Το Παλάου κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού

Το Παλάου κατέγραψε το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού Facebook Twitter
Pixabay
0

Το μικροσκοπικό έθνος του Ειρηνικού, το Παλάου ανέφερε το Σάββατο τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού.

Το Παλάου έτσι χάνει το πολύτιμο καθεστώς του ως μία από τις λίγες χώρες στον κόσμο χωρίς κρούσματα Covid. Οι αρχές απηύθυναν έκκληση για ηρεμία στους κατοίκους.

Δύο ταξιδιώτες, οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί μετά την άφιξή τους από το Γκουάμ, τέθηκαν σε καραντίνα μαζί με τις γνωστές επαφές τους.

«Καλούμε όλους να παραμείνουν ήρεμοι», ανέφερε το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του μετά την απόφαση να μην επιβληθούν μέτρα lockdown.

Με περισσότερο από το 80% του πληθυσμού των 18.000 κατοίκων να είναι πλήρως εμβολιασμένο, ο Πρόεδρος Surangel Whipps επέμεινε ότι το απομακρυσμένο νησιωτικό κράτος «ήταν Covid-free, αλλά τώρα είναι Covid-safe».

Μέχρι το Σάββατο το Παλάου ήταν μόνο μία από τις 14 χώρες στον κόσμο που δεν είχαν καταγράψει κανένα κρούσμα ιού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας δεν ανέφερε πόσες επαφές ήταν σε απομόνωση, αλλά ένας εκπρόσωπός του είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν πιστεύουν ότι υπήρξε μετάδοση στην κοινότητα.

Ο Whipps πρόσθεσε ότι εάν κάποιος που έχει εμβολιαστεί πλήρως μολυνθεί «θα είναι ακριβώς όπως μια γρίπη ή δεν θα εμφανίσει καθόλου συμπτώματα».

Οι ταξιδιώτες που βρέθηκαν θετικοί είχαν αρχικά βρεθεί αρνητικοί 72 ώρες πριν την αναχώρηση. Αλλά εντοπίστηκαν με τον ιό κατά το υποχρεωτικό τεστ, πέντε ημέρες μετά την άφιξή τους.

Τα πρωτόκολλα του Παλάου απαιτούν τις πρώτες πέντε ημέρες μετά την άφιξη, οι άνθρωποι να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν τα πλήθη.

Η χώρα δεν είναι σε θέση να καθορίσει ποιο στέλεχος του κορωνοϊού αφορά στα νέα κρούσματα και έχει σταλεί δείγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες για ανάλυση.

Το Παλάου, που βρίσκεται περίπου 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά των Φιλιππίνων, είχε κλείσει τα σύνορά του νωρίς στην πανδημία, παρά το τεράστιο κόστος για την τουριστική οικονομία.

Οι περισσότερες από τις άλλες χώρες στον κατάλογο χωρίς Covid του ΠΟΥ είναι επίσης μικρά νησιωτικά έθνη στον Ειρηνικό, εκτός της Βόρειας Κορέας και του Τουρκμενιστάν. Ωστόσο, και για τις δύο αυτές χώρες αμφισβητούνται οι ισχυρισμοί για μηδενικά κρούσματα.

Με πληροφορίες του AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γερμανία: Ο Υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων σταματήσει την γκρίνια και να παράξει

Διεθνή / Γερμανία: Ο υπουργός Άμυνας καλεί τη βιομηχανία όπλων «να σταματήσει την γκρίνια και να παράξει»

Ο Μπόρις Πιστόριους ζητά από τη βιομηχανία όπλων να επιταχύνει την παραγωγή για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας, καθώς η Γερμανία σχεδιάζει δαπάνες 162 δισ. ευρώ έως το 2029
LIFO NEWSROOM
H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Διεθνή / H κλιματική κρίση «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου: Η Ευρώπη καίγεται - Οι πόλεις αντιδρούν

Καθώς η κλιματική αλλαγή «καταπί­νει» τις παραλίες της Μεσογείου, πόλεις όπως Βαρκελώνη και Σεβίλλη αναπροσαρμόζονται με πράσινες λύσεις, σκίαστρα και σημεία ψύξης για τους κατοίκους
LIFO NEWSROOM
Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα φτιάχνει «στρατόπεδο συγκέντρωσης» για Παλαιστινίους, λέει πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ

Διεθνή / Το σχέδιο Νετανιάχου για τη Γάζα: «Φτιάχνει στρατόπεδο συγκέντρωσης για Παλαιστινίους»

Ο πρώην πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ καταγγέλλει σχέδιο «εθνοκάθαρσης» της Γάζας, συγκρίνει τα σχέδια με ναζιστικά στρατόπεδα και καλεί τη διεθνή κοινότητα να επέμβει για να αποτραπούν εγκλήματα πολέμου
LIFO NEWSROOM
Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Διεθνή / Η Ινδία λογοκρίνει την ταινία «Superman» - «Κόπηκαν» τα φιλιά με τη Λόις Λέιν

Οι αλλαγές προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι ενώ τα συναινετικά φιλιά λογοκρίνονται, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στις σκηνές βίας ή σεξιστικής συμπεριφοράς
LIFO NEWSROOM
Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Διεθνή / «Χτύπησα και χάθηκα»: Η Γερμανίδα πεζοπόρος εξηγεί πώς επιβίωσε για 11 νύχτες στην αυστραλιανή ερημιά

Η 26χρονη Γερμανίδα εντοπίστηκε 24 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο όπου είχε αφήσει το όχημά της, εμφανώς εξαντλημένη, αφυδατωμένη και γεμάτη τσιμπήματα από κουνούπια
LIFO NEWSROOM