Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οργή με τις δηλώσεις βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τους Ισραηλινούς αθλητές

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Οργή με τις δηλώσεις βουλευτή της «Ανυπότακτης Γαλλίας» για τους Ισραηλινούς αθλητές Facebook Twitter
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 στο Παρίσι / Φωτ.: ΕΡΑ
0

Οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις ενός βουλευτή του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος «Ανυπότακτη Γαλλία», ο οποίος είπε ότι οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και κάλεσε σε διαμαρτυρίες κατά της παρουσίας τους.  

Αναφερόμενος στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, ο Τόμας Πορτς είπε σε μια φιλοπαλαιστινιακή συγκέντρωση στο Παρίσι το Σάββατο: «Βρισκόμαστε μόλις λίγες ημέρες πριν από ένα διεθνές γεγονός που θα διεξαχθεί στο Παρίσι, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και είμαι εδώ για να σας πω ότι όχι, η ισραηλινή αντιπροσωπεία δεν είναι ευπρόσδεκτη στο Παρίσι».  

«Οι Ισραηλινοί αθλητές δεν είναι ευπρόσδεκτοι στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προθεσμία και όλους τους μοχλούς που έχουμε για να κινητοποιηθούμε» συνέχισε ο Τόμας Πορτς.  

Ο Γιόνοθαν Άρφι, επικεφαλής του Αντιπροσωπευτικού Συμβουλίου των Εβραϊκών Ιδρυμάτων στη Γαλλία (CRIF), χαρακτήρισε τα σχόλια ως «απρεπή και ανεύθυνα», κατηγορώντας τον Πορτς ότι «βάζει στόχο στην πλάτη των ισραηλινών αθλητών». Ο Άρφι υπενθύμισε στον βουλευτή ότι «11 Ισραηλινοί αθλητές σκοτώθηκαν από Παλαιστίνιους τρομοκράτες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972» και δήλωσε ότι οι Ολυμπιονίκες της χώρας είναι «ήδη οι πιο επικίνδυνοι» στους Αγώνες.  

Ο Πορτς δήλωσε αργότερα στην εφημερίδα Le Parisien ότι οι Γάλλοι διπλωμάτες θα πρέπει να ασκήσουν πίεση στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) να απαγορεύσει την ισραηλινή σημαία και τον ισραηλινό ύμνο στους Αγώνες, οι οποίοι ξεκινούν την Παρασκευή, «όπως γίνεται για τη Ρωσία».  

«Είναι καιρός να τελειώνουμε με τα διπλά πρότυπα», δήλωσε ο Πορτς.  

Τα σχόλιά του προκάλεσαν επικρίσεις από άλλους πολιτικούς. Η Κάρεν Τέιμπ, μία από τις αντιδημάρχους του Παρισιού, δήλωσε ότι οι δηλώσεις ήταν επικίνδυνες και ντροπιαστικές. «Αυτό που περιμένουμε από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους μας είναι η ιδέα της ένωσης. Αυτοί οι άνθρωποι υποστηρίζουν το μίσος» έγραψε ο Τέιμπ στο X. Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλντ Νταρμανάν, δήλωσε:  

«Οι υπαινιγμοί αντισημιτισμού στα σχόλιά του είναι προφανείς». 

Ο σοσιαλιστής βουλευτής Ζερόμ Γκετζ έγραψε στο X: «Φυσικά οι Ισραηλινοί αθλητές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως όλοι οι αθλητές από όλο τον κόσμο. Όχι γι' αυτό που είναι, αλλά γι' αυτό που κάνουν».  

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ισραήλ έχει προγραμματίσει να δώσει τον πρώτο της αγώνα στους Ολυμπιακούς Αγώνες εναντίον του Μάλι στο στάδιο Parc des Princes του Παρισιού την Τετάρτη, δύο ημέρες πριν από την τελετή έναρξης. 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Διεθνή / Τουρκία: «Λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα» - Επιβεβαίωσε ότι καταρρίφθηκε τρίτος πύραυλος από το Ιράν

Το περιστατικό σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά την κατάρριψη δεύτερου βαλλιστικού πυραύλου που είχε εκτοξευθεί από το Ιράν - Βίντεο από το περιστατικό
THE LIFO TEAM
Η Βουλή της Σενεγάλης ψήφισε αυστηρότερο νόμο κατά των ομόφυλων σχέσεων

Διεθνή / Η Βουλή της Σενεγάλης αυστηροποιεί τις διώξεις ομοφυλοφίλων: «Δεν είναι της κουλτούρας μας»

Η Βουλή της Σενεγάλης ενέκρινε νομοσχέδιο που αυξάνει στα 10 χρόνια τη μέγιστη ποινή για ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει κυρώσεις και για την προώθηση ή χρηματοδότησή τους.
THE LIFO TEAM
Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της , λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Διεθνή / Αγιατολάχ Χαμενεΐ: Η σύζυγος του είναι ακόμη ζωντανή - Ψευδείς οι αναφορές για τον θάνατό της, λένε τα ιρανικά ΜΜΕ

Ο Μοτζτάμπα Χαμενεΐ κατά τη διάρκεια του πρώτου επίσημου μηνύματός του στον λαό του Ιράν, αξίζει να σημειωθεί πως δεν ανέφερε πουθενά τη μητέρα του
THE LIFO TEAM
Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Διεθνή / Ισραήλ: «Οι τελευταίες μέρες ήταν οι πιο δύσκολες»: Η ζωή των κατοίκων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του πολέμου

Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ ζουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, προσπαθώντας να κρατήσουν την κανονικότητα παρά τις συνεχείς επιθέσεις της Χεζμπολάχ και τις εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων
THE LIFO TEAM
ΕΡΙΚ ΝΤΕΙΝ ΟΜΙΛΙΑ ALS ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Διεθνή / Έρικ Ντέιν: Προσπαθούσε μέσω AI να ανακτήσει την επικοινωνία με την οικογένειά του

Ο ηθοποιός είχε διαγνωστεί με ALS και είχε αρχίσει να χάνει τη δυνατότητα της ομιλίας - Η αποκάλυψη της συζύγου του, Ρεμπέκα Γκέιχαρτ για τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής του
THE LIFO TEAM