Ολλανδία: Στα εγκαίνια μουσείου του Ολοκαυτώματος ο Χέρτζογκ, εν μέσω διαμαρτυριών για τη Γάζα

Ολλανδία: Στα εγκαίνια μουσείου του Ολοκαυτώματος ο Χέρτζογκ, εν μέσω διαμαρτυριών για τη Γάζα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Στην Ολλανδία μετέβη ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, προκειμένου να παραστεί  στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Άμστερνταμ, εν μέσω διαμαρτυριών υπέρ των Παλαιστινίων. 

Το μουσείο αφηγείται τις ιστορίες μερικών από τους 102.000 Εβραίους που εκτοπίστηκαν από την Ολλανδία και δολοφονήθηκαν σε ναζιστικά στρατόπεδα κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανακοίνωση της παρουσίας του Χέρτζογκ είχε προκαλέσεις κύμα αντιδράσεων λόγω του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα, όπου τουλάχιστον 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί. 

Διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί σε μια πλατεία κοντά στο μουσείο, φώναζαν συνθήματα όπως «Το ποτέ ξανά είναι τώρα» και «Εκεχειρία τώρα», ενώ κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πλακάτ που έγραφαν μεταξύ άλλων: «Εβραίοι κατά της γενοκτονίας» και «Το εγγόνι ενός επιζώντα του Ολοκαυτώματος λέει: Σταματήστε το Ολοκαύτωμα στη Γάζα».

Οι υπηρεσίες υγείας στη Γάζα λένε πως πάνω από 31.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε την επίθεσή του εκεί, ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από μαχητές της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. 

Μέλη της οργάνωσης υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία τοποθέτησαν πινακίδες παράκαμψης της κυκλοφορίας γύρω από το μουσείο για να κατευθύνουν τον Χέρτζογκ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του Ισραηλινού προέδρου αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά. 

Η ολλανδο-εβραϊκή αντισιωνιστική οργάνωση Erev Rave, που οργάνωσε τη διαμαρτυρία μαζί με την ολλανδο-παλαιστινιακή κοινότητα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, ανέφερε πως ενώ τιμά τη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, δεν μπορεί να παραμείνει άπραγη, ενώ ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται.

Αντιμέτωπο με τις επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, το Ισραήλ επισημαίνει πως δεν ξεκίνησε εκείνο τον πόλεμο και καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να ελαχιστοποιήσει τους θανάτους αμάχων, επιρρίπτοντας ευθύνες στη Χαμάς για τις εχθροπραξίες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΑΡΟΝΤΙΤΣΚΙ ΣΚΑΚΙ

Διεθνή / Σκάκι: Πώς οι ατεκμηρίωτες κατηγορίες σε βάρος του Ντάνιελ Ναροντίτσκι οδήγησαν στον θάνατό του

Ο Ντάνιελ Ναροντίτσκι ήταν ένας από τους κορυφαίους παίκτες μπλιτζ στον κόσμο - Ο θάνατός του, μετά τις κατηγορίες για απάτη από τον παιδικό του ήρωα, έφερε στην επιφάνεια βαθιά προβλήματα στο χώρο του σκακιού
LIFO NEWSROOM
Χονγκ Κονγκ: Στους 146 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

Διεθνή / Χονγκ Κονγκ: Στους 146 οι νεκροί από την πυρκαγιά σε συγκρότημα πολυκατοικιών

Το συγκρότημα των οκτώ ουρανοξυστών, που φιλοξενούσε πάνω από 4.600 άτομα, ήταν υπό ανακαίνιση και καλυπτόταν από ικριώματα από μπαμπού, τα οποία φαίνεται ότι ευνόησαν στην εξάπλωση της φωτιάς
LIFO NEWSROOM
Οι συναντήσεις Πάπα–Βαρθολομαίου και το μήνυμά της για τον χριστιανικό κόσμο

Ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη / Οι συναντήσεις Πάπα–Βαρθολομαίου και το μήνυμά τους για τον χριστιανικό κόσμο

Από τη Νίκαια έως το Φανάρι, η παρουσία του Πάπα Λέοντα και η κοινή προσευχή με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναζωογονούν τον διαθρησκειακό διάλογο και στέλνουν ισχυρό μήνυμα ενότητας σε μια περίοδο γεωπολιτικής αβεβαιότητας για τον χριστιανικό κόσμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ