Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος ύφεσης το 2023 λόγω των συνεχών αυξήσεων στα επιτόκια

Παγκόσμια Τράπεζα: Κίνδυνος ύφεσης το 2023 λόγω των συνεχών αυξήσεων στα επιτόκια Facebook Twitter
Η Σανγκάη αποτελεί ένα από τα βασικότερα λιμάνια της ανατολικής Ασίας τροφοδοτώντας την κινεζική οικονομία - Φωτ.: Getty Images.
0

Η παγκόσμια οικονομία μπορεί να οδηγηθεί σε ύφεση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν ταυτόχρονα τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν τον καλπάζοντα πληθωρισμό, προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα.

Οι τρεις μεγαλύτερες οικονομίες,  (ΗΠΑ, Κίνα και Ευρωζώνη) επιβραδύνονται απότομα και στο πλαίσιο αυτό, ακόμη και ένα «μέτριο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία κατά το επόμενο έτος θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ύφεση», αναφέρει η τράπεζα σε μελέτη της.

«Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα, με πιθανή περαιτέρω επιβράδυνση καθώς περισσότερες χώρες πέφτουν σε ύφεση», δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ντέιβιντ Μάλπας, προσθέτοντας την ανησυχία του ότι οι τάσεις αυτές θα συνεχιστούν, με καταστροφικές συνέπειες για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι σχεδόν ταυτόχρονες αυξήσεις των επιτοκίων σε διεθνές επίπεδο είναι πιθανό να συνεχιστούν και μέσα στο 2023, αλλά ακόμα και έτσι μπορεί να μην είναι επαρκείς για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στα προπανδημικά επίπεδα.

Εάν δεν υποχωρήσουν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι πιέσεις στην αγορά εργασίας, ο παγκόσμιος πληθωρισμός, εξαιρουμένων των ανατιμήσεων στην ενέργεια, θα μπορούσε να παραμείνει περίπου στο 5% το 2023, σχεδόν διπλάσιος από τον μέσο όρο της πενταετίας πριν από την πανδημία.

Για να μειωθεί ο πληθωρισμός, οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια κατά δύο επιπλέον ποσοστιαίες μονάδες, πέραν των αυξήσεων που έχουν ήδη γίνει επηρεάζοντας αρνητικά τις αγορές. 

Μια νέα αύξηση αυτού του μεγέθους, μαζί με την πίεση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα μπορούσε να φέρει συρρίκνωση 0,4%, ποσοστό που θα πληρούσε τον ορισμό αυτού που αποκαλούμαι ως παγκόσμια ύφεση.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ