ΟΗΕ: Υποσιτισμός άνευ προηγουμένου πλήττει τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν, στο Τιγκράι

ΟΗΕ: Υποσιτισμός άνευ προηγουμένου πλήττει τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν, στο Τιγκράι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου ΑP
0

Υποσιτισμός άνευ προηγουμένου πλήττει- έπειτα από δέκα μήνες πολέμου- τις έγκυες και τις γυναίκες που θηλάζουν στην περιοχή Τιγκράι της Αιθιοπίας, προειδοποίησε ο ΟΗΕ. 

Έκθεση του γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) κάνει λόγο και για ανησυχητικό υποσιτισμό ανάμεσα στα παιδιά. 

«Στις περίπου 15.000 έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες που παρακολουθήθηκαν την περίοδο της μελέτης, περισσότερες από 12.000, δηλαδή περίπου το 79%, διαγνώστηκαν με σοβαρό υποσιτισμό», επισημαίνει το OCHA.

Στα παιδιά κάτω των 5 ετών, το επίπεδο μέτριου υποσιτισμού επίσης «ξεπερνά τα επίπεδα επείγουσας ανάγκης, τα οποία έχουν οριστεί στο 15%, φτάνοντας περίπου στο 18%». Την ίδια ώρα, το ποσοστό των παιδιών που υποφέρουν από σοβαρό υποσιτισμό φτάνει το 2,4%, πάνω από το όριο συναγερμού, που είναι 2%, τονίζει η έκθεση. 

Στο μεταξύ την Πέμπτη η κυβέρνηση της Αιθιοπίας ανακοίνωσε ότι απελαύνονται εντός 72 ωρών επτά αξιωματούχοι του ΟΗΕ, τους οποίους κατηγορεί για ανάμειξη σε εσωτερικές υποθέσεις. Ανάμεσα σε αυτούς τους αξιωματούχους είναι μέλη του OCHA και της UNICEF. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε συγκλονισμένος και διπλωμάτες ανέφεραν ότι σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κεκλεισμένων των θυρών. 

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι έχουν «περάσει το όριο της πείνας», αλλά στην περιοχή φτάνει πολύ μικρή ανθρωπιστική βοήθεια. Το επταήμερο έως την Τρίτη, έφτασαν στο Τιγκράι 79 φορτηγά με βοήθεια, σύμφωνα με την έκθεση του OCHA. «Με αυτά ανήλθε σε 606 ο αριθμός των φορτηγών που έχει φτάσει από τις 12 Ιουλίου, δηλαδή το 11% των φορτηγών που κρίνονται ως απαραίτητα», επισημαίνει η έκθεση. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ