Ουκρανία: «Πάνω από 10.000 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη», λέει ο δήμαρχος της πόλης

Ουκρανία: «Πάνω από 10.000 νεκροί άμαχοι στη Μαριούπολη», λέει ο δήμαρχος της πόλης Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images.
0

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε στο πρακτορείο AP (Associated Press) ότι από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην πόλη έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 10.000 άμαχοι, σύμφωνα με το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

Όπως αναφέρει ο Μποϊτσένκο, ο αριθμός αυτός μπορεί να φθάσει και τις 20.000, καθώς οι Ρώσοι κατακτητές συνεχίζουν τις επιθέσεις στην πόλη και αφήνουν τις σορούς των Mαριουπολιτών ως «χαλί στους δρόμους». Παράλληλα, ο δήμαρχος κατηγόρησε τους Ρώσους ότι για αρκετές εβδομάδες εμποδίζουν κάθε προσπάθεια που γίνεται να φθάσει ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη, για να αποκρύψουν εν μέρει τις δολοφονίες που διαπράττουν.

Εκτός αυτών, ο Μποϊτσένκο αποκάλυψε νέες λεπτομέρειες σε σχέση με τις δηλώσεις αξιωματούχων, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φέρει στη Μαριούπολη κινητά κρεματόρια για να αφανίσουν τα θύματα του αποκλεισμού που έχουν επιβάλει στην πόλη. Ο ίδιος είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις μετέφεραν πολλές σορούς σε ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο όπου υπάρχουν αποθηκευτικοί χώροι και ψυγεία.

«Έφθασαν κινητά κρεματόρια με τη μορφή φορτηγών: τα ανοίγεις και μέσα υπάρχει ένας σωλήνας όπου καίνε αυτές τις σορούς» δήλωσε ο δήμαρχος, τονίζοντας ότι στη Μαριούπολη παραμένουν 120.000 κάτοικοι οι οποίοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα, νερό, θέρμανση και επικοινωνίες.

Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι οι Ρώσοι στρατιωτικοί παίρνουν τα διαβατήρια από τους Ουκρανούς πολίτες και στη συνέχεια τους στέλνουν σε στρατόπεδα «φιλτραρίσματος» που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Ρώσων αυτονομιστών. Εν συνεχεία τους στέλνουν σε διάφορες περιοχές της Ρωσίας.

Ο Μποϊτσένκο δήλωσε ότι για τα άτομα που δεν έχουν περάσει το «φιλτράρισμα» έχουν δημιουργηθεί πρόχειρες φυλακές και τουλάχιστον 33.000 έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία ή στα εδάφη που ελέγχουν οι αυτονομιστές.

Όπως έχει μεταδώσει το Ukrinform, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν μετατρέψει τη Μαριούπολη σε ένα απέραντο χώρο ερειπίων, οι κάτοικοι από την πείνα λιποθυμούν στους δρόμους, ενώ από τους βομβαρδισμούς θάβονται ζωντανοί μέσα στα καταφύγια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θέλει να φτιάξει ξανά αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Διεθνή / Ο Τραμπ θέλει να πάρει πίσω την αμερικανική στρατιωτική βάση στο Αφγανιστάν

Η βάση είναι στα χέρια των Ταλιμπάν, με τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, αλλά έχουν υπάρξει συνομιλίες για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
LIFO NEWSROOM
Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM