Ουκρανία: Στο Ιρπίν μετά το σφυροκόπημα των Ρώσων- Κατεστραμμένα κτίρια, νεκροί, απόκοσμα άδειοι δρόμοι

Ουκρανία: Ιρπίν: Οδοιπορικό στα ερείπια μιας πόλης μετά την καταστροφική επιδρομή των Ρώσων	Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Κάποτε το Ιρπίν ήταν ένα καλοδιατηρημένο προάστιο του Κιέβου, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μετά το σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων, είναι μια έρημη, κατεστραμμένη περιοχή. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο του Ιρπίν, μετά την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα περίχωρα του Κιέβου. Στην πόλη δόθηκαν μερικές από τις πιο κρίσιμες μάχες του πολέμου στην Ουκρανία. 

Τα πάρκα του Ιρπίν, που κάποτε ήταν καταπράσινα, τώρα είναι γεμάτα πτώματα. Σχεδόν όλα τα κτίρια έχουν καταστραφεί. Οι δρόμοι είναι απόκοσμα άδειοι. «Είναι μια αποκάλυψη», λέει Ουκρανός στρατιώτης. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, τουλάχιστον 200 άμαχοι σκοτώθηκαν στο Ιρπίν. 

Στο κέντρο της πόλης, κοντά σε μια πινακίδα που αναγράφει «Αγαπώ το Ιρπίν», οι λίγοι κάτοικοι της πόλης που απέμειναν περιγράφουν πώς επέζησαν για περισσότερο από έναν μήνα υπό αδιάκοπους βομβαρδισμούς. 

«Κάθε 20 με 30 δευτερόλεπτα, ακούγαμε πυρά όλμων. Όλη την ημέρα. Απλά μια καταστροφή», είπε ένας από αυτούς σε δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου που επισκέφτηκαν την πόλη την Παρασκευή. Για τρεις εβδομάδες, τα ΜΜΕ δεν είχαν πρόσβαση εκεί, μετά τον θάνατο Αμερικανού δημοσιογράφου, ενώ οι ουκρανικές αρχές έλεγαν ότι είναι πολύ επικίνδυνο να πάει κάποιος στην πόλη.

«Κρυβόμασταν στα υπόγεια. Έριχναν ρουκέτες Grad, όλμους και οβίδες αρμάτων μάχης», δήλωσε άλλος κάτοικος, ο Μπογκντάν. «Η γυναίκα μου και εγώ δεχθήκαμε πυρά όλμων δύο φορές. Αλλά είμαστε ζωντανοί και υγιείς», συμπλήρωσε. 

«Μόλις ακούγαμε πυρά τρέχαμε αμέσως στα λαγούμια μας», είπε ο Βίκτορ Κουτσέρουκ. «Λάμπες πολυελαίου έπεσαν από τις εκρήξεις. Κατά τους βομβαρδισμούς καθόμασταν σπίτι, στη γωνία, όπου οι τοίχοι είναι πιο παχιοί», συμπλήρωσε. 

Η Οξάνα Φουρμάν έδειξε στους δημοσιογράφους μια τεράστια τρύπα, που πιθανότατα προκλήθηκε από ρωσική οβίδα πριν από δύο ημέρες, στην κουζίνα της. Ένα ρωσικό τανκ έπεσε στον τοίχο του κήπου της, προκαλώντας την κατάρρευσή του.

«Ακούστηκε ένα τρελό βουητό, ο θόρυβος των οχημάτων, τα πάντα έτρεμαν. Και μετά οβίδες και ξανά οβίδες», περιέγραψε. Η γυναίκα κατέφυγε στο κελάρι ενός γείτονα.

Οι διασώστες εξακολουθούν να μαζεύουν νεκρούς, προτού τους μεταφέρουν μέσω της βομβαρδισμένης γέφυρας που συνδέει την πόλη με το Κίεβο. Η γέφυρα είναι καλυμμένη με δεκάδες καμένα, γεμάτα σφαίρες και εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα, τα οποία οι διασώστες προσπαθούν να απομακρύνουν.  

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μέτρησαν τουλάχιστον 13 κατεστραμμένα ρωσικά τεθωρακισμένα οχήματα γύρω από το χωριό Ντμίτριβκα, πέντε χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ιρπίν. Τουλάχιστον τρία απανθρακωμένα πτώματα Ρώσων στρατιωτών βρίσκονταν κάτω από τα συντρίμμια κονβόι οχτώ τεθωρακισμένων οχημάτων. Δίπλα σε ένα όχημα, υπήρχε ένα ακρωτηριασμένο πόδι. 

Τις τελευταίες ημέρες, οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «απελευθερώσει» μια σειρά από κατεχόμενες από τις ρωσικές δυνάμεις πόλεις και χωριά κοντά στην πρωτεύουσα, αφού η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της στο Κίεβο.

Η ρωσική απόσυρση φαίνεται τώρα να επιταχύνεται, τουλάχιστον σε αυτόν τον τομέα, καθώς, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι η Μόσχα προετοιμάζεται να εξαπολύσει πιο ισχυρά πλήγματα στο Ντονμπάς και το Χάρκοβο. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπό πίεση το Βέλγιο: Η Δύση ζητά τη χρήση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την Ουκρανία

Διεθνή / Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη ζητούν να ανοίξουν τα ρωσικά κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας

Το Βέλγιο δέχεται αυξανόμενη πίεση από ΗΠΑ και Ευρωπαίους συμμάχους να επιτρέψει τη χρήση παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, καθώς ο πόλεμος και οι ανάγκες ανοικοδόμησης εντείνονται
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να αναμορφώσει τις πωλήσεις φαρμάκων - Εταιρεία που συνδέεται με τον γιο του επωφελείται

Κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες θα συναντηθούν με τον Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ και αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ για να συζητήσουν τη μελλοντική αγορά φαρμάκων, με τη BlinkRx να διαδραματίζει κεντρικό ρόλο
LIFO NEWSROOM
Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM