Ουκρανία: Πάνω από 9000 οι νεκροί του πολέμου λέει ο ΟΗΕ

Ουκρανία: Πάνω από 9000 οι νεκροί του πολέμου λέει ο ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Σε έκθεση του, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υποστηρίζει πως περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια των εμφύλιων συγκρούσεων που μαίνονται για περισσότερους από 21 μήνες στην Ουκρανία. Ωστόσο παραδέχεται πως η κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνηθεί από τα μέσα Αυγούστου έχει συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση των απωλειών.

Η έκθεση που φέρει την υπογραφή του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρει πως 9.098 άνθρωποι (μαχητές και άμαχοι), έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που χρονολογούνται από τον Απρίλιο του 2014, ενώ 20.000 έχουν τραυματιστεί.

Η έρευνα λέει ακόμη πως «μία κατάπαυση μέσα στην κατάπαυση» που έχει συμφωνηθεί από τον περασμένο Αύγουστο, έχει οδηγήσει σιωπηρά στην απόσυρση των βαρέων όπλων από την πρώτη γραμμή του πυρός, γεγονός που έχει καλμάρει κάπως την ένταση ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους φιλορώσους μαχητές.

Ο Gianni Magazzeni, αξιωματούχος του ΟΗΕ που συμμετείχε στη συγγραφή της έκθεσης δηλώνει: «Παραμένει ακόμη ένας μεγάλος αριθμός από νεκρούς που δεν έχουν ταυτοποιηθεί σε διάφορα σημεία όπως νεκροτομεία, νοσοκομεία κτλ, ειδικότερα σε περιοχές που ελέγχονται από τις ένοπλες δυνάμεις». Ο ίδιος προσθέτει: «Από την ημέρα δημοσίευσης της έκθεσης στις 15 Νοεμβρίου, έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και 21 έχουν τραυματιστεί».

Ο περιορισμός της έντασης έρχεται σε μία πολύ βίαιη περίοδο που διήρκησε από τα μέσα Μαΐου μέχρι τα μέσα Αυγούστου και κόστισε τη ζωή σε 105 πολίτες».


«Αν και ήδη έχουν σκοτωθεί 9.000 άνθρωποι, η μείωση των εχθροπραξιών και ως εκ τούτου και των απωλειών είναι ευπρόσδεκτη», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Zeid Raad al - Hussein και πρόσθεσε: «Κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές να τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας του Μίνσκ και να εργαστούν για την επιβολή του νόμου και των διεθνών συνθηκών για να ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη την Ουκρανία».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ