Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οργή με τις δηλώσεις βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τους Ισραηλινούς αθλητές

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οργή με τις δηλώσεις βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τους Ισραηλινούς αθλητές Facebook Twitter
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός βουλευτή του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», ο οποίος είπε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και κάλεσε σε διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας τους.  

Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τόμας Πορτς είπε σε μια φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στο Παρίσι το Σάββατο: «Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από ένα διεθνές γεγονός που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να σας πω ότι όχι, η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι».  

«Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προθεσμία και όλους τους μοχλούς που έχουμε για να κινητοποιηθούμε» συνέχισε ο Τόμας Πορτς.  

Ο Γιόνοθαν Άρφι, επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), χαρακτήρισε τα σχόλια ως «απρεπή και ανεύθυνα», κατηγορώντας τον Πορτς ότι «βάζει στόχο στην πλάτη των ισραηλινών αθλητών». Ο Άρφι υπενθύμισε στον βουλευτή ότι «11 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972» και δήλωσε ότι οι Ολυμπιονίκες της χώρας είναι «ήδη οι πιο επικίνδυνοι» στους Αγώνες.  

Ο Πορτς δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να απαγορεύσει την ισραηλινή σημαία και τον ισραηλινό ύμνο στους Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή, «όπως γίνεται για τη Ρωσία».  

«Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα διπλά πρότυπα», δήλωσε ο Πορτς.  

Τα σχόλιά του προκάλεσαν επικρίσεις από άλλους πολιτικούς. Η Κάρεν Τέιμπ, μία από τις αντιδημάρχους του Παρισιού, δήλωσε ότι οι δηλώσεις ήταν επικίνδυνες και ντροπιαστικές. «Αυτό που περιμένουμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι η ιδέα της ένωσης. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν το μίσος» έγραψε ο Τέιμπ στο X. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, δήλωσε:  

«Οι υπαινιγμοί αντισημιτισμού στα σχόλιά του είναι προφανείς». 

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζερόμ Γκετζ έγραψε στο X: «Φυσικά οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως όλοι οι αθλητές από όλο τον κόσμο. Όχι γι' αυτό που είναι, αλλά γι' αυτό που κάνουν».  

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ έχει προγραμματίσει να δώσει τον πρώτο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες εναντίον του Μάλι στο στάδιο Parc des Princes του Παρισιού την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΣΑΝΤ ΣΥΡΙΑ ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ

Διεθνή / Συρία: Σε εξέλιξη προετοιμασία υπόθεσης για εγκλήματα πολέμου κατά του καθεστώτος Άσαντ

Ο πρώην διοικητής της πολιτοφυλακής του καθεστώτος Άσαντ, κατηγορείται για μαζικές δολοφονίες και βίαιες εξαφανίσεις αμάχων στη Δαμασκό, σε μια υπόθεση που θεωρείται κρίσιμη για τη μεταβατική δικαιοσύνη στη Συρία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΠΙΤ ΧΕΓΚΣΕΘ ΚΟΝΓΚΡΕΣΟ

Διεθνή / Χέγκσεθ για Ιράν: «Ο πόλεμος ήταν αναγκαίος, αποτελούσαν υπαρξιακή απειλή»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας βρέθηκε ενώπιον του Κογκρέσου για να «λογοδοτήσει» και να δεχτεί ερωτήσεις - κυρίως για τον πόλεμο με το Ιράν, παρότι τυπικά η ακρόαση αφορούσε τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό του Πενταγώνου
THE LIFO TEAM
ΣΟΥΔΑΝ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ

Διεθνή / Οι ξεχασμένοι φύλακες των πυραμίδων του Σουδάν: Πώς ο πόλεμος άδειασε τη Μερόη

Κάποτε ήταν από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα του Σουδάν - Σήμερα, μέσα στον πόλεμο, οι πυραμίδες της Μερόης στέκουν σχεδόν έρημες, με ελάχιστους ανθρώπους να παλεύουν να διατηρήσουν ζωντανή μια ιστορία 2.400 ετών.
THE LIFO TEAM