Ουκρανική κρίση: «Αν γίνει σύρραξη οι τιμές στα καύσιμα θα εκτοξευθούν»

Ουκρανική κρίση: «Αν γίνει σύρραξη οι τιμές στα καύσιμα θα εκτοξευθούν» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Για τις τιμές των καυσίμων στη χώρα μας αλλά και τις ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια μίλησε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, Γιώργος Ασμάτογλου.

«Κοντεύουμε να αγγίξουμε τα 2 ευρώ και ενώ λέγαμε ότι θα φτάσουμε αυτή την τιμή προς τον Ιούνιο, βλέπω ότι ίσως το αγγίξουμε σε πολύ κοντινό χρονικό διάστημα. Η μέση τιμή της βενζίνης 95 οκτανίων θα είναι στο 1,92 ίσως αύριο πανελλαδικά, στα νησιά είναι πολύ υψηλότερα. Αν θα έχουμε και τη σύρραξη στα εδάφη μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, εκεί πιστεύω θα εκτοξευθούν οι τιμές. Γιατί αν συμβεί αυτό υπολογίζω ότι θα υπάρξει κάποιο εμπάργκο», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Ωστόσο, σημείωσε αναφερόμενος στην επάρκεια αποθεμάτων και ανεφοδιασμού ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα» καθώς η χώρα μας «έχει προμηθευτές και από τον Κόλπο και την Λιβύη και την Ρωσία, άρα ό,τι και να συμβεί από εκεί, θα έχουμε καύσιμα στον ελλαδικό χώρο, αλλά σε αυτή την υψηλή τιμή είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση».

Όσον αφορά στην κατάσταση της αγοράς εκτίμησε ότι «την ύφεση αρχίζουμε και την βλέπουμε, αρχίζουμε και καταγράφουμε μειώσεις στον κύκλο εργασιών μας περίπου κατά 10%-15%. Ο κόσμος έχει μαζευτεί, είναι ακριβό το προϊόν, χρησιμοποιεί το αυτοκίνητο για να πάει στην δουλειά του και κινείται οριακά [...]Τις Κυριακές έχουν μειωθεί οι κινήσεις απ’ ότι βλέπω στην Αθήνα».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ηλεκτρική ενέργεια, λέγοντας ότι το ρεύμα «έχει διπλασιαστεί στις επιχειρήσεις, άρα το κόστος ενέργειας επιβαρύνει τα καταναλωτικά αγαθά και το κόστος στις υπηρεσίες, γιατί στα μεταφερόμενα προϊόντα η μεταφορά θεωρείται υπηρεσία και τα φορτηγά που τα μεταφέρουν καίνε πετρέλαιο, επομένως αυτές οι αυξήσεις επιβαρύνουν πάρα πολύ, ειδικά για τα ελληνικά δεδομένα». 

«Όποια μείωση φόρου θα μπορούσε να κρατήσει χαμηλά αυτή την τιμή πλέον θα είναι ασήμαντη γιατί όσο και να μειώσει το ελληνικό οικονομικό επιτελείο τις τιμές του ειδικού φόρου κατανάλωσης δεν θα φανεί, γιατί ανεβαίνει η διεθνής τιμή του πετρελαίου. Ωστόσο, θα έπρεπε να υπάρξει μια μείωση για να μπορεί να βοηθηθεί η οικονομία, τουλάχιστον στον χώρο μας, για να μπορεί και το κράτος να έχει περισσότερα έσοδα» συμπλήρωσε ο κ. Ασμάτογλου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ