Ολοένα και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας

Ολοένα και περισσότερα παιδιά χρησιμοποιούνται παγκοσμίως σε τρομοκρατικές επιθέσεις αυτοκτονίας Facebook Twitter
1

Η Τουρκία θρηνεί 51 νεκρούς και σχεδόν 100 τραυματίες από έναν βομβιστή αυτοκτονίας που πυροδότησε τα εκρηκτικά ανάμεσα σε κόσμο που διασκέδαζε σε μια γαμήλια τελετή. Όμως λίγες ώρες αργότερα, το σοκ θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι ένα αγόρι ηλικίας 12-14 ετών ευθύνεται για το μακελειό στο Γκαζίαντεπ. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που στην Τουρκία, ένα παιδί ζωσμένο με εκρηκτικά, στάλθηκε να πεθάνει και να σκοτώσει.


Μικρά παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί τα τελευταία χρόνια ως βομβιστές αυτοκτονίας σε πολλές χώρες, κατά κύριο λόγο στη Νιγηρία. Ολοένα και περισσότερα παιδιά διαπράττουν επιθέσεις αυτοκτονίας στην περιοχή της λίμνης Τσαντ, όπου η ισλαμιστική νιγηριανή οργάνωση Μπόκο Χαράμ, αποδυναμωμένη στρατιωτικά, προσπαθεί να σπείρει τον τρόμο με κάθε μέσο, ανέφερε η Unicef σε μια έκθεσή της, τον Απρίλιο. Από τα 4 παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν σε επιθέσεις το 2014, ο αριθμός τους αυξήθηκε στα 44 την επόμενη χρονιά. Τρεις στους τέσσερις καμικάζι ήταν κορίτσια.


Στο Κάνο, τον Δεκέμβριο του 2015, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση αυτοκτονίας από ένα παιδί, χτύπημα που αποδίδεται στην Μπόκο Χαράμ. Τον Ιούλιο, στην ίδια πόλη, ένας 13χρονος σκοτώθηκε στην ίδια πόλη όταν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.


Στη Μάφα, στη βορειοανατολική Νιγηρία, ένας πολιτοφύλακας και τέσσερα κορίτσια καμικάζι σκοτώθηκαν τον Δεκέμβριο ενώ τον Ιανουάριο του 2015 στο Μαϊντουγκούρι τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν εξερράγη η βόμβα που μετέφερε ένα κοριτσάκι ηλικίας μόλις 10 ετών σε μια υπαίθρια αγορά της πόλης.

Φέτος τον Απρίλιο οι αρχές αποκάλυψαν ότι δύο χρόνια νωρίτερα συνελήφθη ένας 15χρονος που επιχείρησε να διαπράξει επίθεση αυτοκτονίας κατ' εντολή των Ταλιμπάν στο γραφείο του κυβερνήτη μιας περιοχής κοντά στην Κανταχάρ. Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι "αγόρια που δεν έχουν βγάλει ακόμη γένια" δεν χρησιμοποιούνται ποτέ σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι αρχές επισημαίνουν ότι συχνά συλλαμβάνονται έφηβοι που προορίζονται για καμικάζι.


Τον Μάρτιο του 2016 ένα 12χρονο αγόρι που επρόκειτο να γίνει βομβιστής αυτοκτονίας παραδόθηκε στις αρχές, στην επαρχία Νανγκαρχά. Οι Ταλιμπάν το είχαν στείλει να σκοτωθεί παίρνοντας μαζί του τους "άπιστους" στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων. Ο μικρός το μετάνιωσε την τελευταία στιγμή, όταν κατά τύχη είδε τα υποψήφια θύματά του να προσεύχονται σε ένα τζαμί.
Το 2012, ένας έφηβος καμικάζι σκότωσε τουλάχιστον έξι ανθρώπους κοντά στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ, στην καρδιά της Καμπούλ. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.


Τον Ιούλιο πέρσι το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από μικρά παιδιά για να διαπράττουν επιθέσεις αυτοκτονίας. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση, από τις αρχές του 2015 τουλάχιστον 18 παιδιά χρησιμοποιήθηκαν ως καμικάζι και σε μάχες μεταξύ του ΙΚ και των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.


Ο ΟΗΕ κατήγγειλε τον Φεβρουάριο του 2015 τη στρατολόγηση από "ένοπλες ομάδες" και ιδίως από το ΙΚ "μεγάλου αριθμού παιδιών", μεταξύ των οποίων ήταν και ανήλικοι με αναπηρίες. Τα παιδιά χρησιμοποιούνταν σε μάχες, γίνονταν καμικάζι ή ανθρώπινες ασπίδες ενώ υποβάλλονταν σε σεξουαλικά και άλλου είδους βασανιστήρια.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Διεθνή / Νετανιάχου: «Οι ΗΠΑ είχαν ενημερωθεί για την επίθεση στο Ιράν» – Τι αποκάλυψε για τον σχεδιασμό της επιχείρησης

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαιώνει ότι η Ουάσινγκτον γνώριζε εκ των προτέρων – Οι συνομιλίες με Τραμπ και το παρασκήνιο της απόφασης για πλήγμα στα πυρηνικά
LIFO NEWSROOM
Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Διεθνή / Επανέρχεται η «μόδα Εσκομπάρ» στην Κολομβία: Χιλιάδες παιδιά στρατολογούνται για να σκοτώνουν

Η επίθεση στον υποψήφιο πρόεδρο της Κολομβίας από 15χρονο συγκλονίζει τη χώρα και αναδεικνύει τη σκοτεινή πραγματικότητα της στρατολόγησης παιδιών από εγκληματικές οργανώσεις
LIFO NEWSROOM
Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Διεθνή / Οι επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν δείχνουν ότι ο Τραμπ δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει τον Νετανιάχου

Οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Ιράν προκαλούν ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ισραήλ, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να αποφύγει ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και κατάρρευση της διπλωματίας με την Τεχεράνη
LIFO NEWSROOM
Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Διεθνή / Εκτοξεύεται η τιμή του πετρελαίου μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν

Οι επιθέσεις του Ισραήλ σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν προκαλούν ανησυχίες για διακοπή των πετρελαϊκών ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ και άνοδο της τιμής του πετρελαίου παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM
Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Διεθνή / Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη καθοδήγησε τα drone της Ουκρανίας να χτυπήσουν ρωσικά αεροδρόμια

Η Ουκρανία επιδεικνύει την τεχνολογική της υπεροχή με drones AI στην επιχείρηση «Ιστός Αράχνης», καταστρέφοντας ρωσικές βάσεις και αεροσκάφη. Ανακαλύψτε πώς η τεχνητή νοημοσύνη και οι οπτικές ίνες αναδιαμορφώνουν τον πόλεμο
LIFO NEWSROOM
Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι

Διεθνή / Επίθεση στο Ιράν: Γιατί έγινε τώρα και ποιοι ήταν οι στόχοι - Για «κήρυξη πολέμου» κάνει λόγο η Τεχεράνη

Η επιχείρηση του Ισραήλ, που ονομάστηκε "Rising Lion", σκότωσε τον διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Διεθνή / Δομινικανή Δημοκρατία: Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του «Jet Set» για τον θάνατο 236 ατόμων μετά την κατάρρευση της οροφής

Η σύλληψη του ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου έγινε μετά από κατάθεση εργαζόμενου, ο οποίος προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία ότι είχε προειδοποιήσει τους ιδιοκτήτες για την επικίνδυνη κατάσταση της οροφής και είχε ζητήσει την ακύρωση της συναυλίας.
LIFO NEWSROOM