Πάπας Φραγκίσκος από Ιράκ: «Ας σιγήσουν τα όπλα»

Πάπας Φραγκίσκος από Ιράκ: «Ας σιγήσουν τα όπλα» Facebook Twitter
EPA
0

«Ας σιγήσουν τα όπλα!», ήταν η έκκληση που απηύθυνε ο πάπας Φραγκίσκος φθάνοντας για την ιστορική του επίσκεψη στο Ιράκ, μία χώρα κατεστραμμένη από τον πόλεμο και πλέον αντιμέτωπη με την πανδημία, χαιρετίζοντας τους χριστιανούς που έχουν παραμείνει παρά τα δεινά.

Υπό ισχυρά μέτρα προστασίας και κυκλοφορώντας μόνος, με μάσκα, αφού στην χώρα βρίσκεται σε ισχύ αυστηρό lockdown, ο ποντίφικας ήρθε ως «προσκυνητής της ειρήνης» για να στηρίξει μία από τις αρχαιότερες χριστιανικές κοινότητες που πλήττεται από την βία και την φτώχεια. «Αρκεί η βία, ο εξτρεμισμός, η μισαλλοδοξία... αρκεί επίσης η διαφθορά», κατά της οποίας εκατοντάδες χιλιάδες Ιρακινοί διαδήλωναν επί μήνες στο τέλος του 2019. Ήδη τότε ο πάπας είχε ζητήσει από την Βαγδάτη να σταματήσει την καταστολή των νέων που ζητούν δικαιοσύνη.

Αναφερόμενος στην «αρχαία παρουσία των χριστιανών σε αυτήν την γη», όπου γεννήθηκε ο Αβραάμ, σύμφωνα με την παράδοση, ζήτησε «την συμμετοχή τους στην δημόσια ζωή, ως πολιτών που απολαύουν πλήρων δικαιωμάτων, ελευθερίας και υποχρεώσεων». Ο πάπας Φραγκίσκος καταδίκασε τις «αδιανόητες βαρβαρότητες» του Ισλαμικού Κράτους κατά της μειονότητας των Γιαζίντι το 2014, όταν χιλιάδες γυναίκες της εθνότητας αιχμαλωτίσθηκαν και μετατράπηκαν σε σεξουαλικές σκλάβες.

«Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στους Γιαζίντι, αθώα θύματα αδιανόητης και απάνθρωπης βαρβαρότητας, που διώχθηκαν εξαιτίας της θρησκευτικής τους πίστης και των οποίων απειλήθηκε η ταυτότητα, ακόμη και η επιβίωση», είπε κατά την ομιλία του προς τους εκπροσώπους της ιρακινής ηγεσίας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Μπαρχάμ Σάλεχ, ο οποίος και του απηύθυνε την πρόσκληση να επισκεφθεί το Ιράκ.

Αύριο, για πρώτη φορά στην Ιστορία, ο πάπας θα γίνει δεκτός στην ιερή πόλη Νατζάφ από τον μεγάλο αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, έναν 90χρονο εύθραυστο άνθρωπο που δεν έχει ποτέ εμφανισθεί δημόσια. Ο πάπας θα συμμετάσχει επίσης αύριο σε οικουμενική προσευχή στην Ουρ, την κοιτίδα του Αβραάμ στο νότιο Ιράκ, μαζί με σιίτες, σουνίτες, γιαζίντι και σαβαίους θρησκευτικούς αξιωματούχους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM