Αιθιοπία: Πεθαίνοντας από λιμό στο αποκλεισμένο από ανθρωπιστική βοήθεια Τιγκράι

'I just cry': Dying of hunger in Ethiopia's blockaded Tigray Facebook Twitter
Την περασμένη εβδομάδα μια μητέρα και το νεογέννητο μωρό της βάρους 770 γραμμαρίων πέθαναν από ασιτία στο Τιγκράι - Πηγή φωτογραφίας: ΑΡ
0

Εδώ και μήνες, τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για λιμό στην Αιθιοπία. Τώρα, εσωτερικά έγγραφα και περιγραφές μαρτύρων αποκαλύπτουν τους πρώτους θανάτους από πείνα στο Τιγκράι, από τη στιγμή που η κυβέρνηση της Αιθιοπίας επέβαλε τον Ιούνιο αυτό που ο ΟΗΕ αποκάλεσε «de facto αποκλεισμό ανθρωπιστικής βοήθειας». 

Την περασμένη εβδομάδα μια μητέρα και το νεογέννητο μωρό της που ζύγιζε μόλις 770 γραμμάρια λιμοκτόνησαν έως θανάτου. Σε πολλές περιοχές της Τιγκράι οι άνθρωποι τρώνε μόνο πράσινα φύλλα για μέρες. 

Ο λιμός είναι το τελευταίο, δραματικό κεφάλαιο μιας σύγκρουσης όπου οι πολίτες της Τιγκράι έχουν σφαγιαστεί, βιαστεί και εκδιωχθεί βίαια από τις εστίες τους. Μήνες αφότου οι σοδειές παραδόθηκαν στην πυρά και οι εκεί κοινότητες εγκαταλείφθηκαν στο έλεος τους, ενέσκυψε στην περιοχή μια νέα μάστιγα θανάτου, αυτή που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν «τη χειρότερη επισιτιστική κρίση της τελευταίας δεκαετίας». 

«Δολοφονείτε ανθρώπους. Μου είπαν 'ναι, οκ, θα το προωθήσουμε στον προωθυπουργό'. Τι μπορώ να κάνω; Απλώς κλαίω» ανέφερε σε τηλεφώνημά του στο υπουργείο Υγείας της Αιθιοπίας, ο Χαγελόμ Κεμπεντέ, πρώην διοικητής νοσοκομείου στο Τιγκράι. 


Ο ίδιος έδωσε στο Associated Press φωτογραφίες κάποιων από τα 50 παιδιά που δέχονται «εντατική θεραπεία» λόγω υποσιτισμού. Πρόκειται για τις πρώτες φωτογραφίες που έρχονται στη δημοσιότητα από το Τιγκράι μετά από πολλούς μήνες. 


Τον Ιούνιο οι δυνάμεις του Τιγκράι επανακατέλαβαν την περιοχή των 6 εκατομμυρίων ανθρώπων και η κυβέρνηση της Αιθιοπίας κήρυξε εκεχειρία, επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους. Ωστόσο, αντί να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να κυκλοφορήσει ελεύθερα, απέκλεισε την περιοχή πιο ασφυκτικά από ποτέ. 

Πάνω από 350.000 τόνοι επισιτιστικής βοήθειας βρίσκονται στην Αιθιοπία, αλλά σχεδόν τίποτα από αυτήν δεν έχει παρασχεθεί στο Τιγκράι. Επιπλέον, το Τιγκράι βρίσκεται στο «σκοτάδι» αφού δεν λειτουργούν τηλεπικοινωνίες, ίντερνετ, τραπεζικές υπηρεσίες. 


Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας αρνείται πως η περιοχή πλήττεται από λιμό, κατηγορώντας τις εκεί δυνάμεις για τα προβλήματα προμηθειών. 


Με πληροφορίες από ΑΡ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Διεθνή / Ρώμη: Σε εφαρμογή από σήμερα το εισιτήριο εισόδου για τη Φοντάνα ντι Τρέβι

Το νέο μέτρο εκτιμάται πως θα ενισχύσει τα δημοτικά ταμεία έως και κατά 20 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να προορίζονται για τη βελτίωση των υποδομών για τους τουρίστες και των υπηρεσιών που σχετίζονται με τον χώρο
THE LIFO TEAM
Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Διεθνή / Νικολάς Μαδούρο: Πώς θα μπορούσαν οι δικηγόροι του να ανατρέψουν την υπόθεση εναντίον του;

Η ποινική υπόθεση κατά του Μαδούρο είναι εξαιρετικά περίπλοκη από νομικής άποψης - Ως εκ τούτου, η υπεράσπισή του ενδέχεται να επιχειρήσει διάφορους τρόπους να ανατρέψει την υπόθεση πριν φτάσει σε δίκη
THE LIFO TEAM
Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM