Η ιστοσελίδα του MIT Technology Review δημοσίευσε ένα κείμενο που εξηγούσε γιατί διάφορες θεωρητικά αντικομφορμιστικές ομάδες ανθρώπων, συγκεκριμένα οι χίπστερ, μοιάζουν εμφανισιακά μεταξύ τους. 

 

Προφανώς το κείμενο συνοδευόταν με μία φωτογραφία ενός χίπστερ.

 

Ένας άντρας απείλησε να μηνύσει το περιοδικό επειδή χρησιμοποίησε τη φωτογραφία του, μόνο και μόνο για να μάθει πως δεν ήταν αυτός που απεικονίζονταν στη φωτογραφία. 

 

 Το περιοδικό παρουσίαζε μια μελέτη για το «αντιφατικό φαινόμενο στο οποίο άνθρωποι που αντιτίθενται στη mainstream κουλτούρα καταλήγουν να μοιάζουν όλοι ίδιοι». 

 

Οργίστηκε επειδή η εικόνα του χρησιμοποιήθηκε για να δείξει πως «όλοι οι χίπστερ μοιάζουν»- Μόνο που δεν ήταν αυτός
To κολλάζ που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο της ιστοσελίδας

 

Στη φωτογραφία υπήρχε ένα ένας άντρας με μούσι, σκούφο και καρό πουκάμισο. Στο mail του περιοδικού έφθασε μία οργισμένη επιστολή που έγραφε πως «η έλλειψη δημοσιογραφικής δεοντολογίας σε σας είναι φανερή, τόσο στον τρόπο που παρουσιάσατε αυτό την αναξιόπιστη ανοησία, όσο και στην αχρείαστη και δυσφημιστική χρήση της εικόνας μου. Απαιτείται απάντηση και προφανώς θα προχωρήσω σε νομικές ενέργειες.

 

Ο αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Gideon Lichfield διάβασε την επιστολή. Αρχικά σκέφτηκε πως ο άνδρας θεωρούσε πως ο αποστολέας θεωρεί πως είναι δυσφημιστικό να τον παρουσιάζουν ως χίπστερ, αλλά παρόλα αυτά δε θεώρησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να σταθεί ως λόγος μήνυσης. 

 

Στη συνέχεια τσέκαρε αν η ιστοσελίδα είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη φωτογραφία, βάση της συμφωνίας της με το πρακτορείο. Πράγματι την είχε. Ακόμα και έτσι όμως αποφάσισε να κατεβάσει την φωτογραφία καθώς ο άνθρωπος που απεικονίζονταν σε αυτήν δεν ήταν ευχαριστημένος με τη χρήση της.

 

Επικοινώνησε με το πρακτορείο Getty Images και τους εξήγησε την περίπτωση. Η απάντηση τον ξάφνιασε. Το Getty Images απάντησε πως το μοντέλο που ποζάρει στη φωτογραφία δεν έχει το ίδιο όνομα με τον αποστολέα.

 

O αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας καταλήγει. «Πώς γίνεται να βλέπεις μια φωτογραφία και να νομίζεις ότι δείχνει εσένα, ενώ δείχνει κάποιον άλλο, δε σε προβληματίζει; Πρόκειται για φώτο προφίλ, ο άνδρας φοράει σκούφο και καλύπτονται τα μαλλιά του. Επίσης πια δεν είμαι γύρω στα 30 με μούσι, όμως ξέρω πως πολλοί λευκοί άντρες γύρω στα 30 έχουν μούσι και μοιάζουν μεταξύ τους. Άρα δεν είναι αυτό το θέμα μου.

 

Αλλά αν αυτή είναι η εμβληματική εικόνα ενός χίπστερ και κάποιος νευριάζει με την ιδέα να αποκληθεί χίπστερ, τι μας λέει αυτό για όλους τους χίπστερ.