Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση

Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια ύφεση Facebook Twitter
Ατελιέ LIFO
0

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο αντίκτυπός της στις τιμές τροφίμων και ενέργειας, όπως και η διαθεσιμότητα λιπασμάτων, θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν παγκόσμια ύφεση, προειδοποίησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μαλπάς.

Η οικονομία της Γερμανίας, η τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, έχει ήδη επιβραδυνθεί σημαντικά λόγω των υψηλότερων τιμών ενέργειας, πρόσθεσε ο Μαλπάς σε εκδήλωση στο Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και σημείωσε ότι η περιορισμένη παραγωγή λιπασμάτων θα μπορούσε να επιδεινώσει τις συνθήκες αλλού.

«Καθώς εξετάζουμε το παγκόσμιο ΑΕΠ [...] είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να δούμε πώς θα αποφύγουμε μια ύφεση», τόνισε, χωρίς να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη.

Οι οικονομίες της Ουκρανίας και της Ρωσίας αναμένεται να δουν και οι δύο σημαντική συρρίκνωση, ενώ η Ευρώπη, η Κίνα και οι ΗΠΑ βλέπουν βραδύτερη ανάπτυξη, συνέχισε. Σύμφωνα με τον Μαλπάς, οι αναπτυσσόμενες χώρες πλήττονται ακόμη πιο σκληρά δεδομένων των ελλείψεων λιπασμάτων και αποθεμάτων τροφίμων και προμηθειών ενέργειας.

«Η ιδέα του διπλασιασμού των τιμών ενέργειας αρκεί για να πυροδοτήσει μια ύφεση από μόνη της», υπογράμμισε.

Στην Κίνα, η σχετικά απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης βασίστηκε στην πανδημία της COVID-19, στον πληθωρισμό και στην προϋπάρχουσα κρίση ακινήτων που αντιμετώπιζε η χώρα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε ήδη τον περασμένο μήνα μειώσει την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022 κατά σχεδόν μια ολόκληρη ποσοστιαία μονάδα, σε 3,2% από 4,1%, λόγω του αντίκτυπου της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μαλπάς δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα μπορούσε να αρχίσει μια παγκόσμια ύφεση.

Με πληροφορίες από Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΣΧΕΔΙΟ ΤΡΑΜΠ ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Ποιες χώρες ετοιμάζουν αντιπρόταση στο σχέδιο 28 σημείων του Τραμπ - Οι «κόκκινες γραμμές»

Τι λένε τρεις πηγές στο Reuters - Πίεση Τραμπ στον Ζελένσκι να υπογράψει - «Παρόμοιες εγγυήσεις ασφαλείας με αυτές στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» έχει το αμερικανικό σχέδιο
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM