Όλα έτοιμα για την μεγάλη επίθεση ανακατάληψης της Ράκας

Όλα έτοιμα για την μεγάλη επίθεση ανακατάληψης της Ράκας Facebook Twitter
0


Περί τις 300 οικογένειες μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος έχουν διαφύγει από τη Ράκα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς προετοιμάζεται η επίθεση κατά της «πρωτεύουσας» της τζιχαντιστικής οργάνωσης στη Συρία.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, «300 οικογένειες ξένων μαχητών του Ισλαμικού Κράτους έχουν εγκαταλείψει από τα ξημερώματα της Παρασκευής την πόλη της Ράκα για να καταφύγουν στις επαρχίες Ντέιρ Εζόρ και Χάμα.


Κούρδοι και άραβες μαχητές στη Συρία (FDS), με την υποστήριξη των ΗΠΑ, εξαπέλυσαν τον Νοέμβριο επίθεση για την κατάληψη της Ράκα και κατόρθωσαν σε διάστημα λίγων εβδομάδων να αποκόψουν τους κύριους άξονες επικοινωνίας της πόλης με τον έξω κόσμο, ανοίγοντας τον δρόμο για την τελική επίθεση.


Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις βρίσκονται πλέον σε απόσταση 8 χιλιομέτρων βορειο-ανατολικά της Ράκα.


Ομως, αν οι μεγάλοι οδικοί άξονες προς ανατολάς, βορράν και δυσμάς είναι αποκλεισμένοι, οι προς νότον έξοδοι της πόλης, προς την πλευρά του Ευφράτη, παραμένουν ανοικτές για τους τζιχαντιστές. «Οι οικογένειες των τζιχαντιστών κατόρθωσαν να διασχίσουν τον ποταμό και να διαφύγουν» προς τον νότο, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντελραχμάν. Από εκεί, κατευθύνθηκαν είτε προς την επαρχία Ντέιρ Εζόρ, την οποία ελέγχουν πλήρως, είτε προς την επαρχία τη Χάμα, όπου ελέγχουν το ανατολικό τμήμα.

Ωστόσο, οι αμερικανοί στρατιωτικοί θεωρούν ότι η Ράκα είναι σε μεγάλο βαθμό αποκομμένη από τα υπόλοιπα εδάφη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών, τα στελέχη της τζιχαντιστικής οργάνωσης εγκαταλείπουν τη Ράκα και κατευθύνονται προς ασφαλέστερες περιοχές.

Εν όψει της τελικής επίθεσης, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την Πέμπτη την αποστολή 400 επιπλέον στρατιωτικών και την ανάπτυξη μονάδας πυροβολικού του σώματος των Πεζοναυτών για την υποστήριξη της επίθεσης.


Οι 400 αυτοί στρατιωτικοί προστίθενται στους 500 που ήσαν ήδη ανεπτυγμένοι στην περιοχή σε συμβουλευτική αποστολή για την υποστήριξη των αράβων και των κούρδων μαχητών. Οι δυνάμεις του πυροβολικού θα επιτρέψουν πλέον στις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν απευθείας την επίθεση.


Η κατάσταση δυσαρεστεί την Τουρκία, η οποία προσπάθησε να αποτρέψει την ανάθεση της κατάληψης της Ράκα στις αραβο-κουρδικές δυνάμεις. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε με επιμονή στο τέλος του Φεβρουαρίου την επιθυμία της χώρας του να συμμετάσχει στην επιχείρηση, χωρίς τη συμμετοχή των κούρδων μαχητών.


Εκτός από τους άραβες και κούρδους μαχητές του FDS, την κατάληψη της Ράκα διεκδικούν υποστηριζόμενοι από την Τουρκία σύροι αντάρτες και οι υποστηριζόμενες από τη Μόσχα στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού.


Σε σημερινή του συνέντευξη στο κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix TV, o Μπασάρ αλ Ασαντ δήλωσε ότι η Ράκα αποτελεί προτεραιότητα για τον συριακό στρατό. «Βρισκόμαστε πλέον πολύ κοντά στη Ράκα. Οι δυνάμεις μας έχουν φθάσει στον Ευφράτη, που βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη της Ράκα», είπε.


Ο ποταμός Ευφράτης αποτελεί φυσικό σύνορο ανάμεσα στις επαρχίες του Χαλεπίου και της Ράκα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λούβρο: Η εταιρεία πίσω από το αναβατόριο της ληστείας κάνει καμπάνια με χιούμορ

Διεθνή / Ληστεία στο Λούβρο: «Μεταφέρουμε τους θησαυρούς σας γρήγορα και αθόρυβα» - Η viral διαφήμιση της εταιρείας του ανυψωτικού

«Δώστε στην ομάδα μάρκετινγκ μια καλή αύξηση» ήταν ένα από τα δεκάδες σχόλια των χρηστών, κάτω από τη διαφήμιση του ανυψωτικού που χρησιμοποίησαν οι δράστες της κινηματογραφικής ληστείας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το οικόσημο του αφαιρέθηκε από το κάστρο του Ουίνδσορ - Μία κίνηση με ισχυρό συμβολισμό

Στην περίπτωση του αδελφού του βασιλιά Καρόλου, η κίνηση αυτή είναι εξαιρετικά σπάνια και πολύ σοβαρή - Δείχνει δημόσια ντροπή ή αποπομπή από τον θεσμό
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Διεθνή / ΠΟΥ: Η κατάσταση στη Γάζα παραμένει καταστροφική παρά την εκεχειρία

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δηλώνει ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη βελτίωση στην ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα από τότε που τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
LIFO NEWSROOM
ΜΕΛΟΝΙ ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΤΡΑ

Διεθνή / Μελόνι: «Η Ιταλία έτοιμη να υποστηρίξει» τις κυρώσεις της ΕΕ κατά του Ισραήλ για την επέκταση οικισμών

Χαρακτήρισε επίσης, «απαράδεκτες τις βίαιες δηλώσεις» ορισμένων Ισραηλινών αξιωματούχων - Τι είπε για την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης από την Ιταλία
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Μήπως ο τίτλος του δούκα του Γιορκ είναι καταραμένος;

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είναι ο πρώτος δούκας του Γιορκ που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου - Αποκεφαλισμοί, προδοσίες και άσχημες ειδήσεις έχουν σημαδέψει την ιστορία του τίτλου
LIFO NEWSROOM
Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βυθίστηκε στο μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Διεθνή / Σεξουαλική παρενόχληση, κατάχρηση εξουσίας και συγκάλυψη: Η Αγγλικανική Εκκλησία βιώνει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ιστορίας της

Ο αρχιεπίσκοπος Στίβεν Γουντ κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση, ενώ η Αγγλικανική Εκκλησία της Βόρειας Αμερικής βυθίζεται σε κρίση εμπιστοσύνης
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

Διεθνή / Ο Τραμπ προειδοποιεί το Ισραήλ πως θα χάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, εάν προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη

«Αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί επειδή έδωσα τον λόγο μου στις αραβικές χώρες», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ερώτηση σχετική με την προσάρτηση της περιοχής από το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM