Το παγκόσμιο χρέος «καλπάζει»- Αγγίζει τα επίπεδα των Ναπολεόντειων Πολέμων

Το παγκόσμιο χρέος «καλπάζει»- Αγγίζει τα επίπεδα των Ναπολεόντειων Πολέμων Facebook Twitter
Ο Μπρέντε δήλωσε σήμερα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η γεωπολιτική ύφεση «με την οποία βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι»
0

Ο Μπόργκε Μπρέντε, πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, περιέγραψε ως ιδιαίτερα σκληρές τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία και το χρέος, επισημαίνοντας ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια δεκαετία χαμηλής ανάπτυξης εάν δεν εφαρμοστούν τα σωστά οικονομικά μέτρα.

Ο Μπρέντε προειδοποίησε σήμερα ότι οι δείκτες παγκόσμιου χρέους είναι κοντά σε επίπεδα που δεν έχει δει η ανθρωπότητα από τη δεκαετία του 1820 και ότι υπάρχει κίνδυνος «στασιμοπληθωρισμού» για τις προηγμένες οικονομίες.

«Η εκτίμηση για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος είναι στο 3,2%. Δεν είναι κακό, αλλά δεν είναι αυτό που είχαμε συνηθίσει – η τάση ανάπτυξης ήταν στο 4% για δεκαετίες», διευκρίνισε αργότερα ο κ. Μπρέντε στο CNBC, προσθέτοντας ότι υπήρχε κίνδυνος επιβράδυνσης σαν κι αυτή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 1970 σε ορισμένες μεγάλες οικονομίες. 

Το παγκόσμιο χρέος «καλπάζει»- Αγγίζει τα επίπεδα των Ναπολεόντειων Πολέμων Facebook Twitter
Ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε/ Φωτ.: EPA

«Δεν μπορούμε να εμπλακούμε σε εμπορικό πόλεμο, πρέπει να εξακολουθούμε να κάνουμε εμπόριο μεταξύ μας», εξήγησε όταν ρωτήθηκε σχετικά με την αποφυγή μιας περιόδου χαμηλής ανάπτυξης.

Παγκόσμιο χρέος: Η συμβουλή του Μπρέντε προς τις κυβερνήσεις

Ο ίδιος συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να εξετάσουν πώς θα μειώσουν το χρέος και να λάβουν τα σωστά δημοσιονομικά μέτρα χωρίς να βρεθούν σε κατάσταση που θα προκαλέσει ύφεση. Κάνοντας λόγο για «επίμονες πληθωριστικές πιέσεις» προέβλεψε ότι η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για τον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η προειδοποίησή του συμφωνεί με πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που σημειώνει ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος αυξήθηκε στο 93% του ΑΕΠ πέρυσι και εξακολουθεί να είναι 9% υψηλότερο από τα προ της πανδημίας επίπεδα.

Το ΔΝΤ έχει προβλέψει  ότι το παγκόσμιο δημόσιο χρέος θα μπορούσε να πλησιάσει το 100 % του παγκόσμιου ΑΕΠ μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Θεωρεί παράλληλα ότι η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική στις ΗΠΑ ασκεί πίεση στα επιτόκια και στο δολάριο, γεγονός που ανεβάζει με τη σειρά του το κόστος χρηματοδότησης σε όλο τον κόσμο, επιδεινώνοντας τις προϋπάρχουσες αστάθειες.

Ο Μπρέντε δήλωσε σήμερα ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η γεωπολιτική ύφεση «με την οποία βρισκόμαστε πλέον αντιμέτωποι», υπογραμμίζοντας τις αντιμαχίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ.

Με πληροφορίες από CNBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγορείται ότι υιοθετεί πρακτικές τύπου ICE στη μεταναστευτική πολιτική της

Ευρωπαϊκοί θεσμοί κατέληξαν σε συμφωνία για νέο πλαίσιο επιστροφών μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα, το οποίο προβλέπει ευκολότερες απελάσεις, δημιουργία κέντρων κράτησης εκτός ΕΕ και ισόβια απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ
THE LIFO TEAM
Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ συνδέει την πολιτική του στροφή με την τρανς κόρη του

Η Βίβιαν Γουίλσον, η αποξενωμένη τρανς κόρη του Έλον Μασκ, είχε αρνηθεί ότι η ταυτότητά της ευθύνεται για τη δεξιά στροφή του. Ο ίδιος όμως απάντησε θετικά σε ανάρτηση που υποστήριζε ακριβώς αυτό.
THE LIFO TEAM
BLAKE LIVELY JUSTIN BALDONI

Διεθνή / Blake Lively και Justin Baldoni επιστρέφουν στα δικαστήρια

Η νομική ομάδα της ηθοποιού έχει ασκήσει αγωγή εναντίον του συμπρωταγωνιστή της στην ταινία «It Ends with Us» για την καταβολή δικαστικών εξόδων και αποζημίωσης, αναζωπυρώνοντας μια δικαστική διαμάχη που διαρκεί χρόνια
THE LIFO TEAM
ΡΩΣΙΑ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΚΙΕΒΟ

Διεθνή / Ουκρανία: Τουλάχιστον 10 νεκροί εν μέσω μαζικών επιθέσεων της Ρωσίας

Η Μόσχα είχε προειδοποιήσει την περασμένη εβδομάδα ότι θα εξαπέλυε «συστηματικά πλήγματα», ως απάντηση σε επίθεση με ουκρανικά drones σε κοιτώνα στη ρωσοκρατούμενη περιοχή του Λουχάνσκ, όπου σκοτώθηκαν 21 άνθρωποι
THE LIFO TEAM