Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα - «Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα»

Ουκρανία: Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν σε πολλά μέτωπα - «Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα» Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και την περιφέρεια Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, ανέφεραν σήμερα ουκρανοί αξιωματούχοι, παρά τη δέσμευση της Ρωσίας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της σε εκείνες τις περιοχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Ο Ολέξι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία μεταφέρει δυνάμεις από τη βόρεια Ουκρανία σε ανατολικές περιοχές για να προσπαθήσει να περικυκλώσει τα ουκρανικά στρατεύματα εκεί.

Η Ρωσία θα διατηρήσει κάποιες δυνάμεις κοντά στο Κίεβο για να προσπαθήσει να αποτρέψει τις ουκρανικές δυνάμεις να ενισχύσουν το ανατολικό μέτωπο, πρόσθεσε ο Αρεστόβιτς.

«Αν και οι Ρώσοι αποσύρουν κάποια στρατεύματα από (γύρω από) το Κίεβο, θα αφήσουν ακόμη κάποιες δυνάμεις εδώ (κοντά στο Κίεβο) για να κρατήσουν τα στρατεύματά μας», δήλωσε σε τηλεοπτικά δίκτυα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου.

Ο αντιδήμαρχος του Κιέβου Μίκολα Ποβορόζνικ δήλωσε νωρίτερα σήμερα στη δημόσια τηλεόραση ότι βομβαρδισμοί ακούγονταν έξω από την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά σημείωσε ότι το ίδιο το Κίεβο δεν βομβαρδίστηκε από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Η νύχτα πέρασε σχετικά ήρεμα, με τον ήχο από σειρήνες και αυτόν από πυρά από μάχες γύρω από την πόλη, αλλά δεν υπήρξε βομβαρδισμός μέσα στην ίδια την πόλη», σημείωσε ο Ποβορόζνικ.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ, στη βόρεια Ουκρανία, Βιατσεσλάβ Τσάους δήλωσε παράλληλα ότι δεν βλέπει μείωση των ρωσικών επιθέσεων παρά την ανακοίνωση χθες από τη Μόσχα μιας μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας σε αυτήν τη ζώνη.

«Το πιστεύουμε; Ασφαλώς και όχι», σημείωσε σε μήνυμά του στην εφαρμογή Telegram.

«Το Τσερνίχιβ βομβαρδιζόταν όλη τη νύχτα», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι μη στρατιωτικές υποδομές καταστράφηκαν και ότι οι κάτοικοι της πόλης εξακολουθούν να μην έχουν νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα.

«Η ''μειωμένη δραστηριότητα'' του εχθρού στην περιφέρεια του Τσερνίχιβ σήμαινε πλήγματα στην (πόλη) Νιζίν, συμπεριλαμβανομένων και αεροπορικών, και ολονύκτια πλήγματα στο Τσερνίχιβ», συνέχισε.

Στην πόλη αυτή, η οποία είχε 280.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, δεν έχει πλέον «δίκτυα επικοινωνίας και δεν μπορούμε πλέον να τα επισκευάσουμε», πρόσθεσε.

Η Ρωσία δεσμεύτηκε χθες να μειώσει «ριζικά» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις προς το Κίεβο και την Τσερνίχιβ, έπειτα από «ουσιαστικές» συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

«Η κατάσταση δεν αλλάζει, το Τσερνίχιβ αποτελεί στόχο βομβαρδισμών του πυροβολικού και αεροπορικών πληγμάτων», σημείωσε ο Τσάους.

Μετά την Μαριούπολη στον νότο, το Τσερνίχιβ είναι η πόλη που έχει δεχθεί τους περισσότερους βομβαρδισμούς από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο δήμαρχος το Τσερνίχιβ Βλαντισλάβ Ατροσένκο δήλωσε χθες ότι 350 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη εδώ και περισσότερο από έναν μήνα και ότι περισσότεροι από 400 έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι άμαχοι.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε δυστυχώς να διαπιστώσουμε ότι οι Ρώσοι μειώνουν την ένταση των εχθροπραξιών προς την κατεύθυνση του Κιέβου και το Τσερνίχιβ», επιβεβαίωσε σήμερα ο Βαντίμ Ντενισένκο, σύμβουλος του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών.

Ο Αρεστόβιτς, ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, σημείωσε παράλληλα όσον αφορά την Μαριούπολη, ότι σφοδρές οδομαχίες μαίνονται στην πόλη-λιμάνι στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι η μισή πόλη έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων, ενώ ο Βιτάλι Κιμ, κυβερνήτης της περιφέρειας Μικολάγιφ στη νότια Ουκρανία, δήλωσε ότι οι μάχες συνεχίστηκαν επίσης γύρω από την κατεχόμενη Χερσώνα στη Μαύρη Θάλασσα και σε ολόκληρη την περιφέρεια.

«Δεν χαλαρώνουμε, εργαζόμαστε για την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας», σημείωσε ο Κιμ.

Στο μεταξύ στη δυτική Ουκρανία, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Χμελνίτσκι δήλωσε επίσης νωρίτερα σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν κατά τη διάρκεια της νύχτας βιομηχανικές εγκαταστάσεις στην περιοχή.

Ο Σέρχι Χαμάλιι δεν διευκρίνισε περαιτέρω σχετικά με τους στόχους των πληγμάτων, αλλά σημείωσε ότι «εντοπίστηκαν» φωτιές και έγιναν έλεγχοι για να διευκρινιστεί αν υπήρχαν απώλειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM
Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Διεθνή / Η Ιαπωνία έκανε ένα μεγάλο βήμα προς τη non-binary νομική αναγνώριση

Το Ανώτερο Δικαστήριο της Οσάκα έκρινε ότι το οικογενειακό μητρώο της Ιαπωνίας, που αναγνωρίζει μόνο «άνδρες» και «γυναίκες», παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Η απόφαση δεν αλλάζει ακόμη άμεσα το σύστημα, αλλά ανοίγει έναν κρίσιμο δρόμο για τη νομική αναγνώριση non-binary ατόμων στη χώρα.
THE LIFO TEAM