Οργή της Τουρκίας για την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου- Εργαλείο «στενόμυαλων κύκλων»

Οργή της Τουρκίας για την έκθεση του ευρωκοινοβουλίου- Εργαλείο «στενόμυαλων κύκλων» Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Την οργισμένη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της χώρας. 

Η έκθεση, που υπερψηφίστηκε σήμερα, επικρίνει την Άγκυρα για τις επιδόσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά και για την προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η Άγκυρα έκανε λόγο για μεροληπτικές και αβάσιμες απόψεις και κατηγόρησε το ευρωκοινοβούλιο ότι γίνεται εργαλείο «στενόμυαλων κύκλων», «δείχνοντας» προς την Ελλάδα και τη Λευκορωσία. 

«Παρότι είναι προφανής η ανάγκη για ενίσχυση των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα μας και την ΕΕ μέσω αμοιβαίων προσπαθειών, δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις μεροληπτικές και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις στην έκθεση, που αγνοούν αυτή την ανάγκη με μια ρηχή και χωρίς όραμα προσέγγιση», επεσήμανε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε για την έκθεση. 

«Η βασική μας προσδοκία από το ευρωκοινοβούλιο είναι να μην γίνεται εργαλείο στην ατζέντα στενόμυαλων κύκλων και να δείξει μια ενθαρρυντική στάση, προκειμένου να να αναβιώσει τη διαδικασία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», ανέφερε ακόμη. 

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής έχει υιοθετήσει μια αντίθεση στάση», υποστήριξε η Άγκυρα, προσθέτοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει χάσει την αξιοπιστία του στα μάτια της τουρκικής κοινής γνώμης. Παράλληλα έκανε λόγο για «αβάσιμες απόψεις στην έκθεση που αντικατοπτρίζουν τους ισχυρισμούς για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και τις στενόμυαλες προσπάθειες 1-2 μελών της ΕΕ για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο». 

Με την ίδια ανακοίνωση, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους θεσμούς της ΕΕ να «εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους» απέναντι στη χώρα, «να αναβιώσουν την ενταξιακή διαδικασία εντός αυτού του πλαισίου, να επιταχύνουν τον διάλογο για την απελευθέρωση της βίζας, να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την επικαιροποίηση της τελωνειακής ένωσης και να ενισχύσουν τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας». 

Αυτή η έκθεση, ανέφερε τέλος η ανακοίνωση, «αποτελεί ένα νέο παράδειγμα της αποστασιοποιημένης, ιδεολογικής και μεροληπτικής συμπεριφοράς του ευρωκοινοβουλίου που μόνο βλάπτει τη φήμη του». 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΙΜΙ ΒΑΛΤΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ

Διεθνή / Ο Τίμι, η φάλαινα που είχε παγιδευτεί στα ρηχά της Βαλτικής, «πιθανότατα να έχει πεθάνει»

«Καθώς το ζώο βρισκόταν σε εξαιρετικά εξασθενημένη κατάσταση και είχε επανειλημμένα επιστρέψει στα ρηχά μετά από προηγούμενες προσπάθειες διάσωσης, είναι πολύ πιθανό να μην βρίσκεται στη ζωή» αναφέρουν ειδικοί
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ υπό όρους – Οξύνει τη ρητορική του ο Τραμπ

Η ιρανική πλευρά υποστηρίζει ότι η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ μπορεί να διασφαλιστεί με τον τερματισμό των αμερικανικών απειλών και την εφαρμογή νέων διαδικασιών, την ώρα που οι ΗΠΑ διατηρούν υψηλούς τόνους, προειδοποιώντας ακόμη και για κλιμάκωση των επιθέσεων σε περίπτωση μη συμφωνίας
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΟ ΠΟΤΟ RYANAIR

Διεθνή / Ryanair: Ο επικεφαλής της ζητά την απαγόρευση των αλκοολούχων ποτών το πρωί στα αεροδρόμια

Ο CEO της γνωστής αεροπορικής εταιρείας άσκησε ιδιαίτερη κριτική στα αεροδρόμια και τα bars εντός των χώρων αναμονής, αναρωτώμενος γιατί σερβίρεται αλκοόλ ακόμη και από τις 5 ή 6 το πρωί
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Axios: ΗΠΑ και Ιράν ένα βήμα πριν από συμφωνία για τερματισμό του πολέμου

Ο Λευκός Οίκος εμφανίζεται κοντά σε προκαταρκτική συμφωνία με το Ιράν για μονοσέλιδο μνημόνιο που θα μπορούσε να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου και έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα
THE LIFO TEAM
ΧΑΝΤΑΙΟΣ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΟΠΛΟΙΟ

Διεθνή / Χανταϊός: Προς τα Κανάρια Νησιά το κρουαζιερόπλοιο - Πώς θα απομακρυνθούν επιβάτες και πλήρωμα

Συνολικά, τρεις επιβάτες που ταξίδευαν με το MV Hondius έχουν χάσει τη ζωή τους, μετά τον απόπλου του από την Αργεντινή πριν από περίπου έναν μήνα για υπερατλαντικό ταξίδι
THE LIFO TEAM