Οριακή η κατάσταση της υγείας του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ- Κρατείται στις φυλακές της Ρωσίας

Οριακή η κατάσταση της υγείας του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ- Κρατείται στις φυλακές της Ρωσίας Facebook Twitter
0

Η κατάσταση της υγείας του Ουκρανού σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ είναι οριακή, σύμφωνα με την ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Ζόγια Σβέτοβα που τον επισκέφθηκε στις φυλακές.

Η Ρωσίδα ακτιβίστρια, που προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισκέφθηκε σήμερα τον κρατούμενο στις ρωσικές φυλακές Ουκρανό σκηνοθέτη, ο οποίος έχει καταδικαστεί με την κατηγορία της τρομοκρατικής δράσης σε κάθειρξη 20 ετών, αφού της δόθηκε η σχετική έγκριση από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εκτέλεσης Ποινών, που επιτεύχθηκε μετά την παρέμβαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία.

Ο Σεντσόφ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες και έχει ξεκινήσει πριν από τρεις μήνες απεργία πείνας θεωρώντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να δικαιωθεί, «έχει αδυνατίσει πολύ και αυτό είναι κατανοητό αφού κάνει απεργία πείνας περισσότερο από 90 ημέρες» δήλωσε η Σβέτοβα στο πρακτορείο TASS, μετά την επίσκεψή της στο σωφρονιστικό ίδρυμα όπου κρατείται ο Σεντσόφ, λέγοντας ότι τον είχε συναντήσει τελευταία φορά πριν από τέσσερα χρόνια.

Οριακή η κατάσταση της υγείας του σκηνοθέτη Όλεγκ Σεντσόφ- Κρατείται στις φυλακές της Ρωσίας Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον γιατρό των φυλακών, όπως είπε η Σβέτοβα, ο Σεντσόφ έχει αδυνατίσει 11 κιλά, ενώ ο ίδιος της είπε ότι έχασε 17 κιλά.

Ο Όλεγκ Σεντσόφ, ο οποίος αντιτάχθηκε στην προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία το 2014, βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ο δικηγόρος του Ντμίτρι Ντενζέ, εξηγώντας ότι έχει χάσει 30 κιλά και αντιμετωπίζει καρδιακά προβλήματα.

Από την πλευρά τους, οι ρωσικές αρχές διαβεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας του είναι «ικανοποιητική», έπειτα από την τρίμηνη απεργία πείνας.

«Ο Σεντσόφ νοιώθει κάθε μέρα διαφορετικά, ενώ σήμερα δεν ένοιωθε άσχημα» δήλωσε η Σβέτοβα προσθέτοντας ότι «δεν προτίθεται να σταματήσει την απεργία πείνας», «δεν διαμαρτύρεται ούτε για τις συνθήκες κράτησής του, ούτε για τους γιατρούς» , «έχει εμπιστοσύνη στους γιατρούς των φυλακών που τον παρακολουθούν».

«Μου είναι δύσκολο να αξιολογήσω την κατάστασή του -συνέχισε η Σβέτοβα- επειδή δεν είμαι γιατρός, αλλά με βάση τα λεγόμενα του Όλεγκ Σεντσόφ και του γιατρού των φυλακών, ο Όλεγκ Σεντσόφ θεωρεί ότι αυτή την στιγμή η κατάστασή του είναι οριακή, ενώ στην επόμενη φάση μπορεί να γίνει κρίσιμη, ώστε να χρειασθεί να του σώσουν τη ζωή. Προς το παρόν δεν γίνεται λόγος για κάτι τέτοιο, αλλά αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή και αυτό στην ουσία είπε και ο γιατρός των φυλακών. Είναι ο γιατρός στον οποίο έχει εμπιστοσύνη ο Σεντσόφ, ο οποίος είναι ικανοποιημένος με την ιατρική βοήθεια που του παρέχουν και δεν επιθυμεί να τον μεταφέρουν σε νοσοκομείο ή σε κάποια άλλη κλινική».

Η Σβέτοβα σε δηλώσεις της στο MBX media είπε ότι «Ο θεράπων γιατρός δεν έκανε καμία πρόβλεψη, αλλά είπε ότι καλό θα ήταν να σταματήσει την απεργία πείνας γιατί μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές στα εσωτερικά όργανα» όπως και ότι στην περίπτωση που θα πάθει ακόμη μια κρίση, θα μεταφερθεί σε μονάδα εντατικής νοσοκομείου.

Προχθές σε άρθρο τους στην εφημερίδα Le Monde, περισσότερες από εκατό προσωπικότητες, ανάμεσά τους ο Ελβετός σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, ο Βρετανός Κεν Λόουτς και ο Γάλλος Κώστας Γαβράς, απηύθυναν έκκληση για κινητοποίηση «ώστε να μην αφεθεί να πεθάνει» ο Ουκρανός κινηματογραφιστής Όλεγκ Σεντσόφ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα και η Κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι Εσωτερικές Διαιρέσεις Ενισχύουν την Επιρροή του Πεκίνου

Διεθνή / Η Κίνα και η κρίση στην Ταϊβάν: Πώς οι εσωτερικές διαιρέσεις ενισχύουν την επιρροή του Πεκίνου

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις από την Κίνα τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, με το πολιτικό σκηνικό να διχάζεται και κινδύνους υπονόμευσης της δημοκρατίας
LIFO NEWSROOM
Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Διεθνή / Ένα κορίτσι που ήθελε να δοκιμάσει σουτιέν και «η τρανς υπάλληλος»: Η διασταύρωση των γεγονότων

Η εταιρεία Marks & Spencer στη Βρετανία εξέδωσε ανακοίνωση συγγνώμης προς μία μητέρα και τη 13χρονη κόρη της για την «αναστάτωση» - Στη διαμάχη δεν παρέλειψε να επέμβει και η γνωστή τρανσφοβική του Χάρι Πότερ, J K Rowlling
LIFO NEWSROOM
Σε σοκ η Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Διάτρητο το σύστημα, συναγερμός στα υπουργεία

Διεθνή / Σκάνδαλο στην Τουρκία: Χιλιάδες κρατικά έγγραφα εκδόθηκαν με κλεμμένες e-υπογραφές - Συναγερμός σε υπουργεία

Εγκληματικό δίκτυο εξέδιδε πλαστά διπλώματα, άδειες και κρατικά έγγραφα με πλήρη νομική ισχύ - Αποκαλύψεις για παραβίαση κρίσιμων συστημάτων του Δημοσίου
LIFO NEWSROOM
Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM