Παναγία των Παρισίων:Ανατροπή με το κωδωνοστάσιο - Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πώς θα γίνει η αποκατάσταση

Παναγία των Παρισίων:Ανατροπή με το κωδωνοστάσιο - Ο Μακρόν ξεκαθάρισε πώς θα γίνει η αποκατάσταση Facebook Twitter
0

Το κωδωνοστάσιο του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά τον περασμένο Απρίλιο, θα αποκατασταθεί τελικά σύμφωνα με τον αρχικό γοτθικό σχεδιασμό.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την απόφαση, θέτοντας τέρμα σε σενάρια ότι θα επιλέγονταν ένα πιο σύγχρονο στιλ, ενώ και ο ίδιος είχε προηγουμένως υπαινιχθεί ότι ήταν υπέρ μιας «σύγχρονης προσέγγισης». Ωστόσο, ο Μακρόν είπε πως δεν θα υπάρξει δραματική αλλαγή και ότι θέλει να ολοκληρωθεί η αποκατάσταση έως το 2024, την χρονιά που το Παρίσι θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κύριο μέλημα του γάλλου προέδρου ήταν «να μην καθυστερήσει την ανοικοδόμηση και να μην την κάνει περίπλοκη, ώστε τα προβλήματα να επιλυθούν γρήγορα» και προστίθεται ότι η διαδικασία επιλογής ενός σύγχρονου σχεδίου, με διεθνή διαγωνισμό για αρχιτέκτονες, θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο περιττές καθυστερήσεις.

«Ο πρόεδρος εμπιστεύεται τους εμπειρογνώμονες και ενέκρινε τα κύρια σχέδια του έργου που παρουσίασε ο αρμόδιος αρχιτέκτονας, ο οποίος θα ανακατασκευάσει το κωδωνοστάσιο με τον ίδιο τρόπο», αναφέρεται από την γαλλική προεδρία.

Η ανακοίνωση ακολούθησε συνάντηση της εθνικής επιτροπής κληρονομιάς και αρχιτεκτονικής της Γαλλίας (CNPA). Όταν η στέγη του καθεδρικού ναού του Παρισιού του 13ου αιώνα τυλίχθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια εργασιών αποκατάστασης τον Απρίλιο του 2019, οι εικόνες έκαναν για μέρες το γύρο του κόσμου σε πρωτοσέλιδα. Μετά την πυρκαγιά, η συζήτηση για το πώς θα έπρεπε να αποκατασταθεί ο ναός, ήταν έντονη και μέχρι χθες περιελάμβανε διάφορα σενάρια και προτάσεις.

Έως τώρα οι περισσότεροι πίστευαν πως ο Μακρόν θα ανακοίνωνε πως θα επιλεχθεί μια διαφορετική προσέγγιση. Ο Jean-Louis Georgelin, ο στρατηγός που ανέλαβε την προσπάθεια ανοικοδόμησης, ήθελε μια σύγχρονη εναλλακτική λύση. Αυτή η ιδέα φάνηκε πως για λίγο είχε και την υποστήριξη του Μακρόν. Αυτό πυροδότησε ένα κύμα μη συμβατικών προτάσεων από αρχιτέκτονες σε όλο τον κόσμο.  Αλλά, ο αρχιτέκτονας του καθεδρικού ναού Philippe Villeneuve μίλησε έντονα υπέρ μιας πιστής αποκατάστασης σύμφωνα με το προηγούμενο σχέδιο του 19ου αιώνα ενώ μάλιστα είχε κοντραριστεί και με τον στρατηγό για το θέμα.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ