Ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Ζελένσκι - Κέλογκ «κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ»

Ακυρώθηκε η κοινή συνέντευξη Ζελένσκι - Κέλογκ «κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ» Facebook Twitter
Φωτ.: Getty / EPA
0

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη κοινή συνέντευξη Τύπου που αναμενόταν να παραχωρήσουν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Κιθ Κέλογκ, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ, μετά τη συνάντησή τους.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί αίτημα της αμερικανικής πλευράς μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες σήμερα το μεσημέρι στο Κίεβο, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ζελένσκι.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ για την Ουκρανία, Κιθ Κέλογκ, πραγματοποίησε συναντήσεις με κορυφαίους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο.

Η όλο και πιο επιθετική ρητορική Τραμπ απέναντι στον Ουκρανό πρόεδρο δημιούργησε τεταμένο κλίμα στη συνάντηση.

Οι συναντήσεις Κέλογκ στην Ουκρανία

Εχθές, Τετάρτη, ο Κέλογκ συναντήθηκε με τον αρχηγό των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, Ολεξάντρ Σύρσκι, τον επικεφαλής του προεδρικού γραφείου, Αντρίι Γερμάκ, όπως και με επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και της ασφάλειας, λέει ο Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Αντρίι Σιμπίχα, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, ότι η συζήτηση που είχε με τον Κέλογκ, επικεντρώθηκε γύρω από τους τρόπους διασφάλισης μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στη σύγκρουση με τη Ρωσία.

Η επίσκεψη του Κέλογκ στο Κίεβο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική συγκυρία με ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ουκρανία, ιδίως μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να τερματίσει την πολιτική απομόνωση του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Τραμπ έχει έκτοτε εμπλακεί σε διμερείς συνομιλίες με τη Μόσχα και δείχνει να ευθυγραμμίζεται σε μεγάλο βαθμό με τις ρωσικές θέσεις όσον αφορά την Ουκρανία.

«Επιβεβαίωσα τη δέσμευση της Ουκρανίας για την επίτευξη ειρήνης μέσα από ισχυρές θέσεις και παρουσίασα το όραμά μας για τα αναγκαία βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Σιμπίχα σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.

Ο Κέλογκ, ο οποίος έφτασε στην ουκρανική πρωτεύουσα την Τετάρτη, ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψής του είναι να ακούσει τις θέσεις της ουκρανικής πλευράς. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Σιμπίχα επανέλαβε ότι η ασφάλεια της Ουκρανίας συνδέεται άρρηκτα με τη συνολική διατλαντική ασφάλεια.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ του Κέλογκ και του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο Αμερικανός απεσταλμένος έχει ήδη συναντηθεί με την ηγεσία του ουκρανικού στρατού, καθώς και με επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας.

Στο μεταξύ, τις τελευταίες δύο ημέρες, ο Τραμπ προκάλεσε αντιδράσεις δηλώνοντας ότι η Ουκρανία «δεν έπρεπε ποτέ να εμπλακεί» στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τη Ρωσία το 2022. Παράλληλα, χαρακτήρισε τον Ζελένσκι «δικτάτορα χωρίς εκλογές» και διέδωσε ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη δημοτικότητά του.

 
 
 
Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM