Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οργή με τις δηλώσεις βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τους Ισραηλινούς αθλητές

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οργή με τις δηλώσεις βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τους Ισραηλινούς αθλητές Facebook Twitter
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός βουλευτή του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», ο οποίος είπε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και κάλεσε σε διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας τους.  

Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τόμας Πορτς είπε σε μια φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στο Παρίσι το Σάββατο: «Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από ένα διεθνές γεγονός που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να σας πω ότι όχι, η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι».  

«Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προθεσμία και όλους τους μοχλούς που έχουμε για να κινητοποιηθούμε» συνέχισε ο Τόμας Πορτς.  

Ο Γιόνοθαν Άρφι, επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), χαρακτήρισε τα σχόλια ως «απρεπή και ανεύθυνα», κατηγορώντας τον Πορτς ότι «βάζει στόχο στην πλάτη των ισραηλινών αθλητών». Ο Άρφι υπενθύμισε στον βουλευτή ότι «11 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972» και δήλωσε ότι οι Ολυμπιονίκες της χώρας είναι «ήδη οι πιο επικίνδυνοι» στους Αγώνες.  

Ο Πορτς δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να απαγορεύσει την ισραηλινή σημαία και τον ισραηλινό ύμνο στους Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή, «όπως γίνεται για τη Ρωσία».  

«Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα διπλά πρότυπα», δήλωσε ο Πορτς.  

Τα σχόλιά του προκάλεσαν επικρίσεις από άλλους πολιτικούς. Η Κάρεν Τέιμπ, μία από τις αντιδημάρχους του Παρισιού, δήλωσε ότι οι δηλώσεις ήταν επικίνδυνες και ντροπιαστικές. «Αυτό που περιμένουμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι η ιδέα της ένωσης. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν το μίσος» έγραψε ο Τέιμπ στο X. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, δήλωσε:  

«Οι υπαινιγμοί αντισημιτισμού στα σχόλιά του είναι προφανείς». 

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζερόμ Γκετζ έγραψε στο X: «Φυσικά οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως όλοι οι αθλητές από όλο τον κόσμο. Όχι γι' αυτό που είναι, αλλά γι' αυτό που κάνουν».  

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ έχει προγραμματίσει να δώσει τον πρώτο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες εναντίον του Μάλι στο στάδιο Parc des Princes του Παρισιού την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ LA GUARDIA

Διεθνή / Σύγκρουση αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη: «Λες και κόπηκε στα δύο» – Ξεκίνησαν οι έρευνες

Δύο πιλότοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν η πτήση AC8646 της Air Canada συγκρούστηκε με πυροσβεστικό όχημα στον διάδρομο του LaGuardia, αφήνοντας επιβάτες και αυτόπτες μάρτυρες σοκαρισμένους και εγκλωβισμένους για ώρες
THE LIFO TEAM
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΗΠΑ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Πάνω από τα 100 δολάρια ξανά το πετρέλαιο με φόντο τη σύγχυση στις συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν

Την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει λόγο για «παραγωγικές» συνομιλίες με την Τεχεράνη, η ιρανική πλευρά διαψεύδει κατηγορηματικά ότι υπήρξε επικοινωνία με την Ουάσιγκτον
THE LIFO TEAM