ΟΗΕ: Τα μέτρα λόγω κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως

ΟΗΕ: Τα μέτρα λόγω κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσουν ελλείψεις τροφίμων παγκοσμίως Facebook Twitter
6

Τα έκτακτα μέτρα πρόληψης και προστασίας που έχουν επιβληθεί από τις κυβερνήσεις του κόσμου εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας κορωνοϊού ενδέχεται να προκαλέσουν ελλείψεις σε τρόφιμα σε όλο τον κόσμο, προειδοποίησε το Επισιτιστικό Σώμα των Ηνωμένων Εθνών.

Οι φετινές σοδειές είναι πλούσιες και οι προοπτικές για βασικές καλλιέργειες πολλά υποσχόμενες, ωστόσο η έλλειψη εργατών λόγω των περιοριστικών μέτρων στην κυκλοφορία των πολιτών, καθώς και οι πολιτικές προστατευτισμού (δασμοί και απαγορεύσεις εξαγωγών), σημαίνει πως τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να εμφανιστούν τα πρώτα προβλήματα, εξηγεί ο Μάξιμο Τορέρο, επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

«Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να περιορίσουν οι κυβερνήσεις τη ροή τροφίμων. Όλα τα μέτρα κατά του ελεύθερου εμπορίου θα είναι αντιπαραγωγικά. Τώρα δεν είναι η ώρα για περιορισμούς ή επιβολή εμπορικών εμποδίων. Τώρα είναι η στιγμή να προστατεύσουμε τη ροή τροφίμων στον κόσμο» ανέφερε ο ίδιος.

Όπως είπε, οι κυβερνήσεις πρέπει να αντισταθούν στην τάση προστασίας της δικής τους παραγωγής και εφοδιασμού τροφίμων, περιορίζοντας τις εξαγωγές. Επικαλέστηκε, δε, την περίπτωση του Καζακστάν που, σύμφωνα με το Bloomberg, απαγόρευσε τις εξαγωγές σιτάλευρου, επιβάλλοντας ακόμα περιορισμούς σε φαγόπυρο και λαχανικά (μεταξύ αυτών κρεμμύδια, καρότα, πατάτες). Επιπλέον, το Βιετνάμ, τρίτος εξαγωγέας ρυζιού στον κόσμο, προσωρινά ανέστειλε τα συμβόλαια εξαγωγών ρυζιού. Η Ρωσία, μεγαλύτερη εξαγωγέας αλευριού στον κόσμο, επίσης ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν.

«Οι εμπορικοί φραγμοί θα δημιουργήσουν ακραία μεταβλητότητα. Θα επιδεινώσουν την κατάσταση. Αυτό ακριβώς παρατηρούμε στις επισιτιστικές κρίσεις» προειδοποιεί ο Τορέρο.

Ενώ οι προμήθειες τροφίμων «τρέχουν» κανονικά προσώρας στις περισσότερες χώρες του κόσμου, τα προβλήματα μπορεί να αρχίσουν να είναι ορατά τις επόμενες εβδομάδες και να ενταθούν τους επόμενους δύο μήνες, δηλαδή την εποχή ωρίμανσης των βασικών φρούτων και λαχανικών. Τα προϊόντα αυτά είναι βραχυχρόνιας ωρίμανσης, ευπαθή και αναλώσιμα, γι' αυτό και χρειάζονται έμπειρους εργάτες για έγκαιρη συγκομιδή και άμεση κατανάλωση.

«Πρέπει να προσέχουμε να μη σπάσουμε την πολύτιμη αλυσίδα τροφίμων και εφοδιασμού, ειδάλλως θα αντιμετωπίσουμε σύντομα προβλήματα με τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά» προειδοποίησε ο Τορέρο.

Όσο οι κυβερνήσεις επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις, τα ταξίδια και την κυκλοφορία, τόσο πιο δύσκολη θα γίνεται η αξιοποίηση εποχικών εργατών για την καλλιέργεια και συγκομιδή βασικών αγαθών.

«Ο κορωνοϊός πλήττει το εργατικό δυναμικό και τα προβλήματα εφοδιασμού γίνονται σημαντικά. Πρέπει να εφαρμόσουμε πολιτικές ώστε το εργατικό δυναμικό να μπορεί να συνεχίσει να κάνει τη δουλειά του. Η προστασία των ανθρώπων είναι σημαντική, ωστόσο χρειαζόμαστε και το εργατικό δυναμικό. Οι μεγάλες χώρες του κόσμου πρέπει να εφαρμόσουν αυτού του είδους τις πολιτικές για να διασφαλίσουν τον απρόσκοπτο εφοδιασμό σε τρόφιμα» επισημαίνει το στέλεχος του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντριβή του ελικοπτέρου του Ραϊσι και η προσπάθεια αναβάθμισης του γηρασμένου αεροπορικού στόλου του Ιράν

Διεθνή / Η συντριβή του ελικοπτέρου με τον Ραϊσι και η προσπάθεια του Ιράν να εκσυγχρονίσει την αεροπορία του

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι σκοτώθηκε σε ένα ελικόπτερο κατασκευής ΗΠΑ που σχεδιάστηκε για τον πόλεμο του Βιετνάμ, που δείχνει τη δυσκολία του Ιράν να εξασφαλίσει εξαρτήματα εν μέσω κυρώσεων
NEWSROOM

σχόλια

4 σχόλια
Η κρίση είτε σε εθνικό επίπεδο είτε εντός της ΕΕ έπρεπε να είναι ένα έναυσμα να καταλήξουμε σε αυτάρκεια κάποιων βασικών ειδών πρώτης ανάγκης. Διερωτώμαι πόσοι από εμάς ξέρουν ότι οι περισσότερες φακές που τρώνε είναι Καναδά, τα ρεβύθια Μεξικό, τα σκόρδα και οι γίγαντες Κίνας, τα λεμόνια (όχι τώρα την άνοιξη) Νοτίου Αφρικής;Δεν συζητώ καν για μπουρδίτσες επιπέδου σπόρων chia..Το αυτό ισχύει και για μια υποτυπώδη βιομηχανία. Γιατί να παράγει ψυγεία η Τουρκία και όχι η Ελλάδα; Σε όλα υπάρχουν επί μέρους απαντήσεις. Απλά λέω ότι η κρίση μετά το 2008 ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία για ένα restart. Την οποία την σπαταλήσαμε καίγοντας κινηματογράφους και τράπεζες...
@Γράφων, είσαι 100% σωστός. Χάνεις μόνο λίγο στην ανάλυση των αιτίων.Ολα αυτά που βιώναμε στον πλανήτη μέχρι τον "ρόδινο" Φλεβάρη του 2020 δεν ήταν ελληνικό δημιούργημα. Δεν φτιάξαμε εμείς την παγκόσμια οικονομία στα χάλια που είχε (και έχει).Αν και σκυλοβρίζω συχνά-πυκνά τις ελληνικές νοοτροπίες, ποτέ δεν θεώρησα ότι έχουμε κάποιο ξεχωριστό dna που μας κάνει ηλίθιους. Αυτό θα αποτελούσε ανάποδο ρατσισμό.Βιομηχανίες ψυγείων και πλυντηρίων ΕΙΧΑΜΕ στην Ελλάδα. Αν θυμάμαι καλά, μέχρι τα τέλη των 80s.Το ίδιο και κλωστουφαντουργεία. Μέχρι και αυτοκίνητα προσπαθήσαμε κάποτε να φτιάξουμε - και δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα.Πιστεύεις ότι όλα αυτά χάθηκαν εξ' αιτίας ενός ελληνικού dna που μας έκανε μαζικά βλάκες; Πιστεύεις ότι όλα αυτά ήταν σύμπτωση; Αποτέλεσμα ελληνικής χαζομάρας;Εγώ δεν πιστεύω σε τόσο εξώφθαλμες "συμπτώσεις".Πιστεύω αντίθετα ότι εξωθηθήκαμε σε όλην αυτήν την καταστροφή, και όχι πάντα με ήπια μέσα. Οχι μόνο η δική μας χώρα, όλες οι χώρες εξαναγκάστηκαν - με το καλό ή με το άγριο - στον παγκοσμιοποιημένο, χρηματοπιστωτικό καζινοκαπιταλισμό του just in time.Αν (ουτοπικά) υποθέσουμε ότι εμείς στην Ελλάδα βάζουμε μυαλό από την περιπέτεια του ιού. Αν (ουτοπικά) υποθέσουμε ότι ακολουθούμε τις προτάσεις σου περί τοπικής παραγωγής, που είναι 100% σωστές.Πιστεύεις ότι θα μας αφήσουν; Πιστεύεις ότι θα μπορέσουμε; Σε πάω στοίχημα, ότι μόλις εμφανιστεί το σχόλιο μου, θα βγουν μερικοί και θα με λένε κακό κομμουνιστή που θέλει να εξαλείψει το Άγιο σύστημα της "ελεύθερης" (ο γιαραμπής να την κάνει) αγοράς.Είτε καζινοκαπιταλισμός, είτε πρώην εσσδ. Αφού κατηγορώ το πρώτο, θα επευφημώ αναγκαστικά το δεύτερο. Άλλες εναλλακτικές δεν βάζει το μυαλό τους.Και οι περισσότεροι συμπολίτες μας θα προτιμήσουν να φάνε τον επόμενο κωρονοιό στην μάπα (αν δεν μας θερίσει ο σημερινός, θα μας θερίσει ένας από τους επόμενους. Κάθε 2,5 χρόνια βγαίνει ένας καινούργιος) παρά να σκεφτούν μια απλή σκεψούλα:Οτι αφού _μπορούσαμε_ να φτιάξουμε ψυγεία και αυτοκίνητα το 1985, γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο το 2020;
"θα μας αφήσουν";Κοίτα να δεις. Κάποτε υπήρχε επιδότηση για την μείωση των αμπελιών. Ήταν δικαίωμά σου να μην πάρεις την επιδότηση. Η επιδότηση δινόταν για να υπάρχει επαγγελματίας οινοπαραγωγός. Για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Η μισή ελληνική επαρχία ξεπάτωσε τα αμπέλια της.Κάποτε υπήρχε η Πίτσος. Η Bosch θέλησε να εκμεταλλευτεί τα εδώ εργοστάσιά της για να κατασκευάζει εδώ κάποια προϊόντα. Συνδικαλιστές και περιβαλλοντολόγοι δεν την άφησαν.Pirelli, Lockheed Martin, Levi's παρόμοιες ιστορίες.Πόσες φορές έχουν έρθει σαουδάραβες, καταριανοί και τελικά τα μαζέψαν και φύγαν;Κάποτε ήμουν σε ένα χωριό της Ηλείας έναν χρόνο μετά τις μεγάλες πυρκαγιές. Σε κουβέντα με ντόπιο αγρότη μου έλεγε ότι ήταν οικονομικά κατεστραμμένος διότι είχε φυτέψει ελιές που μέχρι να μεγαλώσουν και να δώσουν λάδι -και να πάρει την επιδότηση- κάηκαν. Αυτό ξανασυνέβη.Τον ρώτησα γιατί δεν βάζει ρίγανη και άλλα αρωματικά που δίνουν σοδειά άμεσα ώστε να μην εξαρτάται από επιδοτήσεις και να μην περιμένει να μεγαλώσουν δέντρα. Η απάντησή του ήταν "μα δεν το έχει κάνει κανείς στο χωριό". Δίπλα στο χωριό περνάει ο Αλφειός.Όταν μεν και δεν σου υπαγορεύουν λύσεις μπορείς πάντα να προτείνεις τη δική σου.Εκεί θες θεσμούς σε εθνικό επίπεδο να υποστηρίξουν τον αγρότη που δεν ξέρει ή τον βιοτέχνη ή βιομήχανο που είναι άπειρος. Και θεσμούς να τιμωρήσουν όπου χρειαστεί.Εμείς και με την έννοια του "εθνικού επιπέδου" έχουμε πρόβλημα και με αυτή των "θεσμών".
Αγγελία απ' το μέλλον :Ανταλλάζω 17 κιλά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο φετινής εσοδείας σε συλλεκτική συσκευασία (τενεκές) με ένα μόνο δυάρι, στην περιοχή του Μετς κατα προτίμηση. Δεκτά και διαμερίσματα με βόρειο προσανατολισμό.Πληροφορίες στο τηλ ... κ. Μαυραγορίτης