Ολλανδία: Στα εγκαίνια μουσείου του Ολοκαυτώματος ο Χέρτζογκ, εν μέσω διαμαρτυριών για τη Γάζα

Ολλανδία: Στα εγκαίνια μουσείου του Ολοκαυτώματος ο Χέρτζογκ, εν μέσω διαμαρτυριών για τη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στην Ολλανδία μετέβη ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, προκειμένου να παραστεί  στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ, εν μέσω διαμαρτυριών υπέρ των Παλαιστινίων. 

Το μουσείο αφηγείται τις ιστορίες μερικών από τους 102.000 Εβραίους που εκτοπίστηκαν από την Ολλανδία και δολοφονήθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανακοίνωση της παρουσίας του Χέρτζογκ είχε προκαλέσεις κύμα αντιδράσεων λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. 

Διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία κοντά στο μουσείο, φώναζαν συνθήματα όπως «Το ποτέ ξανά είναι τώρα» και «Εκεχειρία τώρα», ενώ κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Εβραίοι κατά της γενοκτονίας» και «Το εγγόνι ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος λέει: Σταματήστε το Ολοκαύτωμα στη Γάζα».

Οι υπηρεσίες υγείας στη Γάζα λένε πως πάνω από 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εκεί, ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. 

Μέλη της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία τοποθέτησαν πινακίδες παράκαμψης της κυκλοφορίας γύρω από το μουσείο για να κατευθύνουν τον Χέρτζογκ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά. 

Η ολλανδο-εβραϊκή αντισιωνιστική οργάνωση Erev Rave, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία μαζί με την ολλανδο-παλαιστινιακή κοινότητα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ανέφερε πως ενώ τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

Αντιμέτωπο με τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν ξεκίνησε εκείνο τον πόλεμο και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Χαμάς για τις εχθροπραξίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Διεθνή / Στη Γερουσία ο διευθυντής του FBI Κας Πατέλ: Σφοδρή κριτική για την υπόθεση Κερκ και τον φάκελο Επσταϊν

Η ακρόαση σημαδεύτηκε από έντονες επικρίσεις για τον χειρισμό της έρευνας για τη δολοφονία του Τσάρλι Κερκ όσο και στην απόφαση να μη δοθούν στη δημοσιότητα νέα στοιχεία από τον φάκελο του Τζέφρι Επσταϊν
LIFO NEWSROOM
Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Διεθνή / Ο Έλον Μασκ αγόρασε μετοχές της Tesla αξίας 1 δισ. δολαρίων - Μπορεί να γίνει ο πρώτος τρισεκατομμυριούχος;

Ο CEO της Tesla δείχνει αισιόδοξος για το μέλλον της εταιρείας, η επιτυχία της οποίας θα μπορούσε να τον μετατρέψει στον πρώτο τρισεκατομμυριούχο στην ιστορία, υπό προϋποθέσεις
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Καρόλου - Τραμπ: Ο βασιλιάς θα ψάξει ευήκοα ώτα σε έναν «αντι-περιβαλλοντιστή» πρόεδρο

Διεθνή / Η δεύτερη απόπειρα του βασιλιά Καρόλου να πείσει τον Τραμπ για την κλιματική κρίση

Ο Βασιλιάς Κάρολος επιχειρεί ξανά να πείσει τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάγκη δράσης απέναντι στην κλιματική αλλαγή, σε μια κρίσιμη συνάντηση στο Ουίνδσορ - Τι ειπώθηκε, πώς αντέδρασε ο Τραμπ και γιατί αυτή η συνομιλία μπορεί να καθορίσει το μέλλον του πλανήτη
LIFO NEWSROOM