Ουάσινγκτον σε Κίεβο: Παραδώστε το 50% του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ

Ουάσινγκτον σε Κίεβο: Παραδώστε το 50% του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας στις ΗΠΑ Facebook Twitter
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι / Φωτογραφία: ΕΡΑ
0

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου είπαν στην Ουκρανία να σταματήσει να επικρίνει τον Ντόναλντ Τραμπ και να υπογράψει μια συμφωνία που παραδίδει το ήμισυ του ορυκτού πλούτου της χώρας στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι μια αποτυχία να το πράξει θα ήταν απαράδεκτη.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Μάικ Γουόλτς, δήλωσε στο Fox News ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα πρέπει να «μετριάσει» τις επικρίσεις του προς τις ΗΠΑ και να δει «προσεκτικά» τη συμφωνία να δοθούν στην Ουάσινγκτον φυσικοί πόροι αξίας 500 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Ο Γουόλτς δήλωσε ότι το Κίεβο έκανε λάθος να αντιδράσει στην προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου για ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Μόσχα, δεδομένων όλων όσων έχουν κάνει οι ΗΠΑ για την Ουκρανία. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ είχαν σνομπάρει την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑαποκλείοντάς τους από τις συνομιλίες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα με τη Ρωσία. Αυτό ήταν μια συνηθισμένη «διπλωματία μετακίνησης», είπε.

«Ορισμένες από τις ρητορικές που προέρχονται από το Κίεβο και οι προσβολές προς τον πρόεδρο Τραμπ ήταν απαράδεκτες», δήλωσε αργότερα ο Γουόλτς στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Ο πρόεδρος Τραμπ είναι προφανώς πολύ απογοητευμένος αυτή τη στιγμή με τον πρόεδρο Ζελένσκι, το γεγονός ότι δεν έχει έρθει στο τραπέζι, ότι δεν ήταν πρόθυμος να εκμεταλλευτεί αυτή την ευκαιρία που του προσφέραμε» συνέχισε.

Την Τετάρτη (19/2), ο Τραμπ αποκάλεσε τον Ζελένσκι «δικτάτορα» που αρνήθηκε να διεξάγει εκλογές και κατηγόρησε την Ουκρανία για τον πόλεμο. Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, δήλωσε ότι ο Τραμπ ζει σε μια «φούσκα παραπληροφόρησης» του Κρεμλίνου και ότι θα ήθελε η ομάδα του Τραμπ να είναι «πιο ειλικρινής». Η ταχεία απόρριψη του Ζελένσκι από τις ΗΠΑ ως συμμάχου υπογραμμίστηκε όταν ο ειδικός απεσταλμένος του Τραμπ στην Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, ακύρωσε μια συνέντευξη Τύπου στο Κίεβο. Οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν στο προεδρικό μέγαρο για να υποβάλουν ερωτήσεις μετά τη συνάντησή του με τον Ζελένσκι, αλλά αποσύρθηκαν.

Αργότερα ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι είχε μια «καλή συζήτηση» με τον Κέλογκ. Η συζήτηση κάλυψε την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, τον τρόπο επιστροφής των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου και τις «αποτελεσματικές εγγυήσεις ασφαλείας». Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ευγνώμων στις ΗΠΑ για τη βοήθεια και τη διακομματική υποστήριξή τους, προσθέτοντας: «Είναι σημαντικό για εμάς -και για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο- να γίνεται αισθητή η αμερικανική δύναμη». 

Ο Κιθ Κέλογκ θεωρείται η πιο φιλοουκρανική φωνή στην ομάδα του Τραμπ, ωστόσο δεν συμμετείχε στη συνάντηση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Διεθνή / Γεωργία: «Πεθαίνουμε για να αναπνέουν καθαρά οι Ευρωπαίοι»: Το σκοτεινό μυστικό της «πράσινης μετάβασης» της Ευρώπης

Καταγγελίες για ρύπανση, καρκίνους και καταρρεύσεις σπιτιών στην Τσιατούρα της Γεωργίας, καθώς η Ευρώπη εισάγει μαγγάνιο για πράσινη ενέργεια
LIFO NEWSROOM
Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Διεθνή / Φάρατζ: «Ναι» σε απέλαση γυναικών αιτουσών άσυλο πίσω στους Ταλιμπάν

Η τοποθέτηση του Φάρατζ έρχεται σε αντίθεση με δηλώσεις του τον Αύγουστο, όταν είχε πει ότι «δεν συζητάμε για γυναίκες και παιδιά σε αυτό το στάδιο», κατηγορώντας τότε τα ΜΜΕ για «λανθασμένη ερμηνεία»
LIFO NEWSROOM
Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Διεθνή / Ντοκιμαντέρ για την Ουγγαρία αναδεικνύει τις ανησυχητικές ομοιότητες Όρμπαν– Τραμπ

Το «Democracy Noir» της βραβευμένης σκηνοθέτιδας Connie Field παρουσιάζει μέσα από την οπτική τριών γυναικών τη σταδιακή διολίσθηση της Ουγγαρίας προς τον αυταρχισμό υπό τον Όρμπαν, με σκηνές που θυμίζουν την άνοδο του Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες από τη Συρία – Τι έχει αλλάξει

Διεθνή / Γερμανία: Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα σε 1 εκατ. πρόσφυγες – Τι έχει αλλάξει

Το 2015-2016 πάνω από 1,1 εκατ. άνθρωποι ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία. Συνολικά, από το 2015 έως το 2024, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τα 2,6 εκατομμύρια, με τους περισσότερους να προέρχονται από Συρία, Αφγανιστάν και Ιράκ
LIFO NEWSROOM
«Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Διεθνή / «Βόμβα» από τον πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ: Ο Τραμπ ήταν πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν

Ο Μάικ Τζόνσον ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ υπήρξε πληροφοριοδότης του FBI στην υπόθεση Έπσταϊν, ενώ επιζώσες ετοιμάζουν λίστα πελατών και η Βουλή αποκαλύπτει 30.000 έγγραφα
LIFO NEWSROOM
«Lucky» Lackadoo: Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Διεθνή / Πέθανε στα 103 του ο πιλότος των Β-17 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – Η απίστευτη ιστορία του

Ο Τζον «Λάκι» Λακαντού, ο βετεράνος πιλότος του 100ού Σμήνους Βομβαρδισμού των ΗΠΑ, έφυγε στα 103 του χρόνια αφήνοντας πίσω του μια συγκλονιστική μαρτυρία για τις πιο αιματηρές αερομαχίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και το βιβλίο του «Damn Lucky»
LIFO NEWSROOM
«Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Διεθνή / «Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα»: Η Κομισιόν παίρνει αποστάσεις από τη δήλωση της Ριμπέρα

Η Τερέσα Ριβέρα κατηγόρησε για πρώτη φορά δημόσια το Ισραήλ ότι διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, προκαλώντας αντιδράσεις από το Τελ Αβίβ και αποστασιοποίηση της ΕΕ
LIFO NEWSROOM