Το παλιότερο σινεμα της Μόσχας, «εκεί που σύχναζε ο Τολστόι» ανοίγει ξανά - Μετά από 7 χρόνια ανακαίνισης

Moscow’s oldest cinema reopens after seven-year renovation Facebook Twitter
Άνοιξε ξανά για το κοινό μετά από 7 χρόνια ανακαίνισης ο παλιότερος κινηματογράφος της Μόσχας - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images
0

Φιλοξένησε κάποιες τις πρώτες προβολές του Θωρηκτού Ποτέμκιν και είχε τακτικό θαμώνα τον Τολστόι: Ο εμβληματικός κινηματογράφος Khudozhestvenny, ο παλιότερος της Μόσχας, άνοιξε ξανά τις πόρτες του, καλωσορίζοντας το κοινό του, μετά από επτά ολόκληρα χρόνια ανακαίνισης. 


Το ιστορικό κτήριο χτίστηκε το 1909 και στο εσωτερικό του είναι εμφανή τα δείγματα της αυτοκρατορικής επιρροής. 


Μαρμάρινα σκαλοπάτια, πολυέλαιοι, κόκκινα χαλιά, αντικατοπτρισμοί στην αίθουσα αναμονής του χώρου και κόκκινες θέσεις στον κυρίως αμφιθέατρο όπου διατηρήθηκε ο χώρος της ορχήστρας - που έπαιζε έως ότου προβλήθηκε η πρώτη ταινία με ήχο The Road to Life, το 1931: Όλα δείγματα μιας αισθητικής ίσως οικείας για τα ρωσικά θεάματα, αλλά εξόχως επιβλητικής για τα δυτικά δεδομένα.

Moscow’s oldest cinema reopens after seven-year renovation Facebook Twitter
Το κτήριο που έκλεισε για ανακαίνιση το 2014, ξεχωρίζει για την αυτοκρατορική αισθητική του - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

Moscow’s oldest cinema reopens after seven-year renovation Facebook Twitter
Ειδικοί συντηρητές αποκαθιστούν τον μαρμάρινο διάκοσμο του κινηματογράφου - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images


«Η αλλόκοτη αυτή αρρώστια θα περάσει. Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ζουν τη μοναχική ζωή στην οποία του εξανάγκασε η πανδημία. Θέλουν να ζουν τον αστικό τρόπο ζωής. Και μόλις έρθουν οι νέες κυκλοφορίες ταινιών και λήξουν οι περιορισμοί, το κοινό θα επιστρέψει στο σινεμά» λέει ο Αλεξάντρ Μαμούτ, δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που ήταν μεταξύ όσων χρηματοδότησαν την ανακαίνιση του κινηματογράφου. 


Για τον Μαμούτ το σινεμά αυτό είναι «ό,τι και το θέατρο Μπολσόι για το μπαλέτο». 

Moscow’s oldest cinema reopens after seven-year renovation Facebook Twitter
Η πρόσοψη του ιστορικού σινεμά -που εξακολούθησε να λειτουργεί ακόμα και κατά τη διάρκεια του Β'Παγκοσμίου Πολέμου- το 1912 - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images


Η ανακαίνιση, που σύμφωνα με τον Μαμούτ κόστισε περί τα 30 εκατομμύρια δολάρια, περιλάμβανε και την αποκατάσταση της πρόσοψης του ιστορικού κτηρίου. 


Η κύρια αίθουσα αποτελείται από 474 θέσεις ενώ έχουν προστεθεί δύο χώροι 47 θέσεων έκαστος στην κορυφή της μαρμάρινης σκάλας. Επιπλέον, το κτήριο φιλοξενεί και μια αίθουσα 21 θέσεων που είναι προσβάσιμη από την βιβλιοθήκη, αλλά και εστιατόριο στον πρώτο του όροφο. 

Moscow’s oldest cinema reopens after seven-year renovation Facebook Twitter
Ο κινηματογράφος Khudozhestvenny είναι ένας από τους κινηματογράφους στον κόσμο που λειτουργεί εδώ και πάνω από έναν αιώνα - Πηγή φωτογραφίας: Getty Images

To κτήριο είχε επιδιορθωθεί το 1913 από τον Φίοντορ Σέχτελ, αναγνωρισμένο αρχιτέκονα που είχε σχεδιάσει τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Γιαροσλάβσκι. Και παρότι κάποια στοιχεία τού Σέχτελ διατηρήθηκαν στην τελευταία ανακαίνιση, πολλά φτιάχτηκαν από την αρχή. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ