Οργή για την Ιαπωνία που θέλει να σκοτώνει ξανά φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς

Οργή για την Ιαπωνία που θέλει να σκοτώνει ξανά φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς Facebook Twitter
0

Οργή σε φιλοζωικές οργανώσεις και φορείς άγριας ζωής προκαλεί η Ιαπωνία η οποία ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία για τον τερματισμό της απαγόρευσης της εμπορικής φαλαινοθηρίας, υποστηρίζοντας ότι οι πληθυσμοί ορισμένων τύπων φαλαινών έχουν ανακάμψει επαρκώς για να επιτρέψουν και πάλι το κυνήγι. 

Εκπρόσωποι της Ιαπωνίας στη συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Φαλαινοθηρίας (IWC) στη Βραζιλία υποστήριξαν ότι το μορατόριουμ της εμπορικής φαλαινοθηρίας του 1986 επρόκειτο να αποτελέσει προσωρινό μέτρο και κατηγόρησαν την IWC ότι εγκατέλειψε τον αρχικό της σκοπό που ήταν η αειφόρος χρήση των παγκόσμιων αποθεμάτων φαλαινών.

«Η επιστήμη είναι σαφής: υπάρχουν ορισμένα είδη φαλαινών των οποίων ο πληθυσμός είναι αρκετά υγιής», ανέφερε η ιαπωνική πρόταση με τίτλο Way Forward. 

Μετά την απαγόρευση, η Ιαπωνία είχε πετύχει να εκμεταλλεύεται ένα παράθυρο του κανόνα για να σκοτώνει φάλαινες για επιστημονικούς λόγους, αλλά έχει κατηγορηθεί για κατάχρησή τους

Η πρόταση ζητά να αλλάξει η διαδικασία λήψης αποφάσεων της IWC σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η αντιπαράθεση μεταξύ χωρών υπέρ και κατά της φαλαινοθηρίας.

Θα επιτρέπει επίσης στα μέλη της IWC να περάσουν τα όρια στα ποσοστά αλιευμάτων με απλή πλειοψηφία και όχι από την τρέχουσα πλειοψηφία των δύο τρίτων από το 2020 και μετά, μια αλλαγή που θα διευκόλυνε την Ιαπωνία να θέσει τέλος στην απαγόρευση της εμπορικής φαλαινοθηρίας.

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία κατηγορούν την Ιαπωνία ότι έχει χρησιμοποιήσει την οικονομική της επιρροή για να εξασφαλίσει ψήφους από τα μικρότερα κράτη μέλη της IWC κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συναντήσεων.

Και οι δύο χώρες δήλωσαν ξεκάθαρα πως θα πολεμήσουν το αίτημα της Ιαπωνίας και πως δεν θέλουν να επιτρέψουν την φαλαινοθηρία.

«Αυτή η συνάντηση είναι κρίσιμη. Η IWC πρέπει να είναι ένα σώμα διατήρησης φαλαινών του 21ου αιώνα, όχι λόμπι κατά των φαλαινών», δήλωσε ο Patrick Ramage, διευθυντής θαλάσσιων προγραμμάτων για το Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων.

«Οι χώρες μέλη πρέπει να παραμείνουν μαζί και να προωθήσουν την πρόοδο προς την προστασία των φαλαινών, να μην αφήσουν αυτή την επιτροπή να επιστρέψει στην εποχή της εμπορικής φαλαινοθηρίας», πρόσθεσε.

Η ψηφοφορία για το ιαπωνικό αίτημα θα γίνει την Παρασκευή, αλλά ήδη υπάρχουν οι πρώτες διαδηλώσεις όπως αυτή που έγινε στην Καμπέρα, έξω από την ιαπωνική πρεσβεία την Τρίτη.

«Η Ιαπωνία δεν θα μπορούσε να έχει προχωρήσει σε μια απερίσκεπτη πρόταση, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη διατήρηση, όσο και την καλή διαβίωση των φαλαινών», δήλωσε η Claire Bass,  διευθύντρια του βρετανικού υποκαταστήματος της Humane Society International.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς φιλόζωος για να ξέρει ότι το να σκοτώνεις μια φάλαινα με ένα καμάκι που εκρήγνυται μέσα στο σώμα της, σε πολλές περιπτώσεις δεν τη σκοτώνει αμέσως, και είναι μια βάρβαρη διαδικασία», είπε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ