Ουαλίντ Ασάφ: «Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!» - Συνέντευξη με τον υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής

Ουαλίντ Ασάφ: «Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!» - Συνέντευξη με τον υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Facebook Twitter
Ουαλίντ Ασάφ: «Δεν υπάρχει Παλαιστίνιος που δεν είναι εναντίον της συμφωνίας Τραμπ, την οποία έχει το θράσος να ονομάζει "συμφωνία του αιώνα". Χαμάς και Τζιχάντ είναι πλέον ενωμένες». Εικονογράφηση: Ατελιέ / LiFO
0

«Αυτό δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης, είναι ένα σχέδιο πολέμου. Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!», είναι οι πρώτες φράσεις του Ουαλίντ Ασάφ (Walid Assaf), υπουργού (Γεωργίας) της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα, πρωτοπαλίκαρου του Μαχμούντ Αμπάς, επικεφαλής της ομάδας αντίστασης κατά του ισραηλινού εποικισμού και του τείχους και υπευθύνου για τον φάκελο παραπομπής του Ισραήλ στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, σχολιάζοντάς μας με μια κάκιστη σύνδεση μέσω WhatsApp απ' τη Ραμάλα, την κατ' ευφημισμό «συμφωνία του αιώνα», σύμφωνα με την Ουάσινγκτον και το Τελ Αβίβ.

Πρόκειται για το διαφημιζόμενο ως «ειρηνευτικό σχέδιο» για την επίλυση της ισραηλο-παλαιστινιακής διένεξης, που ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες, ενώ διακόπηκε –τυχαίο;– η δίκη του στη Γερουσία, ο Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να υπάρχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη.

Ένα σχέδιο που αυτομάτως, σαν να πατήθηκε κουμπί, ένωσε όλες τις παλαιστινιακές αρχές σε κοινό μέτωπο, ανάβοντας φιτιλιές στις εύθραυστες ισορροπίες της περιοχής. Οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αγανακτισμένοι, πυρπολώντας αμερικάνικες και ισραηλίτικες σημαίες και φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική», «θάνατος στο Ισραήλ».

«Τι μας δίνει αυτή η συμφωνία; Τίποτα! Τα δίνει όλα στο Ισραήλ, κατακρεουργώντας κάθε αληθινή προοπτική για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ενώ ευαγγελίζεται το αντίθετο» μου λέει κάποια στιγμή, προτού η σύνδεση πέσει για ακόμα μια φορά, ο Ασάφ, εντελώς συγκρατημένος, χωρίς να υψώσει τον τόνο της φωνής του στιγμή. Γύρω του ακούγονται ομιλίες. Μου ζητάει συγγνώμη και κάτι απαντάει ή σχολιάζει στην ομάδα που τον περιστοιχίζει, κάθε τόσο. Ο αναβρασμός και η ένταση της παλαιστινιακής πλευράς μεταδίδονται μέσα από τους ήχους, τους τόνους των φωνών.

Τι μας δίνει αυτή η συμφωνία; Τίποτα! Τα δίνει όλα στο Ισραήλ, κατακρεουργώντας κάθε αληθινή προοπτική για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, ενώ ευαγγελίζεται το αντίθετο.

Στην 80 σελίδων συμφωνία και «τελευταία ευκαιρία», σύμφωνα με τις ΗΠΑ, για τους Παλαιστίνιους, όπου μοναδικοί «αρχιτέκτονες» για τη σύνταξή της είναι ο Εβραίος γαμπρός και σύμβουλός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, και το Ισραήλ (κατά το 90% η συμφωνία αποτελεί κόπια της πρότασης που παρουσίασε η ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα το 2011, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της παλαιστινιακής διαπραγματευτικής ομάδας Σάεμπ Ερεκάτ (Saeb Erekat) στο αραβικό Al Jazeera), μεγάλος νικητής εμφανίζεται το Ισραήλ, που προσαρτά μέρος της Κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, νομιμοποιώντας το σύνολο των παράνομων εβραϊκών εποικισμών, οι οποίοι, θεωρητικά, προς ώρας, παγώνουν. Περίπου το 30% της Δυτικής Όχθης καταλήγει στο εβραϊκό κράτος. «Είναι δυνατό να φύγουμε από τα εδάφη μας;» ρωτάει ο Ασάφ, προσθέτοντάς μου ότι με τη συμφωνία επιβάλλεται με τη βούλα η κυριαρχία του Ισραήλ και στην κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγική λωρίδα γης στα σύνορα της Ιορδανίας.

Παρά ταύτα, ο Τραμπ επέμεινε ότι οι Παλαιστίνιοι θα δουν την επικράτειά τους «διπλάσια», χάρη στη συμφωνία, σε σύγκριση με σήμερα. Μπορεί όντως αυτό να γίνει πράξη; Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος απέφυγε να προβεί σε επεξηγήσεις, κάνοντας με προκλητικό τρόπο, παντελώς «αδιάβαστος», τις ανακοινώσεις. Το έκανε αντ' αυτού ο γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, όταν τον στρίμωξε για τα καλά η Κριστιάν Αμάνπουρ στην εκπομπή της στο CNN, αφήνοντάς την άναυδη: «Μπορεί να διπλασιαστεί, σας το λέω εγώ, πιστέψτε με, ξέρω πώς, προέρχομαι από το real estate!».

Ακόμη ένα «αγκάθι» σε όλες τις προηγούμενες προσπάθειες ειρηνικής διευθέτησης ήταν διαχρονικά το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στο ισραηλινό ερα αν ανήκουν σε οικογένειες που το εγκατέλειψαν, κυρίως κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967. Χάνουν αμετάκλητα κι αυτό το δικαίωμα οι Παλαιστίνιοι, βάσει της συμφωνίας Τραμπ, η οποία, από την άλλη, εκτός από τον διπλασιασμό των εκτάσεων της Παλαιστίνης υπόσχεται και bonus 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω διεθνών επενδύσεων για δέκα χρόνια στην Παλαιστίνη, μαζί τη δημιουργία 1 εκ. θέσεων εργασίας για τους Παλαιστίνιους. Αναρωτιέται κανείς, όντως θα γίνουν επενδύσεις, όντως υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για τη δημιουργία θέσεων εργασίας; «Όλα αυτά είναι στάχτη στα μάτια» εκτιμά η Παλαιστινιακή Αρχή. «Δεν ξεπουλιέται ο παλαιστινιακός λαός» προσθέτει ο Ουαλίντ Ασάφ στη LiFO.

Και πάλι, τον μεγαλύτερο «σεισμό» από το 80σελιδο κείμενο προκάλεσε η de facto ανακήρυξη της Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετης» πρωτεύουσας του Ισραήλ. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στην ιστορία είναι ότι υπάρχουν έντονες φωνές διαμαρτυρίας και εντός του Ισραήλ.

«Η Ιερουσαλήμ δεν πωλείται, η συνωμοσία δεν θα περάσει», ήταν η πρώτη αντίδραση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

Ουαλίντ Ασάφ: «Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!» - Συνέντευξη με τον υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Facebook Twitter
«Δεν ξεπουλιέται ο παλαιστινιακός λαός» δηλώνει ο Ουαλίντ Ασάφ στη LiFO. Φωτο: EPA/YAHYA ARHAB

— Θέλω ένα πρώτο σχόλιό σας, κύριε Ασάφ, για τη «συμφωνία ειρήνης» που ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Πρόκειται πράγματι για συνωμοσία;

Δεν είναι ένα ειρηνευτικό σχέδιο, δεν είναι μια «συμφωνία ειρήνης», είναι ένα σχέδιο πολέμου κατά των Παλαιστινίων και των παλαιστινιακών δικαίων. Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε ένα πόλεμο κατά των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Θέλει να δώσει την Ιερουσαλήμ στο Ισραήλ, να νομιμοποιήσει τους παράνομους εποικισμούς... Δεν λύνει τα προβλήματα. Και ούτε πρόκειται, ούτε μπορεί να προκύψει από αυτό το σχέδιο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Διαβάστε το! Τι μας δίνει; Τίποτα! Τα δίνει όλα στο Ισραήλ, κατακρεουργώντας κάθε αληθινή προοπτική για τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!

— Ο απώτερος σκοπός του σχεδίου του ποιος είναι;

Ένας: Ο Τραμπ θέλει μεγάλο Ισραήλ στην περιοχή, με απρόσκοπτη πρόσβαση στη θάλασσα. Ό,τι και να κάνουν, όμως, εμείς θα μείνουμε και θα ζήσουμε στη γη μας. Έχουμε έναν μακράς διάρκειας πόλεμο. Θα αντέξουμε, όπως αντέξαμε μέχρι σήμερα. Και θα νικήσουμε.

— Το 80σέλιδο κείμενο να υπαγορεύτηκε όντως από την ισραηλινή κυβέρνηση;

Δεν είναι ένα ισραηλινό σχέδιο αυτό!

— Τι εννοείτε;

Αυτό το σχέδιο είναι το σχέδιο των ακραίων, των ακροδεξιών του Ισραήλ. Είναι πολύ συγκεκριμένη η ομάδα. Δεν είναι όλοι οι Ισραηλινοί.

— Το κείμενο είναι, δηλαδή, υπαγορευμένο από τη ισραηλινή κυβέρνηση;

Το πήγαν έτοιμο στον Τραμπ και το επεξεργάστηκε ο Κούσνερ!

— Πριν από λίγες μέρες, μετά από 9 χρόνια, κάθισαν στο ίδιο τραπέζι Χαμάς και Τζιχάντ για την έκτακτη συνεδρίαση με την παλαιστινιακή ηγεσία στη Ραμάλα. Η συμφωνία Τράμπ ένωσε τους Παλαιστίνιους; Σας έκανε να ξεπεράσετε όλες τις διαφορές σας;

Απόλυτα! Δεν υπάρχει Παλαιστίνιος που δεν είναι εναντίον της συμφωνίας Τραμπ, την οποία έχει το θράσος να ονομάζει «συμφωνία του αιώνα». Χαμάς και Τζιχάντ είναι πλέον ενωμένες. Ενωμένοι όλοι οι Παλαιστίνιοι θα αντιμετωπίσουμε τη νέα επίθεση που θέλει να δημιουργήσει άδικα τετελεσμένα.

Ουαλίντ Ασάφ: «Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!» - Συνέντευξη με τον υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Facebook Twitter
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα άμυνας κι αντίστασης, πέρα από τη λαϊκή αντίσταση. Σχεδιάζουμε να προσφύγουμε σε όλα τα διεθνή δικαστήρια».

Μόνο πέρσι, ισραηλινές δυνάμεις γκρέμισαν 686.000 σπίτια και κάψανε τεράστιες εκτάσεις λιόδεντρα, για να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι να ξεριζωθούν από τις βάσεις τους. Και στα σπίτια μας να μείνουμε, με το σχέδιο Τραμπ, πώς θα ζήσουμε χωρίς νερό, χωρίς γκάζι; Πώς θα στήσουμε ένα κράτος, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία έτσι; Ο Τραμπ δεν μας δίνει τίποτα απολύτως! Μας δίνει μόνο πόλεμο!

— Αποφασίσατε στην έκτακτη σύσκεψη ποια θα είναι η πρώτη αντιδρασή σας;

Να υποστηρίξουμε με όλες τις δυνάμεις μας τη λαϊκή αντίσταση των χιλιάδων Παλαιστινίων στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, που έχουν ήδη συρρεύσει. Να προστατέψουμε την Κοιλάδα, που θέλουν, βάσει του σχεδίου, να υφαρπάξουν μέσα στις επόμενες ημέρες. Το Ισραήλ ενίσχυσε τις στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή. Πρώτο βήμα είναι η μέχρι τελικής πτώσεως διάσωση της Κοιλάδας.

— Νομικά όπλα διαθέτετε; Έχετε προσφύγει ήδη στο δικαστήριο της Χάγης.

Ναι. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα άμυνας κι αντίστασης, πέρα από τη λαϊκή αντίσταση. Σχεδιάζουμε να προσφύγουμε σε όλα τα διεθνή δικαστήρια.

— Υπάρχει κίνδυνος, λόγω της συμφωνίας, που ρίχνει λάδι στη φωτιά, να ξεσπάσει μια Ιντιφάντα, μια Τζιχάντ;

Αφήστε μας να δούμε τι θα γίνει. Η κατάσταση, σας διαβεβαιώνω, θα αλλάξει.

— Το ηθικό των Παλαιστινίων μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ειρήνης από τον Τραμπ παραμένει ακμαίο; Δεν έχει καμφθεί;

Πάντα ήμασταν υπό διωγμό. Υπό διωγμό ζούμε όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι κάτι νέο. Και δεν παραδοθήκαμε ποτέ. Και δεν θα παραδοθούμε ποτέ! Διατηρούμε άσβεστη την ελπίδα ότι στο τέλος του χρόνου, στο τέλος της ιστορίας, θα έχουμε το κράτος μας. Ένα παλαιστινιακό κράτος. Έχουμε την πίστη ότι το σημερινό Απαρτχάιντ που στήνει το Ισραήλ κάποια στιγμή θα τελειώσει.

— Με τον Νετανιάχου, που διώκεται ποινικά για τρία σκάνδαλα διαφθοράς, εκτός παιχνιδιού, πιστεύετε ότι οι προοπτικές σας θα είναι καλύτερες;

Αναμφίβολα. Ελπίζω Νετανιάχου και Τραμπ να γκρεμιστούν, να αποπεμφθούν από τα αξιώματά τους, κι ο Νετανιάχου να καταλήξει στη φυλακή.

— Ο Μ. Αμπάς ξεκινά κύκλο συναντήσεων με την Ιορδανία και την Αιγυπτο. Ο αραβικός κόσμος ποια στάση περιμένετε να κρατήσει; Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρουσίαση του σχεδίου, δίπλα στους Τραμπ και Νετανιάχου, παρόντες ήταν οι πρεσβευτές του Ομάν, του Μπαχρέιν και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Την ίδια ώρα η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου χαρακτήρισε το 80σέλιδο κείμενο «συμφωνία της ντροπής», που δεν θα είχε συμβεί «χωρίς τη συνενοχή και προδοσία ορισμένων αραβικών κρατών». Ο αραβικός κόσμος είναι διχασμένος, ενωμένος, τι;

Όλοι οι Άραβες θα μας υποστηρίξουν.

Ουαλίντ Ασάφ: «Ο Τραμπ μόλις ξεκίνησε έναν πόλεμο!» - Συνέντευξη με τον υπουργό της Παλαιστινιακής Αρχής Facebook Twitter
Οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους, αγανακτισμένοι, φωνάζοντας «θάνατος στην Αμερική», «θάνατος στο Ισραήλ». Φωτο: EPA/YAHYA ARHAB

— Είστε βέβαιος; Και τα Εμιράτα, και το Μπαχρέιν και η Σαουδική Αραβία; Ήδη η Αίγυπτος προέβη σε δήλωση υπέρ της συμφωνίας.

Ναι. Θα μας υποστηρίξουν. Το Σάββατο περιμένετε να δείτε τι θα γίνει! Πρόκειται να βγει ένα νέο κοινό ανακοινωθέν. Αυτά που κάνουν κεκλεισμένων των θυρών δεν θα μπορέσουν να τα κάνουν και δημόσια!

— Όντως στα εδάφη που θα προσαρτηθούν στο παλαιστινιακό κράτος, προκειμένου να γίνει διπλάσιο, είναι και η έρημος Νεγκέβ, την οποία προτίθεται να παραχωρήσει το Ισραήλ;

Ναι. Κι έχουν το θράσος να περιμένουν από εμάς να τους πούμε και «ευχαριστώ», όταν μας παίρνουν την Ιερουσαλήμ, την κοιλάδα της Ιορδανίας, εξωθώντας εμάς σε περιοχές που δεν μπορούν να ζήσουν άνθρωποι. Πέρα από την έρημο, οι περιοχές που μας δίνονται στερούνται όλων των πηγών (νερό, γκάζι κ.ά). Βάσει του σχεδίου Τραμπ, περνάνε κι αυτά στον αποκλειστικό έλεγχο του Ισραήλ. Του δίνονται τα πάντα. Τι μένει για εμάς; Τα σπίτια μας. Τα σπίτια μας στις πόλεις. Μόνο πέρσι να θυμίσω ότι ισραηλινές δυνάμεις γκρέμισαν 686.000 σπίτια και κάψανε τεράστιες εκτάσεις λιόδεντρα, για να εξαναγκαστούν οι άνθρωποι να ξεριζωθούν από τις βάσεις τους. Και στα σπίτια μας να μείνουμε, με το σχέδιο Τραμπ, πώς θα ζήσουμε χωρίς νερό, χωρίς γκάζι; Πώς θα στήσουμε ένα κράτος, πώς θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια οικονομία έτσι; Ο Τραμπ δεν μας δίνει τίποτα απολύτως! Μας δίνει μόνο πόλεμο!

— Σας δίνει 50 δισ. μέσω επενδύσεων.

Δεν ξεπουλιέται ο παλαιστινιακός λαός!

— Ποια είναι η στάση της Ε.Ε. σε όλα αυτά;

Θεωρητικά, είναι στη σωστή μεριά.

— Στην πράξη;

Δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν την αδηφαγία κι επιθετικότητα του Ισραήλ.

— Τι ζητάτε από τους Ευρωπαίους; Σκοπεύετε να κάνετε κάποιο διάβημα;

Να υποστηρίξουν τη βιώσιμη, αληθινή δημιουργία των δυο κρατών και όχι ένα σχέδιο που καταστρέφει κάθε βιώσιμη προοπτική για την Παλαιστίνη. Να συμβάλουν στη διατήρηση των ισορροπιών στην περιοχή.

— Από την Ελλάδα περιμένετε κάτι;

Θεωρητικά η Ελλάδα, όπως και η Ε.Ε., μας υποστηρίζει, αλλά λόγω της συμφωνίας για τον αγωγό αερίου έχει κάνει συμφωνία με το Ισραήλ. Πρόκειται όμως για ένα gas deal και τίποτα άλλο. Στο συγκεκριμένο momentum ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να μας βοηθήσει, να βοηθήσει το δίκιο των Παλαιστινίων. Το ίδιο που ζητάμε από την Ε.Ε. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βίκτωρ Ελιέζερ: «Κανείς στο Ισραήλ δεν πανηγυρίζει για το σχέδιο Τραμπ» - Ο Ελληνοεβραίος αναλυτής εξηγεί

Φάκελος Μεσανατολικό: Οι δύο πλευρές στη LiFO / Βίκτωρ Ελιέζερ: «Κανείς στο Ισραήλ δεν πανηγυρίζει για το σχέδιο Τραμπ» - Ο Ελληνοεβραίος αναλυτής εξηγεί

Ο Ελληνοεβραίος δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Yedioth Achronoth και αναλυτής θεμάτων Μέσης Ανατολής αναλύει στη LiFO γιατί η «ειρηνευτική πρόταση» του Τραμπ για το Μεσανατολικό είναι καταδικασμένη να αποτύχει.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μπέρνι Σάντερς: «Η υπερηφάνεια και ο θαυμασμός μου για το Ισραήλ ισχύει παράλληλα με την υποστήριξή μου στον αγώνα των Παλαιστινίων»

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: «Η υπερηφάνεια και ο θαυμασμός μου για το Ισραήλ ισχύει παράλληλα με την υποστήριξή μου στον αγώνα των Παλαιστινίων»

Η δήλωση δημοσιεύεται σε άρθρο του με τίτλο «Πώς να πολεμήσουμε τον αντισημιτισμό» και αποτελεί ίσως την πιο εκτεταμένη εξέταση της εβραϊκής του ταυτότητας εκ μέρους του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

Διεθνή / Νέο πλήγμα στην πυρηνική ασφάλεια: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει της Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

«Αποτέλεσμα της επιμονής της Ουάσινγκτον ότι θα επιδιώξει την επανέναρξη των επιθεωρήσεων υπό συνθήκες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη σημερινή πραγματικότητα»
THE LIFO TEAM
Διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

Τι διαβάζουμε σήμερα / Διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων

Σήμερα: Ιστορική ημέρα στην Κολομβία • • • όχι στον βόρβορο • • • διεύρυνση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων • • • μια «νίκη» για τη Μόσχα • • • ιδεολογία τερατογενέσεων • • • Χιροσίμα – Ναγκασάκι • • • ένα διάσημο γραμματόσημο • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ