Η άγρια δολοφονία διευθυντή ενός εργοστασίου από φανατικούς που τον βασάνισαν και στη συνέχεια τον έκαψαν για βλασφημία, έχει προκαλέσει σοκ στο Πακιστάν.

 

Η δολοφονία του Priyantha Diyawadanage διαπράχθηκε στο Σιαλκότ, αφότου κυκλοφόρησαν φήμες βάσει των οποίων ο διευθυντής του εργοστασίου, που ήταν από τη Σρι Λάνκα, ήταν «ένοχος για βλασφημία».

 

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter ο διευθυντής του εργοστασίου ξυλοκοπείται από τον όχλο, με πολλούς να ουρλιάζουν συνθήματα κατά της βλασφημίας, ενώ σε άλλες εικόνες διακρίνεται το απανθρακωμένο πτώμα του μπροστά από ένα πλήθος δεκάδων ανδρών. 

 

Πακιστάν: Διαδηλώσεις για το φονικό λιντσάρισμα για βλασφημία
Διαμαρτυρία για την δολοφονία του διευθυντή στο Πακιστάν / AP Photo/K.M. Chaudary

 

Περισσότερα από 100 άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Ίμραν Χαν, ο οποίος έκανε λόγο για μια «ημέρα ντροπής» για τη χώρα.

 

Η οικογένεια του θύματος στη Σρι Λάνκα δήλωσε στο BBC ότι βρίσκεται σε απόγνωση. Η σύζυγός του, Nilushi Dissanayaka, κάλεσε τις κυβερνήσεις τόσο του Πακιστάν όσο και της Σρι Λάνκα να διεξαγάγουν πλήρη έρευνα για να «αποφέρει δικαιοσύνη στον σύζυγό μου και τα δύο παιδιά μου». «Είδα ότι του επιτέθηκαν στο Διαδίκτυο... ήταν τόσο απάνθρωπο», είπε.

 

Πακιστάν: Διαδηλώσεις για το φονικό λιντσάρισμα για βλασφημία
Διαμαρτυρία για την δολοφονία του διευθυντή στο Πακιστάν / AP Photo/Fareed Khan

 

Το χρονικό της βίαιης δολοφονίας

 

Η βίαιη επίθεση ξεκίνησε μετά τις φήμες ότι ο Diyawadanage αφαίρεσε αφίσες με το όνομα του προφήτη Μωάμεθ, δήλωσαν αρχηγοί της τοπικής αστυνομίας. Όμως ένας συνάδελφος, που έσπευσε στο σημείο σε μια προσπάθεια να τον σώσει, είπε στο Associated Press του Πακιστάν ότι ο Diyawadanage είχε βγάλει τις αφίσες, καθώς το κτίριο επρόκειτο να καθαριστεί

 

Η σύζυγός του έχει επίσης διέψευσε τον ισχυρισμό για βλασφημία. «Απορρίπτω εντελώς τις αναφορές που υποστηρίζουν ότι ο σύζυγός μου έριξε αφίσες στο εργοστάσιο. Ήταν αθώος», είπε στο BBC. «Ήξερε πολύ καλά τις συνθήκες διαβίωσης στο Πακιστάν. Είναι μια μουσουλμανική χώρα. Ήξερε τι δεν έπρεπε να κάνει εκεί και έτσι κατάφερε να εργαστεί εκεί για έντεκα χρόνια», πρόσθεσε.

 

Η άγρια δολοφονία του διευθυντή του εργοστασίου έχει συγκλονίσει τη χώρα, με πολλούς να πραγματοποιούν αγρυπνίες.

 

Ο πρωθυπουργός Ιμράν Καν δεσμεύτηκε ότι «όλοι οι υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν με την πλήρη αυστηρότητα του νόμου». Είπε ότι είχε επίσης μιλήσει με τον πρόεδρο της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα «για να μεταφέρει τον θυμό και την ντροπή του έθνους μας στον λαό της Σρι Λάνκα».

 

Προς το παρόν, οι αρχές της Σρι Λάνκα δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση, φοβούμενες πιθανές αναταραχές και αντίποινα κατά των μουσουλμανικών κοινοτήτων στην περιοχή. Η σορός του Diyawadanage πρόκειται να επιστραφεί στη Σρι Λάνκα τη Δευτέρα και ήδη έχουν υπάρξει κινητοποιήσεις.

 

Πακιστάν: Διαδηλώσεις για το φονικό λιντσάρισμα για βλασφημία
Διαμαρτυρία για την δολοφονία του διευθυντή στην Σρι Λάνκα / AP Photo/Eranga Jayawardena

 

Πακιστάν: Διαδηλώσεις για το φονικό λιντσάρισμα για βλασφημία
Διαμαρτυρία για την δολοφονία του διευθυντή στην Σρι Λάνκα /AP Photo/Eranga Jayawardena