Ολλανδία: Η ανθοκομική βιομηχανία «μαραίνεται» εξαιτίας του κορωνοϊού

Ολλανδία: Η ανθοκομική βιομηχανία «μαραίνεται» εξαιτίας του κορωνοϊού Facebook Twitter
Η ανθοκομική βιομηχανία της Ολλανδίας «μαραίνεται» εξαιτίας του κορωνοϊού (EPA)
0

Παρά τις πολύχρωμες εικόνες της ολλανδικής υπαίθρου, η ανθοκομική βιομηχανία συνεχίζει να μαραίνεται λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι ανθοκόμοι διατηρούν όσα αποθέματα μπορούν, αλλά η πραγματικότητα είναι ζοφερή, καθώς η πλειοψηφία της φετινής σοδειάς θα καταλήξει στα αζήτητα.

«Οι απώλειες είναι τεράστιες» δήλωσε ο Michel van Schie της FloraHolland, ηγέτιδας εταιρείας στον χώρο της ανθοκομίας παγκοσμίως.

«Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο το 30% του κανονικού μας κύκλου εργασιών και μιλάμε για την πιο πολυάσχολη περίοδο του έτους».

Οι καθημερινές πωλήσεις τον Μάρτιο συνήθως ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας με πιο εντατικούς ρυθμούς κατά τις διακοπές του Πάσχα και την Ημέρα της Μητέρας τον Μάιο.

Συνολικά, το 35% της παγκόσμιας εξαγωγής λουλουδιών και φυτών, αξίας 6,2 δισ. ευρώ ετησίως, προέρχεται από Ολλανδούς καλλιεργητές αλλά και από αγροκτήματα της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής.

Ο Van Schie δήλωσε ότι τα προβλήματα οξύνθηκαν στις 13 Μαρτίου, καθώς οι ακυρώσεις πτήσεων και οι απαγορεύσεις των δημόσιων συγκεντρώσεων σε πολλές χώρες σήμαιναν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των λουλουδιών κατά τη δημοπρασία τους εκείνη την ημέρα δεν είχε πωληθεί και κυριολεκτικά τα λουλούδια καταστράφηκαν.

Ολλανδία: Η ανθοκομική βιομηχανία «μαραίνεται» εξαιτίας του κορωνοϊού Facebook Twitter

«Την επόμενη Δευτέρα (μετά τις 13 Μαρτίου) ήταν 50% η ζήτηση και στη συνέχεια έπρεπε να λάβουμε μέτρα. Είπαμε στους καλλιεργητές μας να μειώσουν την προσφορά, γιατί διαφορετικά θα πρέπει να καταστραφούν τα λουλούδια».

Αρκετοί Ολλανδοί καλλιεργητές τουλίπας έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να απαλλαγούν από το απόθεμα, οργανώνοντας πωλήσεις με μειωμένες τιμές ή πραγματοποιώντας αποστολή λουλουδιών σε νοσοκομεία για να ευαισθητοποιήσουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας και τους ασθενείς. Αλλά αυτές είναι τοπικές λύσεις, καθώς το 85% των ολλανδικών λουλουδιών, κυρίως τουλίπες, εξάγεται.

Ο Ολλανδικός Οργανισμός Γεωργίας και Οπωροκηπευτικών (LTO) εκτιμά τις ζημίες σε ολόκληρη την ολλανδική γεωργική βιομηχανία στα 5 δισ. ευρώ. Συμβουλεύει, δε, τους αγρότες, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργητών λουλουδιών, να κρατούν τις αποδείξεις τους για τη σοδειά που καταλήγει στα σκουπίδια.

«Όταν δεν γιορτάζονται γενέθλια, όταν δεν υπάρχουν γάμοι, όταν δεν υπάρχουν άλλες εκδηλώσεις, δεν υπάρχει ανάγκη για λουλούδια σε τεράστιες ποσότητες» δήλωσε ο Van Schie.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΙΚΤΟΚ ΚΑΤΑΓΓΕΊΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

Διεθνή / TikTok: «Επικρατεί εκφοβισμός και παρενόχληση», καταγγέλλει πρώην υπάλληλος της εταιρείας

«Μερικές φορές κλαις, αλλά μετά συνεχίζεις να δουλεύεις γιατί πρέπει να πετύχεις τους στόχους, αλλιώς, θα επηρεαστεί το μπόνους σου, η εργασιακή σου ασφάλεια, ο μισθός σου», αποκαλύπτει η Lynda Ouaza
THE LIFO TEAM
Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε ποτέ αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Διεθνή / Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε πλήρως τη συνεργασία της με τη Ρωσία - «Εμείς δεν θα επιτρέπαμε αντίστοιχη συμπεριφορά εις βάρος της»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επιπλέον πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες χώρες που απέστειλαν όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν σε πόλεις με πολυάριθμη ελληνική διασπορά
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Η Σάρα Φέργκιουσον πήγε τις κόρες τους για δείπνο με τον Έπσταϊν μετά την αποφυλάκισή του

Τα email στάλθηκαν πέντε ημέρες μετά την αποφυλάκιση του Έπσταϊν, ο οποίος εξέτισε 13 μήνες φυλάκισης, μεταξύ άλλων για απόπειρα εμπλοκής ανηλίκου σε πορνεία
THE LIFO TEAM