Παιδιά γίνονται δράστες και διακινητές παιδικής πορνογραφίας

Παιδιά γίνονται δράστες και διακινητές παιδικής πορνογραφίας Facebook Twitter
0

Τα τελευταία χρόνια ολοένα περισσότερα παιδιά και νέοι κάτω των 21 ετών διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Ποιοι είναι τελικά τα θύματα και ποιοι οι δράστες σε αντίστοιχες περίπλοκες περιπτώσεις;

Τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν το εξής πρόβλημα: παιδιά και νέοι γίνονται οι ίδιοι διακινητές γυμνών φωτογραφιών ή βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου μέσω διαδικτύου.

Έρευνα της βαυαρικής ασυτνομία κατέληξε σε ανησυχητικά συμπεράσματα. «Πέρυσι τα στοιχεία ξεπέρασαν κάθε όριο» σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας εγκληματολογικών ερευνών, Γιοχάνες Λουφ.


«Τα στοιχεία αλλάζουν από χρονιά σε χρονιά. Υπάρχουν ηλικίες και κάτω των δέκα ετών» ενώ και ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών ενδέχεται να είναι υψηλότερος.

Τα «ευρήματα» προκύπτουν συνήθως κατά τύχη -  για παράδειγμα όταν στο πλαίσιο ερευνών για ναρκωτικά με ανήλικους δράστες, αστυνομικοί μπορεί να εντοπίσουν στα κινητά τους υλικό παιδικής πορνογραφίας.

«Αυτή η τάση έχει καταγραφεί εδώ και κάποια χρόνια» σημειώνει ο εγκληματολόγος και ειδικός σε θέματα διαδικτυακού εγκλήματος Τόμας Γκάμπριελ Ρούντιγκερ από τη Σχολή Αστυνομίας του Βρανδεμβούργου. «Ένα βασικό στοιχείο που πλέον γνωρίζουμε για το πεδίο της εγκληματικότητας στον κυβερνοχώρο είναι ότι οι ανήλικοι μπορεί να είναι όχι μόνο θύματα αλλά και θύτες».

Μόνο στη Γερμανία, ο αριθμός των υπόπτων για αδικήματα που σχετίζονται με παιδική πορνογραφία κάτω των 21 ετών έχει αυξηθεί κατά 125%. Τ0 2019 ο αριθμός τους έφτασε στις 7.584, ενώ το 2018 οι καταγεγραμμένοι ύποπτοι ήταν 3.316.

Αυξημένοι κίνδυνοι για τα παιδιά στο ίντερνετ

Ακόμη και σήμερα σπάνια γίνονται σε βάθος συζητήσεις με τα παιδιά για το τι μπορούν να κάνουν στο διαδίκτυο και τι όχι. «Μέχρι στιγμής η τάση ήταν να λέμε στα παιδιά: προσέξτε μην γίνεται θύματα στο διαδίκτυο. Είναι πιο δύσκολο να τους πούμε: προσέξτε να μην γίνεται και θύτες!».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας λόγος που εξηγεί τον αυξημένο αριθμό ανήλικων δραστών έχει να κάνει με τη διάδοση της χρήσης smartphone, ήδη από μικρή ηλικία. Συχνά μαθητές ποστάρουν και μοιράζονται γυμνές φωτογραφίες μέσω WhatsApp ή βγάζουν σέλφι δείχνοντας τα γεννητικά τους όργανα.


Όπως παρατηρεί ο Ρούντιγκερ, μέχρι σήμερα το Ποινικό Δίκαιο δεν έχει σαφείς απαντήσεις για το τι περιεχόμενο επιτρέπεται να κυκλοφοφεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πριν από είκοσι χρόνια για παράδειγμα δεν θα γινόταν δεκτό ότι κάποιος ακούσια διαθέτει υλικό παιδικής πορνογραφίας» αναφέρει ο Γερμανός εγκληματολόγος.

Σήμερα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα και όπως επισημαίνει, αν για παράδειγμα ένας ανήλικος στείλει ένα βίντεο ή μια φωτογραφία πορνογραφικού περιεχομένου σε τσατ συμμαθητών, αυτόματα όλοι όσοι συμμετέχουν σε αυτό μπορεί να γίνουν συνένοχοι. Ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν βέβαια και «κλασικές» κατηγορίες δραστών, όπως ένας 17χρονος που απειλούσε 11χρονο κορίτσι με τη δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών του. Πέρυσι η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας μετά από έρευνες σε υπολογιστές 21 υπόπτων για διακίνηση μέσω ίντερνετ υλικού παιδικής πορντογραφίας, εντόπισε μέσα σε αυτούς και έναν 14χρονο.


Η ευθύνη των γονιών

Η αστυνομία απευθύνει έκκληση προς τους γονείς να λάβουν το θέμα πολύ σοβαρά και να επισημάνουν στα παιδιά τους ότι δεν μπορούν να μοιράζονται έστω με φίλους τους γυμνές φωτογραφίες ή φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων μέσω ίντερνετ.

«Η προστασία των προσωπικών δεδομένων περιλαμβάνει και την προστασία των προσωπικών αρχείων. Έτσι αν ένα αρχείο είναι κάπου αποθηκευμένο, δεν μπορεί να διατίθεται και στο διαδίκτυο», αναφέρει ο Ρούντιγκερ. Ως μόνη λύση για την αποφυγή τέτοιων φαινομένων, ο Γερμανός ειδικός θεωρεί την ανάπτυξη δεξιοτήτων σωστού χειρισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί υπάρχουν σοβαρά κενά. Γι αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη των γονιών, του σχολείου αλλά και της πολιτικής.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ