Νομικά μέτρα κατά του ιδιοκτήτη διαφημιστικών πινακίδων ο οποίος σε πόστερ τον παρουσιάζει σαν άλλο Αδόλφο Χίτλερ έλαβε ο Εμανουέλ Μακρόν


Οι δικηγόροι του Γάλλου προέδρου θα ασκήσουν μήνυση μετά την εμφάνιση των πελώριων εικόνων στην πόλη Βαρ στα νότια της Γαλλιας. 


Το πόστερ που παρουσιάζει τον Μακρόν με το χαρακτηριστικό μουστάκι και περιβραχιόνιο χωρίς τη σβάστικα, αλλά με την επιγραφή LREM (σ.σ La République En Marche, το κόμμα του Γάλλου πρόεδρου) έχει λεζάντα: «Υπακούστε. Εμβολιαστείτε». 

 

 

Ο Michel-Ange Flori που δημιούργησε και ανάρτησε την εικόνα σε διάφορες περιοχές, είπε σε τοπική εφημερίδα πως κλήθηκε από την αστυνομία για εξηγήσεις: «Επιβεβαίωσαν πως υπήρχε διαμαρτυρία από το Ελιζέ. Εξεπλάγην και σοκαρίστηκα» είπε ο ίδιος. 


Στη συνέχεια, κατέφυγε στο τουίτερ και, με αναφορά στην αμφιλεγόμενη σάτιρα κατά του Μωάμεθ από το σατιρικό Λε Κανάρ Ενσενέ, καταγγέλλοντας πως «στη χώρα του Μακρόν είναι σάτιρα να δείχνουμε τα οπίσθια του Προφήτη, αλλά είναι βλασφημία να κοροϊδεύουμε τον Μακρόν σαν δικτάτορα». 
 

 

Ο γεννημένος στην Κορσική Φλορί που είναι ιδιοκτήτης περίπου 400 διαφημιστικών billboards στην περιοχή Βαρ, δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλεί αντιδράσεις με τα πόστερ του.

 

Το 2019, εν μέσω κορύφωσης του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων, του είχε επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ ενώ το 1999 καταδικάστηκε σε επτά χρόνια φυλάκιση επειδή «έδωσε εντολή για την κατεδάφιση κτηρίου με τη χρήση εκρηκτικών ουσιών».

 

Ο ίδιος, πάντως, επιμένει πως ασκεί το δικαίωμά του στην ελευθερία έκφρασης.

 

Με πληροφορίες από Guardian