Ολλανδή δημοσιογράφος περιγράφει πώς συνελήφθη επειδή φιλοξενούσε στην Ύδρα αιτούντα άσυλο

Ολλανδή δημοσιογράφος περιγράφει πώς συνελήφθη επειδή φιλοξενούσε στην Ύδρα αιτούντα άσυλο Facebook Twitter
Πηγή φωτό Facebook
0

Ολλανδή δημοσιογράφος, που ζει στην Ελλάδα, περιέγραψε στον Guardian πώς συνελήφθη επειδή φιλοξενούσε στο σπίτι της στην Ύδρα έναν Αφγανό αιτούντα άσυλο. 

Η 61χρονη Ίνγκεμποργκ Μπέουχελ- ανταποκρίτρια ολλανδικών ΜΜΕ που ζει στην Ύδρα εδώ και περίπου 40 χρόνια- είναι αντιμέτωπη με έως ένα χρόνο φυλάκισης και πρόστιμο 5.000 ευρώ αν καταδικαστεί. 

Η δημοσιογράφος συνελήφθη στις 13 Ιουνίου για «διευκόλυνση παράνομης διαμονής ξένου πολίτη» στην Ελλάδα. Η ίδια δήλωσε στον Guardian ότι συνελήφθη επειδή ντόπιοι ειδοποίησαν την αστυνομία για την παρουσία του Φρίντον, ενός 23χρονου αιτούντα άσυλο από το Αφγανιστάν. Ο Φρίντον μένει μαζί της ενώ έχει κάνει έφεση για την αρνητική απόφαση στην αίτησή του για άσυλο. 

«Διάφοροι θυμωμένοι νησιώτες τους κάλεσαν (σ.σ αξιωματικούς της αστυνομίας) λέγοντας ότι είχα μια “ύποπτη” σχέση με κάποιον “παράνομο” στο σπίτι μου», δήλωσε η Μπέουχελ στον Guardian. «Με έθεσαν υπό κράτηση σαν να ήμουν κάποιου είδους φονικός τρομοκράτης. Δεν με άφηναν ούτε να πάω στο σπίτι μου για να πάρω τα χάπια μου και αποσμητικό», συμπλήρωσε. 

Η Μπέουχελ και ο Φρίντον κρατήθηκαν τη νύχτα στην Ύδρα και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, με χειροπέδες, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα. Η δημοσιογράφος δήλωσε ότι δεν ήταν μυστικό ότι ο Φρίντον έμενε μαζί της και ότι είχε καλύψει την υπόθεσή του ως δημοσιογράφος. 

«Το όλο ζήτημα της απόκρυψης είναι γελοίο», είπε η δημοσιογράφος. «Υπάρχουν γράμματα που χρονολογούνται από μία δικαστική υπόθεση τον Ιανουάριο του 2020 που αναφέρουν ότι τον φροντίζω και πληρώνω για τον δικηγόρο του και τα μαθήματα ελληνικών του», συμπλήρωσε. 

Η αρχική αίτηση του Φρίντον για άσυλο στην Ελλάδα απορρίφθηκε λόγω προβλημάτων στη μετάφραση κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο «Δεν έχει μπορέσει να κλείσει ραντεβού με την ελληνική υπηρεσία ασύλου. Τηλεφωνεί εδώ και μήνες και δεν έχει πάρει απάντηση», συμπλήρωσε. 

Η Μπέουχελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η σύλληψή της συμβαδίζει με άλλα παράπονα για την αστυνομία και τις ελληνικές αρχές για παρενόχληση δημοσιογράφων. Η κατηγορία που απαγγέλθηκε στην περίπτωσή της χρησιμοποιείται πιο συχνά στη δίωξη υποθέσεων παράνομης διακίνησης, δήλωσε ο δικηγόρος της δημοσιογράφου, Βασίλης Παπαδόπουλος. Αυτό αντιπροσωπεύει την αυστηροποίηση της επίσημης αντίδρασης σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σχολίασε ο ίδιος. 

Πλέον, τόσο η Μπέουχελ όσο και ο Φρίντον έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης της δημοσιογράφου δεν έχει ανακοινωθεί, μετά την αναβολή της για τον Οκτώβριο λόγω των περιορισμών για τον κορωνοϊό.  

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM
Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Διεθνή / Από τη «Λολίτα» στο «Λολίτα εξπρές»: Η σχέση του Έπσταϊν με τον εκδότη του περιβόητου βιβλίου του Ναμπόκοφ

Αναζητώντας υλικό για τη βιογραφία του Τζορτζ Γουάιντενφελντ, ο ιστορικός Τόμας Χάρντινγκ ανακάλυψε επιστολές που αντάλλαξαν ο Βρετανός μεγαλοεκδότης, η Γκισλέν Μάξγουελ και ο Έπσταϊν, το ιδιωτικό τζετ του οποίου λεγόταν «Lolita Express».
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM