ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Ουγγαρία: Δωρεάν τεχνητή γονιμοποίηση για να αντιμετωπιστεί «η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση»

Ουγγαρία: Δωρεάν τεχνητή γονιμοποίηση για να αντιμετωπιστεί «η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση» Facebook Twitter
EPA
4

Δωρεάν θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης σε κρατικές κλινικές ανακοίνωσε ότι θα παρέχει σε ζευγάρια, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, υποστηρίζει εδώ και καιρό την προσέγγιση της «τεκνοποίησης κατά της μετανάστευσης» για την αντιμετώπιση της «δημογραφικής παρακμής», όπως λέει. Ο ίδιος είπε ότι η γονιμότητα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς ο πληθυσμός της Ουγγαρίας μειώνεται σταθερά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Τον περασμένο μήνα μάλιστα η κυβέρνησή του έφερε υπό τον κρατικό έλεγχο έξι κλινικές γονιμότητας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν περιέγραψε την Πέμπτη τις λεπτομέρειες που αφορούν στην πολιτική γονιμότητας. με τη δωρεάν θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης να ανακοινώνει ότι θα προσφέρεται από την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Ακόμα, σε δηλώσεις του είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος για τις γυναίκες που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ήδη από τον Ιανουάριο, απαλλάσσονται όσες έχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.

«Αν θέλουμε παιδιά από την Ουγγαρία αντί μεταναστών και εάν η ουγγρική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τότε η μόνη λύση είναι να δαπανήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την υποστήριξη των οικογενειών και την ανατροφή των παιδιών», δήλωσε. Ο Βίκτορ Όρμπαν - ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2010 - βασίζει τις εκστρατείες του στην αντίθεσή του προς τη μετανάστευση.


Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, σε μια διεθνή διάσκεψη κορυφής για το δημογραφικό είπε ότι ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι η μετανάστευση ήταν η λύση για την πτώση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, ο ίδιος το απέρριψε.


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανέλαβε την ακροδεξιά θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», η οποία ισχυρίζεται ότι οι λευκοί Ευρωπαϊκοί πληθυσμοί σταδιακά αντικαθίστανται από ανθρώπους μη ευρωπαϊκής καταγωγής. «Εάν η Ευρώπη δεν πρόκειται να κατοικηθεί από τους Ευρωπαίους στο μέλλον και το θεωρούμε δεδομένο, τότε μιλάμε για ανταλλαγή πληθυσμών, για να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό των Ευρωπαίων με άλλους», είχε δηλώσει.

Με πληροφορίες από το BBC 

Διεθνή
4

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Διεθνή / Παγκόσμιος συναγερμός: Οι νέοι δασμοί Τραμπ έως 41% προκαλούν αντιδράσεις σε πάνω από 60 χώρες

Πάνω από 60 χώρες αντιδρούν στους νέους δασμούς Τραμπ, που φτάνουν το 41% - Οι αυξήσεις πυροδοτούν φόβους για απώλειες θέσεων εργασίας και ένταση στις παγκόσμιες εμπορικές σχέσεις
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Διεθνή / Τραμπ: Σχέδιο για τεράστια κέντρα κράτησης μεταναστών σε στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζει το μεγαλύτερο δίκτυο κέντρων κράτησης μεταναστών στην ιστορία των ΗΠΑ, με στρατιωτικές βάσεις όπως το Fort Bliss να μετατρέπονται σε εγκαταστάσεις για χιλιάδες κρατουμένους, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
LIFO NEWSROOM
«Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Ανάλυση / «Προσαρμοστικός οπορτουνιστής»: Η διπλωματία της Τουρκίας με τη Ρωσία από τον Εύξεινο Πόντο ως την Αρκτική

Πώς Τουρκία και Ρωσία ισορροπούν ανάμεσα σε συνεργασία και ανταγωνισμό, επεκτείνοντας την επιρροή τους από τη Μαύρη Θάλασσα μέχρι την Αρκτική
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
H Γρενάδα ζητά συγγνώμη και αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Διεθνή / H Γρενάδα ζητά αποζημιώσεις από τον Βασιλιά Κάρολο για κέρδη της μοναρχίας από τη δουλεία

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι ο βασιλιάς Γεώργιος Δ΄ κέρδισε προσωπικά από την εργασία σκλάβων σε φυτείες της Γρενάδας. Η χώρα ζητά από τον Βασιλιά Κάρολο συγγνώμη και αποζημιώσεις για το παρελθόν της βρετανικής μοναρχίας στη δουλεία
ΦΩΤ.: GETTY
Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Διεθνή / Απίστευτη απόδραση: Βορειοκορεάτης κολύμπησε 10 ώρες για να φτάσει στη Νότια Κορέα

Βορειοκορεάτης άνδρας διέφυγε από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, κολυμπώντας 10 ώρες κατά μήκος της ακτής και αποφεύγοντας ένοπλους φρουρούς με εντολή να σκοτώσουν κάθε φυγά
ΦΩΤ.: GETTY
Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε τη πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Διεθνή / Πώς η συναυλία των Oasis το 2009 προκάλεσε την πιο ισχυρή σεισμική δόνηση στο Εδιμβούργο

Η συναυλία των Oasis τον Ιούνιο του 2009 ξεπέρασε σε ένταση ακόμα και εκείνη των Red Hot Chili Peppers τον Ιούνιο του 2004, των Kings of Leon τον Ιούνιο του 2011, αλλά και της Taylor Swift τον Ιούνιο του 2024
LIFO NEWSROOM
Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Διεθνή / Ιστορική σύνοδος ειρήνης στον Λευκό Οίκο: Τραμπ, Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν υπογράφουν συμφωνία μετά από δεκαετίες συγκρούσεων

Ο Ντόναλντ Τραμπ φιλοξενεί στον Λευκό Οίκο τον πρωθυπουργό της Αρμενίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν για την «Ιστορική Σύνοδο Ειρήνης», με στόχο τον τερματισμό δεκαετιών πολέμου και την υπογραφή συμφωνίας που ανοίγει νέους διαδρόμους στην περιοχή του Νότιου Καυκάσου
LIFO NEWSROOM
Συρία: Ο σεκταρισμός και η βία επιστρέφουν υπό την ηγεσία του σουνίτη τζιχαντιστή Αχμέτ αλ Σαράα

Διεθνή / Η πτώση Άσαντ δεν έφερε ενότητα – Ο Σαράα δοκιμάζεται από νέο κύμα βίας

Μετά την πτώση Άσαντ, η Συρία βρίσκεται αντιμέτωπη με νέο κύμα σεκταριστικής βίας - Η ηγεσία του Αχμάντ αλ-Σαράα αμφισβητείται, καθώς οι ελπίδες για ενότητα δίνουν τη θέση τους στον θρησκευτικό διχασμ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Το σκεπτικό του Όρμπαν είναι ολόσωστο. Για τον τρόπο που προσπαθεί να το υλοποιήσει δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Η υπογεννητικότητα οφείλεται κυρίως στο ό,τι τα νέα ζευγάρια δεν επιθυμούν πολλά παιδιά, αν επιθυμούν καθόλου. Κι αυτή η νοοτροπία σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης κι ανατροφής των παιδιών, τα πρότυπα ζωής που σερβίρουν τα ΜΜΕ, το κράτος πρόνοιας σε ό,τι αφορά τις ευκολίες που παρέχει σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, τη θέση της γυναίκας σαν μητέρα μέσα στην κοινωνία.
Τα ΜΜΕ σερβίρουν διαρκή κατανάλωση. Αυτό σημαίνει και πολύωρη εργασία και ικανοποίηση και κοινωνική καταξίωση μέσω υλικών αγαθών, αυτό εκ των πραγμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη δημιουργία οικογένειας. Θα έλεγε κανείς πως αυτή η μείωση πληθυσμού ίσως να ήταν ένα αντίδοτο στην περιβαλλοντική καταστροφή αυτού του υπερκαταναλωτικού τρόπου ζωής. Φευ όμως! Το “πρόβλημα" λύθηκε με το “outsourcing”, τη μετανάστευση δηλαδή.
Δεν νομίζω πως τη σήμερον τίθεται σαν θέμα το «δεν γουστάρω να δουλεύω πολύ για να αναθρέψω τα παιδιά μου». Πιο πολύ παίζει το «δεν έχω εργασία οπότε δεν μπορώ καν να έχω σχέση που να σκέφτομαι να την προσανατολίσω στη δημιουργία οικογένειας».Επίσης οι πολύτεκνοι αντιμετωπίζονται από τα ΜΜΕ σαν αξιοπερίεργα κατάλοιπα μιας παρωχημένης νοοτροπίας, σαν θρησκόληπτοι κλπ κλπ ακόμη κι αν κάποιοι τυχαίνει να είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες (περίπτωση Σπανούλη).Η ενσωμάτωση των εφαρμογών ρομποτικής θα φέρει απροσδόκητες, κοσμοϊστορικές αλλαγές στις αναπτυγμένες τεχνολογικά κοινωνίες που θα επηρεάσουν το ζήτημα γεννητικότητα κι αναμένω να δω τις συνέπειες.
Γιατί είναι ακραία-δεξιό να σε ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή της χώρας σου και η πολιτισμική της ταυτότητα και όχι ακραίο να αναπληρώνεις τον φθίνοντα πληθυσμό με ανθρώπους από τρίτες χώρες που θα δουλεύουν για 1 κομμάτι ψωμί; Άλλο εθνικοσοσιαλισμός, άλλο ακροδεξιός επιθετικός φασισμός.Επίσης η θεωρία της αντικατάστασης φθίνοντα πληθυσμού δεν είναι ακόμα μία θεωρία συνομωσίας για να γίνονται τίτλοι σε νεοφιλελεύθερα έντυπα αριστερόστροφης συσκευασίας...Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εδώ και πολλά χρόνια δημοσιοποιήσει ανάλογες έρευνες.https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/ageing/replacement-migration.asp