Παγκόσμιος «μαραθώνιος δωρεών» για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ.ευρώ

Παγκόσμιος «μαραθώνιος δωρεών» για εμβόλιο κατά του κορωνοϊού - Συγκεντρώθηκαν 7,4 δισ.ευρώ Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Με στόχο τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ, κυβερνήσεις, οργανώσεις, τράπεζες, διασημότητες ξεκίνησαν να συγκέντρωνουν χρήματα, στο πλαίσιο παγκόσμιου διαδικτυακού μαραθωνίου, για την έρευνα ανάπτυξης εμβολίου και θεραπειών κατά του κορωνοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού του «διαδικτυακού μαραθωνίου» στις 16.00 (ώρα Ελλάδας), ανακοινώνοντας ότι συνεισφέρει 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Ακολούθησαν η Γαλλία και η Γερμανία, προσφέροντας 500 εκατ. και 525 εκατ., αντιστοίχως. Λίγες ώρες αργότερα, είχαν συγκεντρωθεί 7,4 δισ.ευρώ..

«Τα καταφέραμε! Συγκεντρώσαμε 7,4 δισεκατομμύρια ευρώ» σε συνεισφορές, δήλωσε, προσθέτοντας πως η Μαντόνα προσέφερε 1 εκατομμύριο ευρώ.

«Αυτό θα βοηθήσει να δοθεί ώθηση σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια συνεργασία», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής.


Το εμβόλιο είναι «η καλύτερη συλλογική πιθανότητάς μας να νικήσουμε τον ιό», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πανδημία έχει ήδη πλήξει 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων το 1,5 εκατ. στην Ευρώπη. Οι νεκροί ανέρχονται στους 250.000 (143.000 στην Ευρώπη) σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κυβερνήσεις, φιλάνθρωποι, διευθυντές μεγάλων εταιρειών και διασημότητες συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Περίπου 40 χώρες και 20 διεθνείς οργανισμοί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.

Απουσία των ΗΠΑ


Ηχηρή η απουσία, απ'την οικουμενική αυτή πρωτοβουλία, των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι νεκροί ξεπερνούν τις 67.000 και η Ρωσία. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει συγκρουστεί ανοιχτά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και δηλώνει ότι θέλει να δει τη χώρα του να αποκτά ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του έτους.

«Ο καθένας για τον εαυτό του είναι ένα τεράστιο λάθος», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο πρόεδρος της Γαλλίας, εκφράζοντας τη λύπη του για τη στάση της Ουάσινγκτον. «Πρέπει να συνεργαστούμε, όχι να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας», τόνισε από την πλευρά του ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας.

Η «μοναχική» στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, κυρίως στην Ευρώπη. «Η ΕΕ ανταποκρίθηκε θετικά σε ένα αίτημα για παγκόσμια δράση. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν. Εκείνοι είναι που απομονώνονται», σχολίασε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Όμως εμείς συνεργαζόμαστε στενά με πολύ ισχυρές αμερικανικές οργανώσεις, όπως είναι το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς, οι οποίοι έχουν τεράστια οικονομική ισχύ και μεγάλη επιδραστικότητα», πρόσθεσε. «Δεν βρισκόμαστε παρά μόνο στην αρχή μιας διαδικασίας. Ελπίζουμε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια», κατέληξε.

«Παγκόσμιο κοινό αγαθό»

«Πρέπει να αναπτύξουμε ένα εμβόλιο, να το παράγουμε και να το στείλουμε σε κάθε γωνιά του κόσμου. Και πρέπει να το διαθέσουμε σε προσιτή τιμή», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έκκλησή της.

Μια πρώτη συνέπεια της «μοναχικής» πορείας των ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι η επίταση της αντιπαλότητας στην κούρσα για την ανάπτυξη εμβολίου, κάτι που φοβούνται οι Ευρωπαίοι. «Οι ΗΠΑ ελπίζουν να κερδίσουν τον πόλεμο του εμβολίου και είναι έτοιμες να ρίξουν όλες τις δυνάμεις τους στη μάχη», υπογράμμισε η Ιζαμπέλ Μαρσέ σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-NYT

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Η Τουρκία νέος χρηματοδότης της Χεζμπολάχ: Κατηγορίες του Ισραήλ και διεθνείς αντιδράσεις

Η Τουρκία κατηγορείται από το Ισραήλ για χρηματοδότηση της Χεζμπολάχ μέσω πτήσεων μετρητών. Αναλυτική παρουσίαση των εξελίξεων και των διεθνών αντιδράσεων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Διεθνή / Ισραήλ: Νέα στρατηγική στη Γάζα με το σχέδιο «Άρματα του Γεδεών» – Στο προσκήνιο Τραμπ και διεθνείς αντιδράσεις

Το Ισραήλ εγκαινιάζει νέα στρατιωτική φάση στη Γάζα, εγκαταλείποντας τις σύντομες επιδρομές υπέρ μιας μακρόχρονης κατοχής. Ο ρόλος Τραμπ, οι διεθνείς αντιδράσεις και οι κίνδυνοι για ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Διεθνή / Πόλεμος στο Σουδάν: Αλλεπάλληλες εκρήξεις στο Πορτ Σουδάν

Νέες επιθέσεις με drones και εκρήξεις συγκλονίζουν το Πορτ Σουδάν – Η προσωρινή πρωτεύουσα του Σουδάν γίνεται στόχος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση μεταξύ στρατού και παραστρατιωτικών
LIFO NEWSROOM
Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι σε αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Διεθνή / Επίθεση Ισραήλ κατά των Χούτι: Αντίποινα για τους πυραύλους στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προανήγγειλε αντίποινα για την πυραυλική επίθεση των Χούθι στο διεθνές αεροδρόμιο, Μπεν Γκουριόν, του Τελ Αβίβ.
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό - Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Διεθνή / Ο Τραμπ χωρίς κανέναν φραγμό: «Συμπεριφέρεται σαν να είναι δική του επιλογή» αν θα υπακούσει στο Σύνταγμα

Οι επιθέσεις του Τραμπ και οι φιλόδοξες πολιτικές του πρωτοβουλίες μοιάζουν να αποσκοπούν στο να διαλύσουν κάθε αίσθηση κανονικότητας, να αποπροσανατολίσουν τους αντιπάλους του και να ενισχύσουν το φόβο στους επικριτές του
LIFO NEWSROOM
Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Διεθνή / Ο φόρος αίματος της Ρωσίας το 2024: Για κάθε χιλιόμετρο στην Ουκρανία σκοτώθηκαν 27 στρατιώτες

Αναλυτικά δεδομένα από το BBC Ρωσίας και τη Mediazona αποκαλύπτουν τις σοκαριστικές ρωσικές στρατιωτικές απώλειες το 2024 στην Ουκρανία, με τουλάχιστον 45.000 θύματα και αυξανόμενη στρατολόγηση εθελοντών
LIFO NEWSROOM