Ερευνητές πιστεύουν πως ίσως ανακάλυψαν το παλαιότερο γνωστό έργο τέχνης- μια σειρά από πέντε αποτυπώματα χεριών και ποδιών, που χρονολογούνται μέχρι πριν 226.000 έτη και βρέθηκαν στο Θιβέτ

 

Τα αποτυπώματα είναι τουλάχιστον 3-4 φορές παλαιότερα από αντίστοιχες περιπτώσεις σε Γαλλία, Ινδονησία και Ισπανία, που χρονολογούνται πριν από 30.000 έως 45.000 χρόνια. 

 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής από το Guangzhou University, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Bulletin, ανέφεραν ότι οι παλάμες και οι πατημασιές αποτυπώθηκαν πάνω στην επιφάνεια μαλακού και γλιστερού πετρώματος τραβερτίνη, το οποίο στη συνέχεια απολιθώθηκε και έτσι διατήρησε τα ίχνη.

 

grafiti tibet
Τα αποτυπώματα όπως φαίνονται σε τρισδιάστατη σάρωση της επιφάνειας, όπου βρέθηκαν.

 

grafiti tibet
Σύμφωνα με ερευνητές του Guangzhou University, τα αποτυπώματα είναι τουλάχιστον 3-4 φορές παλαιότερα από τοιχογραφίες σε σπήλαια της Γαλλίας, της Ινδονησίας και της Ισπανίας.

 

Με βάση τα σχήματα και τα μεγέθη, εκτιμούν ότι επρόκειτο για δύο «δημιουργούς», πιθανότατα παιδιά ηλικίας 7 έως 12 ετών. Αν αυτό, όντως, ισχύει, ενισχύει προηγούμενες ενδείξεις από άλλα μέρη ότι τα παιδιά ήταν ανάμεσα στους πρώτους «καλλιτέχνες» του γένους Homo.

 

grafiti tibet
Είναι ασαφές ποιο ανθρώπινο είδος άφησε τα αποτυπώματα- αλλά οι Ντενίσοβαν είναι πιθανοί, δεδομένης της εύρεσης σκελετικών τους αλλού στο Θιβετιανό οροπέδιο.

 

grafiti tibet
«Θα ήταν μια ολισθηρή, κεκλιμένη επιφάνεια», δήλωσε ο ερευνητής Thomas Urban για το σημείο όπου βρέθηκαν.

 

Απολιθωμένες πατημασιές και πιο σπάνια αποτυπώματα παλάμης έχουν κατά καιρούς βρεθεί σε διάφορα μέρη του κόσμου και τα περισσότερα έγιναν μάλλον χωρίς πρόθεση, αλλά μέσα από κάποια γεωλογική διαδικασία στην πορεία απολιθώθηκαν.

 

grafiti tibet
«Μπορούμε να τα θεωρήσουμε ως μια δημιουργική συμπεριφορά, κάτι ιδιαιτέρως ανθρώπινο», είπε ο Thomas Urban από το Cornell University.

 

grafiti tibet
«Αυτά τα μικρά παιδιά είδαν αυτό το μέσο και το άλλαξαν σκόπιμα. Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες πέρα από αυτό. Θα μπορούσε να είναι ένα είδος παράστασης, μια ζωντανή παράσταση - όπως, κάποιος λέει, "Γεια, κοίτα με, έχω αφήσει τα αποτυπώματα των χεριών μου πάνω από αυτά των ποδιών"», είπε ο Urban.

 

grafiti tibet
Περαιτέρω στοιχεία για τη φύση των αποτυπωμάτων προκύπτουν από το γεγονός ότι ο βράχος έχει διατηρήσει αποτυπώματα χεριών - σε αντίθεση με εκείνα των ποδιών, είναι σπάνια στα αρχεία απολιθωμάτων των προγόνων του ανθρώπου.

 

Με πληροφορίες από CNN, Daily Mail