους επρόκειτο να συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ τον Ιούνιο, αλλά το ταξίδι ακυρώθηκε λόγω του πολέμου.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Νότια Αφρική: Συνελήφθη ο «βαρόνος των ρινόκερων» για λαθρεμπόριο 964 κεράτων αξίας 14 εκατ. δολαρίων

Ο 83χρονος Τζον Χιουμ, πρώην κτηματομεσίτης και ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου ιδιωτικού κοπαδιού ρινόκερων, συνελήφθη στη Νότια Αφρική κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο κεράτων
LIFO NEWSROOM
Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM